Vezi aici care sunt cele mai "deştepte" centre de afaceri ale lumii
Singapore, Hong Kong şi Curitiba (Brazilia) sunt cele mai "deştepte" oraşe ale lumii, care au atins niveluri ridicate de prosperitate economică, însă au reuşit să evite efectele supraaglomerării, potrivit unui studiu al expertului american în dezvoltare urbană Joel Kotkin, publicat de Forbes.com.
"În accepţiunea momentului, termenul de «oraş deştept» se referă la un mediu urban cu o agendă «verde» sustenabilă. Însă această definiţie îngustă a inteligenţei ignoră mulţi alţi factori importanţi, în principal mobilitatea şi progresul economic (...) Testul verde dictează că oraşele ar trebui să emuleze sau o economie mai puţin dinamică, sau profilul omogen şi aşezat al capitalelor scandinave. Prin contrast, criteriile după care am determinat cele mai «deştepte» oraşe nu se rezumă strict la infrastructură şi calitatea vieţii, ci şi la fundamente economice", scrie Kotkin.
Aceste criterii exclud însă metropole precum New York, Tokyo, Sao Paulo sau Mexico City, afectate de supraaglomerare, preţurile exagerate de pe pieţele imobiliare şi de diferenţele tot mai mari dintre săraci şi bogaţi.
Astfel, cele mai "deştepte" oraşe de astăzi sunt mai mici şi mai eficiente decât marile metropole.
Pe primul loc este oraşul-stat Singapore , desemnat în acest an de Banca Mondială drept cel mai favorabil loc din lume pentru afaceri. Singapore era la începutul anilor '90 un stat insular sărac, însă depăşeşte în prezent, ca putere de cumpărare şi standard de viaţă, majoritatea statelor europene şi sud-americane. Oraşul găzduieşte peste 6.000 de companii şi corporaţii multinaţionale şi 3.600 de sedii regionale, iar aeroportul din Singapore este al cincilea din Asia şi operează cel mai vast depozit de cargo din lume.
Oraşul autonom chinez Hong Kong ocupă poziţia a doua în topul prezentat de Forbes. Hong Kong este pe locul 15 în lume ca putere de cumpărare, iar The Wall Street Journal şi Heritage Foundation au calificat economia acestui oraş drept "cea mai liberă din lume".
Curitiba, cel mai mare oraş şi cea mai mare economie din sudul Braziliei, se plasează pe locul al treilea în clasamentul celor mai "deştepte" oraşe din lume. Renumit pentru sistemul de transport public rapid bazat pe autobuze, folosit zilnic de 70% dintre cei 3,5 milioane de locuitori din zona metropolitană, Curitiba a adoptat o strategie diversificată de dezvoltare economică şi a lansat programul de "librării electronice" adoptat acum ca model de zeci de oraşe din întreaga lume.
Locul al patrulea este ocupat de Monterrey, Mexic, cu 57 de parcuri industriale şi o putere de cumpărare dublă faţă de media ţării, iar pe cinci se plasează Amsterdam, una dintre capitalele financiare şi comerciale ale Europei, care găzduieşte sediile centrale a şapte dintre cele mai mari 500 de companii la nivel mondial.
Clasamentul celor mai "deştepte" zece oraşe din lume este completat de Seattle, Houston, Charleston (South Carolina), Huntsville (Alabama) şi Calgary (Alberta, Canada).
Sursa: mediafax.ro
Flash News
- 08.01.2010
-
Atac armat în Missouri: patru morți și cinci răniți
- 08.01.2010
-
Untilă şi Petrenco negociază fuzionarea
- 08.01.2010
-
Croații vor vota duminică un președinte social-democrat
- 08.01.2010
-
Portugalia legalizează căsătoriile între homosexuali
- 08.01.2010
-
Franța: Posibilă amendă pentru femeile musulmane care poartă vălul burqa
- 08.01.2010
-
Ancheta în cazul morții lui Michael Jackson a luat sfârșit: medicul va fi acuzat
Video Line
- 08.01.2010
-
Pavel Turcu - Imn Eurovision
- 07.01.2010
-
ÎPS Vladimir, despre Crăciun
- 07.01.2010
-
Slujba de Crăciun, în direct pe Jurnal TV
Comentarii (0)
Vizitatorii anonimi nu pot comenta articole. Autorizaţi-vă pentru a publica comentariul Dvs.