RSS

Dependenţa de mâncăruri bogate în grăsimi, comparabilă cu cea de droguri

30.03.2010 Utile
249
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: gandul.info

Alimentaţia compulsivă activează aceleaşi mecanisme cerebrale ca în cazul dependenţei de droguri, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Scripps Research Institute din statul american Florida, publicat în revista Nature Neuroscience.

Studiul, coordonat de Paul Johnson şi Paul Kenny, a demonstrat, în urma unor teste efectuate pe şoareci, că apariţia obezităţii coincide cu deteriorarea progresivă a echilibrului chimic din creier din circuitul recompensei (denumit şi centrul plăcerilor), implicat în apariţia dependenţelor.

Cercetătorii au oferit în mod regulat şoarecilor de laborator hrană cu un conţinut caloric ridicat (şuncă, cârnaţi, prăijituri şi ciocolată), în plus faţă de hrana lor obişnuită, considerată mai sănătoasă, dar mai puţin apetisantă. Animalele au dezvoltat rapid obiceiul de a se supraalimenta în mod compulsiv, consumând mai mult hrană bogată în grăsimi şi cu un conţinut caloric ridicat (junk food) până au devenit obezi.

În paralel, circuitul recompensei din creierele lor răspundea din ce în ce mai puţin la stimuli, această modificare fiind asemănătoare celor care se produc în creierele consumatorilor de cocaină sau de heroină.

Oamenii de ştiinţă consideră că aceste rezultate confirmă faptul că alimentaţia bogată în grăsimi, zahăr, sare - junk food - creează dependenţă.

Şoarecilor de laborator li s-a creat reflexul de a se teme de şocuri electrice la vederea unei lumini roşii. În timp ce şoarecii cu un regim alimentar obişnuit se opreau din mâncat la aprinderea luminii roşii, cei deveniţi obezi, obişnuiţi cu o hrană bogată caloric, continuau să mănânce.

"În studiul nostru, animalele testate şi-au pierdut complet controlul asupra comportamentului lor alimentar, acesta fiind primul semn al dependenţei. Ei continuau să se supraalimenteze chiar şi atunci când anticipau şocul electric, ceea ce demonstrează cât de mult erau motivaţi să consume acea hrană apetisantă", a declarat profesorul Paul Kenny.

În plus, cercetătorii au descoperit că şoarecii obezi prezentau o concentraţie redusă de receptori de dopamină, o substanţă chimică eliberată în creier în urma unor experienţe agreabile precum hrana delicioasă, activitatea sexuală şi drogurile.

Acelaşi fenomen a fost remarcat şi în cazul oamenilor dependenţi de droguri.

Studiul a făcut obiectul unei prezentări preliminare în octombrie 2009, cu ocazia unei conferinţe organizate la Chicago de Society for Neuroscience.

Autor: Mediafax
Sursa: mediafax.ro
0

Comentarii (0)