Top 10 fructe şi legume otrăvite cu pesticide. VEZI la ce trebuie să ai grijă
Fructele şi legumele sunt recomandate ca elixirul tinereții și sănătății, fiind punctul central al oricărei diete. Reversul medaliei este că foarte multe dintre acestea ne pun în pericol sănătatea și chiar viața, din cauza substanţelor cu care sunt tratate.
Aproximativ 80% din fructele cultivate în mod convenţional şi peste 55% din legume conţin pesticide, arată un studiu efectuat anul acesta de organizaţia ecologistă Greenpeace.
Cele mai periculoase sunt produsele din Brazilia, Chile, Africa de Sud, Thailanda, Turcia, India, Kenya şi Columbia, potrivit Greenpeace. În cazul unor fructe sau legume testate s-a constatat că a fost depăşită concentraţia maximă admisă de pesticide.
Strugurii
Strugurii, în general, se numără printre fructele cu cel mai înalt nivel de pesticide. O cercetare a organizaţiei de mediu Pesticide Action Network (PAN) Europe a arătat că până la 99% din strugurii analizaţi de specialişti conţin astfel de substanțe toxice. „Analiza a 124 de probe de struguri de masă cumpăraţi din supermarketurile din Germania, Franţa, Olanda, Italia şi Ungaria a identificat 64 de pesticide diferite. Multe dintre ele sunt cauza pentru care un număr tot mai mare de persoane se confruntă cu cancer, cu infertilitate, boli nervoase, afecţiuni hormonale şi cu mutaţii genetice”, a declarat purtătorul de cuvânt al PAN, Elliott Cannell.
Studiul Greeanpeace atrage atenţia că strugurii proveniţi din Chile, Germania, India şi Turcia ar trebui ocoliţi.
Citricele
Portocalele, mandarinele, lămâile sau grepfrutul sunt alte fructe la care conţinutul de pesticide poate deveni dăunător pentru sănătate. „Citricele pot fi unse cu Bifenil, un aditiv interzis în Uniunea Europeană, care este folosit pentru a le da luciu. De aceea, coaja citricelor nu trebuie folosită”, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) din Bucureşti.
Este indicat să renunţăm la fructele care provin din Argentina, Grecia, Spania, Turcia şi Africa de Sud.
Bananele
Când sunt verzi, bananele sunt tratate cu etilenă, un hormon vegetal de maturare a fructelor, pentru a fi coapte mai repede, în una-două zile, spune profesorul Mencinicopschi.
Raportului Greenpeace atrage atenția asupra bananelor din Costa Rica, Ecuador, Columbia şi Panama.
Perele
Din cauza nivelului de pesticide, perele care sunt importate din Chile, Italia, Africa de Sud şi Turcia trebuie să fie evitate. Prof. Mencinicopschi spune că, la fel ca în cazul merelor, perele pot fi tratate cu substanţe care le conferă un luciu sporit.
Căpşunile
Până şi căpşunile, pentru a rezista mai mult timp pe piaţă, sunt tratate cu pesticide. Ele conţin un nivel de pesticide ce depăşeşte 0,01 mg/kg. Este vorba despre cele din Egipt, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Olanda şi Spania.
Roşiile
„Roşiile cu formă ţuguiată pot fi tratate cu fitohormoni de creştere în stadiu de legare sau de coacere, însă nu este o regulă generală pentru a le deosebi”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Specialiştii atrag atenţia că mai ales roșiile din Maroc trebuie evitate.
Morcovii
Morcovii din Spania ar trebui evitaţi din cauza nivelului riscant de toxicitate. „Toate rădăcinoasele, inclusiv morcovii, sfecla roşie şi păstârnacul pot conţine niveluri mari de nitraţi”, explică prof. dr. Mencinicopschi.
Cartofii
Este bine să renunţăm să cumpărăm cartofi importaţi din Franţa. Un aspect asupra căruia atrage atenţia specialistul în nutriţie este acela că, încolţiţi, cartofii conţin substanţe toxice pentru organism.
Ardeii graşi
Indiferent de mărime sau de culoare, ardeii graşi din Turcia trebuie evitaţi. Profesorul Mencinicopschi spune că aspectul ne poate păcăli. Astfel, chiar dacă am fi tentaţi să credem că legumele care arată aproape perfect sunt tratate cu pesticide, un studiu efectuat de Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti în 2003 arată că ardeii graşi care aveau un aspect impecabil conţineau mai puţine pesticide decât cei cu un aspect neuniform.
Greenpeace recomandă, de asemenea, evitarea cartofilor și dovleceilor proveniți din Turcia.
Dovleceii
Şi în cazul dovleceilor se folosesc substanţe de suprafaţă pentru a le fi îmbunătăţit aspectul. Greenpeace recomandă, ţinând cont de nivelul de pesticide, renunţarea la cei din Turcia.
Cum ne putem proteja
Un prim pas pentru a ne asigura că nu cumpărăm produse cu pesticide ar fi să citim cu atenţie eticheta şi să preferăm produsele care au ca provenienţă state din Uniunea Europeană, unde legislaţia este mai restrictivă cu privire la folosirea pesticidelor.
O altă recomandare este să optăm, pe cât posibil, pentru fructele şi legumele ecologice, care au cel mai mic risc de contaminare cu pesticide şi să le cumpărăm pe cele de sezon. Este indicat să le spălăm cât mai bine, chiar cu apă caldă, în special cartofii şi morcovii.
Sursa: ghimpele.ro
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Cel mai așteptat document – Codul fiscal – îl găsiți pe monitorul.fisc.md
08.07.2016 -
Consultări publice pentru constituirea Comitetului Subbazinal Răut
08.07.2016 -
Reprezentanți ai MDRC, ADR și BNS au participat în Portugalia la o conferință internațională despre îmbunătățirea statisticii regionale
08.07.2016 -
Limbajul sexist va fi sancționat
08.07.2016 -
Echilibrul de gen: legislație, practici și inovații
08.07.2016
-
Comentarii 0