Nicolae Negru: Lupu nu este sincer în intenţiile sale
Se despart apele. După ce Filat a acceptat propunerea preşedintelui Nicolae Timofti de a face un pas înapoi şi de a renunţa la ieşirea din acordul AIE, Ghimpu a avut faţă de iniţiativa lui Timofti o reacţie diferită de a lui Lupu, confirmând, pentru Radio Europa Liberă, că PL nu va vota moţiunea de cenzură împotriva guvernului Filat, chiar dacă susţine ideea demisiei lui Filat.
Nu mai puţin intrigantă este reacţia lui Dumitru Diacov, care de asemenea nu coincide cu a lui Lupu. Preşedintele de onoare al PD se pronunţă pentru rămânerea în funcţii, şi a premierului, şi a spicherului, şi, ca şi Ghimpu, nu va semna moţiunea de cenzură pentru demisia actualului guvern. Disidenţa „vulpoiului” de Diacov nu este de bun augur pentru Lupu şi Plahotniuc.
Plahotniuc vs Filat
Demisia lui Filat a cerut-o primul Vlad Plahotniuc, în ziua în care a fost lichidată funcţia sa de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. „Dl prim-ministru Vlad Filat să aibă curajul, să vină în Parlament și să-și dea demisia”, a spus el atunci, motivând că, după declaraţia lui Filat din 13 februarie şi votul comun PLDM-PCRM împotriva sa, „AIE nu mai există”.
Acelaşi motiv al inexistenţei Alianţei l-a folosit iniţial şi Lupu, ca, mai apoi, să-şi schimbe tactica. Şi e de înţeles: egalarea lui Plahotniuc cu AIE ar fi fost prea bătătoare la ochi şi umilitoare pentru el. De aceea, se tot declara disponibil să negocieze un nou acord AIE, ca să nu lase impresia că rolul său e de vitrină a PD, de portavoce a lui Plahotniuc. Acum, după ce PLDM a spus că e gata să se aşeze la masa de negocieri, Lupu insistă asupra „variantei zero”, însă, de fiecare dată, motivele sunt altele. Ieri el spunea că Filat trebuie să plece din funcţie „ca în această țară să predomine justiția, și nu dreptul sau justiția de telefon”, azi el vorbeşte despre egalitate „într-un eventual proces de dialog”.
Totuşi, vorbele despre „predominarea justiţiei”, din gura celui care a încercat să-l protejeze pe fostul procuror general Valeriu Zubco şi alţi participanţi la vânătoarea tragică din Pădurea Domnească, sună ironic. Nu Lupu este cel care să dea lecţii de „justiţie”, după ce EUobserver pune la îndoială capacitatea directorului CNA, Viorel Chetraru, de a-şi face datoria în ce priveşte spălările de bani efectuate de mafia rusă prin intermediul băncilor din RM. Chetraru, se ştie, este omul PD. (Lupu nu are nici măcar decenţa să ascundă aceste relaţii, povestind presei cum a plătit şeful Fiscului, „Coliţă Vicol”, pentru maşina sa „beton”. De unde ar şti dl spicher asemenea detalii de anchetă?)
Nebunie sau diversiune
Dl Lupu nu este sincer în intenţiile sale. O demisie a guvernului în acest moment ar fi o nebunie curată, dacă nu o diversiune. Suntem pe ultima sută de metri în negocierile privind acordurile de asociere şi liber schimb (la 11 martie, începe ultima rundă), se verifică dacă au fost îndeplinite condiţiile de ridicare a regimului de vize. Anunţarea demisiei lui Filat ar stopa imediat acest proces până la învestirea unui nou guvern, şi obiectivele stabilite pentru Vilnius ar fi compromise. Suntem în criză de timp. Ideea bizară ca Filat să demisioneze pentru a fi aleasă o nouă echipă guvernamentală pe care să o conducă … Filat ar avea acelaşi efect. Dacă Lupu este lucid, independent, dacă spune ceea ce gândeşte, dacă nu urmăreşte răzbunarea, nu are cum să dorească în acest moment schimbarea întregului guvern, pot fi schimbate unele persoane (acelaşi şef al Fiscului, de exemplu, dacă se confirmă că a cumpărat maşina care costă de câteva zeci de ori mai mult decât poate câştiga un funcţionar în mod legal.)
