Fumatul reduce coeficientul de inteligenţă
30.03.2010 Life
279
Sursa imagine: romanialibera.ro
Fumatul poate să scadă coeficientul de inteligenţă. Tinerii care fumează zilnic s-ar supune riscului de a-şi reduce IQ-ul, spre deosebire de nefumători, atrage atenţia un studiu citat de publicaţia britanică Daily Mail. Studiul, realizat pe un eşantion de 20 de mii de adulţi tineri, relevă că IQ-ul ar depinde direct de numărul de ţigări fumate: cu cât mai multe, cu atât mai mic coeficientul de inteligenţă.
Cei care fumează pe puţin un pachet de ţigări în fiecare zi au obţinut, în urma testelor, raspunsul că au, în medie, un IQ cu şapte puncte şi jumătate mai mic decât nefumătorii participanţi la cercetare.
Fumătorii între 18 şi 21 de ani au o medie a coeficientului de inteligenţă de 94 de puncte, pe când nefumătorii au un scor mediu de 101 puncte. Mai mult, în cazul celor care fumează două pachete pe zi, media IQ-ului coboară spre 90.
Un detaliu important: diferenţa semnificativă de IQ s-a păstrat şi în cazul fraţilor, cei nefumători având rezultate mai bune decât cei fumători. Este vorba totuşi de limite normale pentru coeficientul de inteligenţă mediu, care variază între 84 si 116 puncte.
Studiul aparţine Centrului Medical Sheba, din cadrul Spitalului Tel Hashomer din Israel. Coordonatorul cercetarii, doctoral Mark Weiser, nu se grăbeşte să tragă concluzii: "Este neclar dacă fumatul duce la scăderea IQ-ului sau dacă pur şi simplu persoanele mai puţin inteligente sunt cele care se apucă de fumat".
Weseir spune că acest studiu nu a făcut decât să pună cap la cap datele testului de inteligenţă cu statutul de fumător sau nefumător al participanţilor. Totuşi, adaugă el, rezultatele cercetării par să confirme o impresie existentă, cum că persoanele cu un IQ scăzut tind să ia decizii greşite în ceea ce priveşte sănătatea proprie.
Fumatul, posibil pericol pentru ADN
Acest studiu nu este primul care încearcă să găsească o legatură între fumat şi modul în care funcţionează creierul. Universitatea din Aberdeen, Scoţia, a ajuns la concluzia că fumatul afectează într-adevar procesul gândirii, în urma unei cercetatri similare realizate în 2004. La acel studiu au participat sute de persoane care fuseseră testate în acest scop şi în 1947, pe când aveau în jur de 10 ani. Câteva decenii mai târziu, aceia care fumaseră regulat între timp au avut punctaje mai slabe decât cei care nu încercaseră ţigările.
Oamenii de stiinţă nu au reuşit până acum să demonstreze vreo legatură între afecţiunile cauzate plămânilor şi funcţia cognitivă, însă au sugerat că fumatul poate să supună creierul unui "stres oxidativ", ceea ce riscă până la urmă să afecteze structura ADN-ului.
Autor: România liberă
Sursa: romanialibera.ro
Sursa: romanialibera.ro
Flash News
- 24.11.2010
-
Germania a donat 6 automobile Skoda poliţiei moldoveneşti
- 22.11.2010
-
Moldova, pe locul opt la "Eurovision Junior"
- 22.11.2010
-
Germania confirmă că s-a implicat în semnarea tratatului de frontieră moldo-român
- 21.11.2010
-
Un miting de apărare a jurnaliştilor ruşi a avut loc la Moscova
- 21.11.2010
-
Vladimir Ţurcan, preşedintele PUM, grav rănit într-un accident rutier
Video Line
- 24.11.2010
-
Golgota Basarabiei
- 23.11.2010
-
Votează, lume!
- 22.11.2010
-
Accident minier în China
Comentarii (0)