RSS

Marian Lupu vrea o conducere comunistă a CEC şi Curţii de Conturi

25.11.2009 Opinii
315
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: Sursa: Europalibera.org

Comuniştii ar trebuie să  formeze majoritatea în conducerea CEC şi a Curţii de Conturi, deoarece aşa prevede legislaţia, a opinat candidatul la funcţia de preşedinte din partea AIE, Marian Lupu, în cadrul unui interviu pentru "Europa Liberă". Marian Lupu a spus că pachetul de propuneri, care urmează a fi înaintate comuniştilor vine de la el personal şi că va fi implicat direct în asigurarea respectării condiţiilor lui.

Urmăriţi mai jos interviul acordat de Marian Lupu "Europei Libere":


Valentina URSU: Se cunoaste faptul ca exista deja proiectul pachetului de propuneri, document ce ar putea constitui o oferta, pentru ca deputati comunisti sa va aleaga la functia de sef al statului. Care sunt aceste propuneri pe care urmeza sa le oferiti opozitiei parlamentare?

Marian LUPU: Proiectul de lege privind opozitia dar si dialog la capitolul ce tine de Curtea de Conturi, Comisia Electorala Centrala.

Valentina URSU: Aceste institutii, cu exceptia celor guvernamentale, ar putea sa le revina comunistilor ?

Marian LUPU: De ce, nu? Fiindca exista chiar si prevederi in legislatie care stipuleaza ca opozitia ar trebui, si nu doar ca ar putea, sa formeze majoritatea in componenta acestor structuri.

Valentina URSU: Domnule Lupu, dar s-a ajuns la negocieri cu deputatii din fractiunea comunista sau deocamdata ramaneti doar la nivel de dialog cu opozitia parlamentara?

Marian LUPU: Nu, nu am ajuns la negocieri. Vom face public acest pachet. Acest pachet vine de la mine personal, in calitate de candidat la functia de sef de stat . Si nu pot sa neg si nici nu pot sa nu-mi asum o asemenea responsabilitate fiindca voi fi direct implicat in garantarea si asigurarea respectarii acestor pozitii si acestor conditii. Din momentul in care aceste conditii vor duce la voturile necesare pentru alegerea sefului statului eu automat devin responsabil pentru onorarea acestor conditii. Daca vorbim serios si nu la nivel speculativ despre asemenea oferte si asemenea negocieri trebuie sa tinem cont ca parlamentul va trebui sa joace un rol foarte si foarte important. Si asta in cazul implementarii acestor conditii. Doar in baza consensuala putem spune da, realizarea lor va fi asigurata.

Valentina URSU: Imi amintesc acea declaratie pe care a facut-o deputatul Vladimir Voronin, liderul partidului comunistilor, imediat dupa constituirea AIE, spunand ca aceasta coalitie liberal-democrata va fi functionala nu mai mult de doua luni.

Marian LUPU: De fapt este asa precum spun englezii “un challenge“ . Republica Moldova nu prea a avut experienta si cultura politica de guvernare in alianta. Nu pot spune ca este o constructie facila. Sunt patru parteneri in cadrul unei coalitii. Acest format solicita multa toleranta, cere dialog si capacitati reciproce de compromis. Si acum functionam intr-un asemenea cadru. Dar paralel toti impreuna invatam , deprindem ca sa functioneze de o maniera eficienta o guvernare de coalitie. Insa, cu referire la declaratiile liderului PCRM cred ca nu ar trebui sa acordam prea mare atentie acestora.

Valentina URSU: In caz de sunteti ales presedintele Republicii Moldova credeti ca aceasta Alianta pentru Integrare Europeana ramane de nezdruncinat, va fi una functionala?

Marian LUPU: Totul depinde de comportamentul fiecarui membru al acestei aliante si al tuturor impreuna. Viabilitatea unei constructii precum este coalitia nu depinde de o persoana, iar de trei nu. Sau de doua depinde iar de celelalte doua nu. Este un angajament comun si este o responsabilitate a tuturor celor patru. Au fost stabilite obiectivele AIE, printre care democratizarea societatii, dezvoltare economica, dezvoltare sociala, o politica externa si atunci daca alianta si toate cele patru componente muncesc zi de zi in directia realizarii aestor obiective sunt convins ca AIE zi de zi se fortifica, se intareste. Si viceversa.

Valentina URSU: Domnule Lupu si daca eventual se gasesc aceste opt voturi ale parlamentarilor comunisti exista siguranta ca Mihai Ghimpu ramane speakerul parlamentului si Vlad Filat in fruntea cabinetului de ministri.

Marian LUPU: Da as putea sa va intreb de ce imi adresati aceasta intrebare?

Valentina URSU: Pentru ca in societate bantuie asemenea zvonuri? O alianta dintre comunisti si democrati este exclusa definitiv?

Marian LUPU: De cate ori in saptamana o sa-mi puneti aceasta intrebare?

Valentina URSU: Atata timp cat va fi prezenta in parlament, in alte birouri sau in strada.

Marian LUPU: Cand repeti de multe ori lucrul acesta isi pierde din valoare, chiar si din importanta. Demult am raspuns la aceasta intrebare. Si odata fiind spus chiar nu doresc sa banalizez acest subiect.

Valentina URSU: Cata importanta ar avea alegerea sefului statului?

Marian LUPU: Mai degraba voi spune care ar putea fi consecintele nealegerii lui. Intai de toate conservarea si in constiinta sociala si in societate a unui exercitiu neimplinit, ceva incomplet. Si acest lucru influenteaza foarte puternic dispozitia per ansamblu in societate, credibilitatea societatii in clasa politica din Moldova, in institutiile democratice ale statului. Dincolo de acest moment, exista consecinte si de ordin economic si financiar. Or, alegerea sefului statului ca garant al normelor constitutionale, un garant al stabilitatii politice in Republica Moldova conteaza mult pentru investitorii straini. Chiar si aceleasi aranjamente, angajamente cu FMI, sa nu uitam ca pachetul financiar de asistenta a fost negociat bazat pe un program de actiuni al guvernului in sfera economica si cea financiara pe termen de la doi ani si mai mult. Dar si parlamentul, si guvernul din momentul nealegerii presedintelui tarii intra imediat pe un mandat temporar. Si atunci si partenerii de peste hoatare vor zabovi , nu se vor grabi sa acorde asistenta pentru redresarea situatiei economice si sociale. Ar mai putea fi si alte consecinte. Deci, alegerea sefului statului vine sa resolve foarte multe probleme necesare, urgente si importante pentru tara.

Autor: Vitalie Cazacu
0

Comentarii (0)



    02.11.2011

    Transnistria ar putea să devină o unitate administrativ-teritorială de nivelul doi în componenţa Republicii Moldova

    02.11.2011

    Apel deschis pentru participanţi în cadrul Programului de schimb de Tineret „Conexiunea generaţiilor prin voluntariat"

    01.11.2011

    Masă rotundă de evaluare a proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova”

    01.11.2011

    Buletinul informativ nr.10, elaborat și difuzat de ADR Nord

    01.11.2011

    Lansare de studiu: Transnistria - o posibilă unitate administrativ-teritorială de nivelul II în componenţa Republicii Moldova