Cum obtii un somn linistit si sanatos

Contrar cerintelor vremii in care traim, avem nevoie de un somn complet, neintrerupt, linistit si in intervale orare benefice. Stii si tu ca orice lucru bun cere sacrificii. Cam asa este si cu somnul. Si odata ce ai obtinut un somn bun, fii sigura ca si starea ta mentala si fizica va fi cu mult imbunatatita. Trebuie insa sa renunti la anumite obiceiuri sacaitoare pentru corpul tau.
Ore fixe
Daca esti si tu printre persoanele care stau pana tarziu in fata televizorului sau in fata calculatorului, atunci este clar ca nu ai parte de un somn bun. Asadar, ai nevoie de o ora fixa de culcare, zilnic. Astfel, corpul tau intra in ritmul de care are nevoie pentru a da randament maxim ziua. In afara de asta, calculatorul deschis si chiar si telefonul te pot tine intr-o stare de nervozitate si stres pentru ca iti va merge gandul la ele si la problemele de pe timpul zilei, legate de folosirea lor.
Intuneric
In cazul in care nu stiai, lumina produsa de aparatele electronice din casa este in masura sa iti perturbe odihna. Chiar daca inchizi ochii, acea lumina trece de pleoape si-ti creaza disconfort. Daca nu ai incotro si ceva tot creeaza lumina in camera, iti poti procura o masca de noapte pentru ochi. Foarte benefice sunt si draperiile opace, care nu lasa zorii zilei sa iti stanjeneasca somnul dulce. Insa, daca ora ta normala de trezire coincide cu ivirea zorilor, atunci, din contra, este mai bine sa nu tragi perdeaua sau draperia, ca sa-ti fie mai usor sa te trezesti. Nu uita: intunericul stimuleaza productia de melatonina, hormon ce induce somnul.
Dormitorul
Acorda-i ambientului din camera in care dormi, atentia ta. Aeriseste in prealabil dormitorul si asigura-te ca este liniste. Daca nu este liniste cum ai vrea, ai la dispozitie varianta dopurilor de urechi. Si bineinteles, stinge luminile!
Animalele de companie
In cazul in care ai un animal de companie care sta cu tine in dormitor, trebuie sa stabilesti anumite reguli si sa ii impui sa nu doarma cu tine in pat. Macar nu asa des, daca nu te lasa sufletul altfel. Motivul? Animalutul se misca pe parcursul noptii, iar tu, le fel. E foarte probabil ca in felul acesta sa va deranjati somnul reciproc.
Activitatea fizica
"Da!" vei spune, "dar azi am lenevit pana tarziu si nu mai pot adormi." Ei bine, daca asta faci zilnic, nu esti pe drumul cel bun. In afara de faptul ca mai putin de 5 ore de somn si mai mult de 9 ore de somn dauneaza in egala masura, sedentarismul isi are locul de cinste in randul motivelor ce dauneaza somnului. Deci, apuca-te de sport in loc sa lenevesti! Daca vei practica aerobic sau macar mers alert pret de o jumatate de ora dimineata, vei fi toata ziua mai alerta si mai bine dispusa. Binenteles, cu exceptia cazurilor in care miezul noptii precedente te-a prins in fata calculatorului.
Activitatea fizica din timpul zilei iti poate da seara un somn mai odihnitor. Universitatea Stanford a adus intr-un studiu barbati si femei cu varste cuprinse intre 50 si 74 de ani, ce duceau vieti sedentare. Subiectii au fost monitorizati facand sport moderat timp de 16 saptamani. Stiti ce a rezultat? Deloc suprinzator, calitatea vietii li s-a imbunatatit. Au putut chiar sa adoarma seara, in medie cu 15 minute mai devreme decat inainte si sa doarma cu aproximativ 45 de minute mai mult in fiecare noapte. Mare atentie insa! Nu faceti sport cu mai putin de 2-3 ore inainte de a merge la culcare.Corpul tau are nevoie de starea de liniste inainte de somn, nu de starea de agitatie produsa de sportul la ore tarzii!
Alimentatia
Probabil ca ai mai auzit sfatul asta: "Nu manca nimic cu cel putin 2 ore inainte de culcare!" Iar tu, ai binevoit sa dai replica: "Dar imi este asa foame!" In situatia aceasta, o cana cu lapte cald cu putina miere (sau chiar fara) este cea mai buna alternativa, mai ales ca iti da si senzatia de satietate si te si linisteste. Ideal ar fi ca acea cana de lapte sa fie bauta cu o ora inainte de culcare, apoi sa nu mai bei alte lichide, ca sa nu fii nevoita sa te trezesti noaptea pentru a merge la baie. In plus, pe parcursul zilei evita - pe cat este posibil - alimentele grase si/sau picante pentru ca pot da arsuri si pe timpul noptii.
Nicotina, alcoolul si cafeaua nu sunt tocmai indicate pentru sanatate. Daca insa, nu poti renunta la ele, incearca macar sa nu bei cafea cu mai putin de 7-8 ore inainte de somn si incearca sa nu fumezi exact inainte sa te pui in pat. Acestea doua sunt stimulente care te pot tine treaz. Cafeina se elimina intr-o durata mai lunga de timp din organism. Alcoolul, pe de alta parte este intra-adevar un sedativ. Doar ca felul in care acesta se elimina din corp (incepi sa transpiri), te face sa te trezesti mai devreme decat ar fi trebuit si calitatea somnului lasa foarte mult de dorit. Astfel, este mai bine sa te opresti din a bea alcool, cu minim 5 ore inainte de culcare.
Somnul din timpul zilei
Daca faci abuz de odihna in mijlocul zilei ar fi mai bine sa te mai gandesti o data. Somnul de dupa-amiaza, care dureaza mai mult de o ora, sigur va interveni asupra somnului tau principal de seara. De asemenea, fa in asa fel incat sa nu iti permiti sa adormi dupa ora 3 ziua.
Ritual "ante-somn"
Desi suna un pic ciudat, este cat se poate de placut. Fa-ti un ritual pe care corpul tau sa il perceapa ca fiind inceputul relaxarii pentru somn. De exemplu, poti sa-ti faci o baie calda cu spuma si arome placute sau un dus reconfortant. Ori poti asculta muzica linistitoare sau poti citi o carte care-ti place. Iar daca in ciuda a tot ce faci ca se te relaxezi, somnul intarzie sa apara, incearca niste exercitii de respiratie. Adica expira si inspira profund si incet, in timpi egali.
- 08.03.2013
-
Mesajul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie
- 07.03.2013
-
MTIC a prezentat Guvernului spre aprobare Programul de tranziţie la televiziunea digitală terestră
- 07.03.2013
-
Suportul pentru legislaţia antifumat în Europa este foarte mare
- 07.03.2013
-
Activitatea ADR Sud, pentru anul 2013 a fost apreciată cu calificativul ,,bine” de către CRD Sud
- 06.03.2013
-
16 cărţi poştale, ce conţin desene ale unor copii şi tineri, pe tema violenţei în bază de gen, sunt expuse în cadrul unei expoziţii organizate de Asociația Oberliht, în colaborare cu Amnesty International Moldova
Video Line
- 15.01.2013
-
Eminescu, omagiat la Bălți
- 25.12.2012
-
Seară de Crăciun la Bălți
- 18.12.2012
-
Situație excepțională în raionul Rezina
Comentarii (0)