Ştiri la pachet
Categorii RSS

Alolingvii din Moldova ar putea studia româna în baza unor programe de stat

25.03.2010 Actual
126
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: zf.ro

Minorităţile naţionale ar putea beneficia de programe de stat de însuşire a limbii oficiale a Republicii Moldova. În acest sens va fi creat un grup de lucru, format din reprezentanţi din domeniul învăţămîntului, culturii şi mediului academic, a menţionat astăzi, în cadrul unei mese rotunde, Elena Beleacova, director general al Biroului Relaţii Interetnice. Ea a spus că Guvernul a elaborat Programul de stat privind asigurarea condiţiilor necesare pentru studierea şi aplicarea limbii oficiale a Republicii Moldova de către cetăţenii alolingvi, în conformitate cu Programul său de activitate "Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare" pentru anii 2009-2013.

Tatiana Potîng, viceministru al Educaţiei, a constatat că este nevoie de a fi examinat posibilităţi de relansare a situaţiei în planul instruirii lingvistice şi integrării sociale a alolingvilor din republică şi că este necesară o politică consecventă în acest sens din partea autorităţilor, fapt de care nu s-a ţinut cont în ultimii ani.

Potrivit Luciei Cucu, director al Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni din Moldova, este necesară elaborarea unei strategii de integrare lingvistică a minorităţilor naţionale care să prevadă elaborarea de programe de stat de instruire a limbii de stat pentru alolingvi la toate nivele - de la învăţămîntul preşcolar pînă la cel postuniversitar.

Din luna septembrie anul curent, 500 de funcţionari publici vor beneficia de cursuri de însuşire gratuită a limbii de stat în cadrul Programului de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale din R. Moldova, susţinut financiar de Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale a OSCE (Haga). Din 2005 şi pînă în prezent, de acest program au beneficiat circa 1500 de funcţionari publici de pe întreg teritoriul ţării. Programul este realizat în 10 localităţi urbane şi rurale din UTA Găgăuzia, în 4 şi, respectiv, 2 localităţi din nordul şi sudul republicii şi în municipiul Chişinău, notează MOLDPRES.

Autor: Moldpres
Sursa: moldpres.md

Comentarii (0)


    Vizitatorii anonimi nu pot comenta articole. Autorizaţi-vă pentru a publica comentariul Dvs.