4 motive pentru care purtam bijuterii
Atunci cand vorbim despre bijuterii se pot face anumite distinctii, avandu-se in vedere ce parti ale corpului sunt impodobite si ce bijuterii se utilizeaza. Bijuteriile destinate unui anumit punct al corpului au rolul de a scoate in evidenta o anumita parte a corpului in intregul ei.
Cerceii nu pun in evidenta numai urechea, ci incadreaza fata. Un lantisor purtat la gat, pune in evidenta capul. O bratara purtata la glezna are rolul de a atrage privirea asupra regiunii picioarelor. Daca ne intrebam de ce unii poarta bijuterii, ar trebui sa ne intrebam si de ce altii nu poarta. Toate mijloacele sau obiectele care servesc la sporirea esteticii corpului au o functie foarte importanta care tine de afisarea anumitor caracteristici. Ele indica un anumit statut social, o anumita abordare a sexualitatii…
Psihologii sunt de parere ca persoanele care poarta bijuterii fac acest lucru din patru motive.
1. Dorinta de a se afla in siguranta, de a dispune de un refugiu
Persoanele mici si slabe simt nevoia sa li se acorde atentie si sa se bucure de tandrete. Tocmai aceasta atitudine emotionala este caracteristica pentru unele persoane care vad in bijuterii un mic lucru de pret, demn de toata afectiunea. Persoanele care ar face tot posibilul pentru ca efortul, dragostea si atentia pe care le-au investit sa fie recunoscute pornindu-se de la bijuteriile pe care le poarta, cauta in bijuteriile respective simbolurile protectiei, ale sigurantei, ale refugiului. De exemplu, simbolul crucii reprezinta siguranta ca refugiu in religie.
2. Dorinta de a se bucura de prestigiu
Persoanele care doresc sa se bucure de prestigiu, vor sa se impuna fata de cei din jur, dorind sa arate ca ele sunt ceea ce altii nu sunt, ca ele au ceea ce altii nu au. Cand o persoana poarta multe bijuterii si se afiseaza astfel fata de cei din jur, ele doresc sa arate ceea ce poseda.
3. Dorinta de a fi atragatoare din punct de vedere sexual
Bijuteriile care au rolul de a conferi persoanelor care le poarta un aspect atragator pot scoate in evidenta duritatea specific masculina, asa cum sunt de exemplu, articolele din metal sau din piele sau preferinta pentru tot ceea ce este moale si poate fi mangaiat, asa cum sunt, de pilda, blanurile sau paietele. Aceste bijuterii au foarte frecvent un caracter provocator, au darul de a atrage atentia asupra persoanei care le poarta. Scopul urmarit de astfel de persoane nu este acela de a fi frumoase si pure in acelasi timp, ci de a fi atragatoare, de a provoca, de a atrage atentia asupra lor.
4. Dorinta de a atinge un anumit ideal al frumusetii
Bijuteriile care sunt preferate din motive estetice poarta numele de bijuterii cu rol estetic. Astfel de podoabe pot fi, de exemplu, cerceii, care se asorteaza la o anumita rochie sau o curea de culoare corespunzatoare. Spunem despre ceva sau despre cineva ca este “frumos” atunci cand este potrivit sau cand suntem de acord cu obiectul sau cu persoana respectiva.
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Asociația Surzilor din Republica Moldova marchează Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz
19.09.2022 -
15 studenți din Bălți au identificat idei de start-up, cu sprijinul Uniunii Europene
19.09.2022 -
În Ialoveni va fi creată o zonă de agrement amenajată și adaptată necesităților localnicilor de toate vârstele
15.09.2022 -
ADR Nord desfășoară primul atelier practic în domeniul scrierii, monitorizării și evaluării proiectelor de dezvoltare pentru orașele-poli de creștere Soroca și Edineț
14.09.2022 -
Dyninno Travel: Vânzările de bilete de avion din SUA către Republica Moldova și România revin la indicatorii de până la pandemie
14.09.2022
-
Comentarii 0