Pavlik Morozov şi patriotismul autohton...
31.03.2010 Opinii
840
Sursa imagine: sarmata.livejournal.com
Unul dintre cele mai elocvente exemple de patriotism ce ne-a parvenit din perioada sovietică este cel al lui Pavlik Morozov. Povestea e simplă, înduioșătoare până la lacrimi: un școlar săturat de îndemnuri patriotice se gândește că ar fi corect să-și informeze învățătoarea că familia sa ar păstra rezerve de cereale în podul casei. Ceea ce a urmat nu mai e înduioșător, ci de-a dreptul tragic. Cerealele au fost confiscate, iar familia „eroulului” Pavlik va sfârși prin a muri de înfometare. Puțini sunt cei care știu că, ulterior, Pavlik va fi omorât de rudele tatălui său.
Este foarte dificil să vorbim despre patriotismul moldovenesc și aceasta pentru că nu prea știm la ce patrie să ne raportăm. Să facem referire la Patria din perioada interbelică, la cea sovietică, sau la cea independentă, de după ’89? Este o întrebare la care, probabil, fiecare dintre noi are propriul răspuns.
Am putea soluționa simplu problema patriotismului autohton urmând îndemnul fostului prim-ministru al R. Moldova, Vasile Tarlev: „Un copil pentru mamă, un copil pentru tată și unul pentru țară”. Așa, probabil, vom ajunge la 6-7 mln de locuitori, PIB-ul va „exploda”, și, eventual, îi vom depăși economic pe rivalii noștri de moarte, albanezii...
Cu excepțiile de rigoare, nu prea cred în existența patriotismului moldovenesc. Există, în schimb, mult cumătrism. Flacăra patriotismului de după ’89 s-a stins treptat sub presiunea nesfârșitei tranziții și a sărăciei lucii.
Nu știu dacă sunt patriot. Tot ce știu e că îmi iubesc mama. După Vieru, asta e important, pentru că... „Mamă, tu ești patria mea”.
Autor: Dan Tabac, pentru HotNews
Sursa: databac.wordpress.com
Sursa: databac.wordpress.com
- 23.06.2011
-
Soroca: A treia sesiune a Programului de instruire „Elaborarea proiectelor din fondurile FNDR și UE”
- 23.06.2011
-
Arbitrajul internaţional şi medierea în ţările CSI: dezvoltarea legislaţiei şi practici moderne
- 23.06.2011
-
65 ani de la instituirea Serviciului municipal de ftiziopneumologie din Chișinău
- 23.06.2011
-
RM ar trebui să negocieze trecerea graduală la un regim de liber schimb cu UE, pentru a atenua din efectele nefaste
- 23.06.2011
-
Sistemul juridic român condamnă romii la locuinţe inadecvate
Video Line
- 17.06.2011
-
Pisica civilizată
- 13.06.2011
-
Deportarea moldovenilor în Siberia
- 08.06.2011
-
De câte ori poate să pice din picioare un beţiv îmbrăcat la patru ace
Comentarii (1)
Draga Dan, patriotism exista, doar ca e perceput diferit in diferite situatii. Inca de pe vremea fanariotilor, sau poate mai inainte, am tot incercat sa-i "cumparam" pe navalitori, poate de asta suntem si un popor asa de ospitalier(sa nu vorbesc de mita;); poate asta vine si din istetimea populara, sa indulceasca inima navalitorilor sau poate din ne-am fi saturat de atatea razboaie. Treptat insa aceasta ospitalitate ne-a distrus identitatea nationala. Trebuie sa facem insa diferenta intre patriotism si nationalism, patriotismul implica dragostea de tara, pe cand nationalismul e mai mult, implicand si dragostea fata de natiune, popor. Noi insa nu stim nici ce inseamna natiune, popor, nici ce inseamna tara. Uite de exemplu evreii, vorba aia, evreii si in Africa sunt evrei, se ajuta si sunt uniti indiferent de CETATENIE ;). Noi insa, vrem sa fim deosebiti. Despre ce patritism sa fie vorba cand vorbim despre Volga, Lada, Niva, ca masinile "noastre" si la restul le spunem "Inomarci"? doar in RM nu se fabrica masini... Noi vrem sa ne mandrim cu ceva, sa fim deosebiti, dar in esenta suntem aceeasi, doar ca aceasta mandrie a fost folosita impotriva noastra, vorba aia Devida ut impera - dezbina si condu! In concluzie cred ca patriotismul moldovenesc este un element conjunctural si apare in anume situatii si este catalizat de anumiti factori, ex: 7 aprilie. PS: Felicitari pentru blog si spor la scris, esti pe calea cea dreapta ;)