Dar ţine Lupu cu adevărat la integrarea europeană? Nu putem fi atât de siguri. Să ne amintim de coincidenţa de „principii şi valori”, de negocierile PD cu PCRM, în decembrie 2010. Le-am considerat atunci o înscenare, dar dacă Voronin are dreptate spunând că PD a renunţat doar fiindcă nu a primit tot ce a cerut, inclusiv procuratura generală? Recent, Putin a dat indicaţii FSB să contribuie la integrarea eurasiatică. Ceea ce înseamnă, printre altele, să pună piedici integrării RM în UE. Refuzul lui Lupu de a negocia răspunde perfect obiectivelor stabilite de Putin, aşa că va putea pretinde un onorariu pe potrivă.
Posibile scenarii
Care sunt posibilele scenarii de acum înainte, când este clar că Filat nu va demisiona? (Şi, repetăm, ar fi o eroare fatală să demisioneze.) Primul: demiterea guvernului printr-o moţiune de cenzură votată de PD, PCRM, Godea şi grupul Dodon. PCRM acceptă o frăţie „de punte”, pentru a-şi atinge scopul alegerilor anticipate, dar a declarat cu gura lui Voronin că nu are de gând să formeze un guvern comun cu PD. Mark Tkaciuk a fost şi mai tranşant în privinţa relaţiilor cu PD, comentând spusele lui Lupu precum că PD putea uşor să stopeze demisia lui Plahotniuc, făcând o înţelegere cu PCRM. Nu excludem însă că Lupu ştie mai multe decât Tcaciuk, şi Voronin poate fi determinat să-şi schimbe poziţia, să colaboreze cu PD-ul „criminal”. Ar fi însă o mişcare greu de explicat, o sinucidere politică, înainte de plecarea la „odihna binemeritată”, a lui Voronin.
Dacă, însă, liderul PCRM va rezista, Lupu-Plahotniuc vor fi nevoiţi fie să-şi asume declanşarea alegerilor anticipate (Filat continuând să exercite funcţia de prim-ministru până la formarea unui nou guvern), fie să propună fondarea AIE-3, punându-l pe Filat în faţa aceleiaşi dileme: fie să respingă oferta şi să meargă în alegeri din poziţia avantajoasă de prim-ministru care a fost pedepsit pentru că a început lupta cu „mafia”, fie să accepte oferta, cu condiţia că el rămâne prim-ministru.
Astfel, cercul se va închide. Şi Lupu-Plahotniuc se vor pomeni din nou în faţa situaţiei de azi: fie îl acceptă pe Filat prim-ministru, fie îşi asumă declanşarea alegerilor anticipate din poziţia de „mafioţi” supăraţi.
Sursa: ziar.jurnal.md
- 05.03.2013
-
Reformarea administraţiei publice locale în vizorul experţilor
- 05.03.2013
-
De sănătatea femeii depinde sănătatea întregii națiuni
- 04.03.2013
-
„Trebuie să fim uniți în ceea ce facem împreună în beneficiul cetățenilor” – Liliana Palihovici la Cucoara, Cahul
- 04.03.2013
-
Consiliile de presă din Moldova şi Rusia: în jurnalism, scopul nu scuză mijloacele
- 04.03.2013
-
Prin votul socialiştilor, Guvernul Filat va fi demis
Video Line
- 15.01.2013
-
Eminescu, omagiat la Bălți
- 25.12.2012
-
Seară de Crăciun la Bălți
- 18.12.2012
-
Situație excepțională în raionul Rezina
Comentarii (2)
De parca Negru poate citi gindurile luI Lupu. Sunt niste presupuneri pseodo-analitice, doarece noi in tara analisti politici seriosi nu avem. Filea trebuie sa prezinte demisia si sa se puna la masa de negocieri impreuna cu ceilalti din AIE. Sa fie de acord cu planul lui Lupu de a scoate tara din impasul politic creat. Sa accepte varianta zero, mai ales ca Lupu deasemenea este gata sa plece din fucntie. Filat cit a fost premier a compromis tot ce a putut, coruptia in institutiile de stat a atins un nivel nemaivazut, Banca de Economii a fost prejudiciata, investitori straini fug din tara si asa mai departe. Deci, sunt o sumedenie de motive ca dinsul sa prezinte demisia. Demisia guvernului nu inseamna alegeri anticipate, inseamna discutii, negocieri ca in termen de 45 de zile de format un nou cabinet de ministri.
sa nu fost sincer nu-i invita la masa de negocieri,iar nicolae negru poate sa vorbeaska kit duce trenu todeuna e platit de filat.