Marinuța, generalul falselor alarme
Informația că Rusia livrează armament modern trupelor dislocate în regiunea transnistreană armament a pus pe jar comunitatea mediatică din Moldova, Ucraina și România. Adusă publicului de către ministrul apărării de la Chișinău, Vitalie Marinuța, știrea purta în ea multiple și ample conotații – de la cele cu caracter geopolitic, la cele de securitate dar și de competiție politică.
Vitalie Marinuţa, a declarat, pentru Publika TV, că Moscova livrează în regiunea transnistreană nu doar camioane militare, ci şi armament. Ministrul moldovean afirma că, un astfel de echipament militar nu este necesar în cadrul misiunii de menţinere a păcii.
Marinuţa a scos la iveală faptul că în regiune au loc aplicaţii militare, după noi scenarii, în care sunt implicaţi atât militari ruşi, cât şi transnistreni. De asemenea, ministrul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lucrările de modernizare a Aeroportului din Tiraspol.
"S-au introdus în regiune nu doar automobile, ci şi alte tipuri de armament. Se atestă o încercare atât a forţelor separatiste, cât şi a Federaţiei Ruse de a include în scenariile de desfăşurare a aplicaţilor de menţinere a păcii operaţiuni de debarcare sau atacuri de pe apă", a menţionat Marinuţa. De asemenea Marinuța a scos în evidență faptul că oficialitățile militare ruse vor să modernizeze aeroportul militar de la Tiraspol.
Semnalul oferit de către ministrul moldovean publicului larg dar și oficialităților ruse a fost unul scurt – armata cunoaște realitățile cu caracter militar din regiunea separatistă. Gradul ridicat de îngrijorare a acestor realități l-a făcut pe Marinuța să ocolească formele de comunicare guvernamentale preferând apariția în public.
Știrea putea să arunce în aer migăloasele negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean. Lucru scos în evidență și de către oficialul separatist Dmitrii Soin. El afirma recent că zilele bune ale relațiilor moldo – transnistrene au luat sfârșit . “Am toate temeiurile să cred că războiul declaraţiilor va lua amploare între cele două maluri, mai ales că Tiraspolul este înaripat de sprijinul deschis al Moscovei, prin intermediul ambasadorului Gubarev”, a spus așa numitul șef al comisiei Sovietului Suprem pentru politică externă.
Reacția premierului Filat, deși a fost una promptă, a purtat în ea o tăcută nedumerire. Legată și de faptul că Marinuța a preferat o altfel de comunicare decât cea guvernamentală, nedumerirea premierului moldovean se referea la calitatea informațiilor aflate în gestiunea ministrul apărării. Vizibil iritat șeful cabinetului de miniștrii, a fost nedumerit de faptul că nici de pe filiera Comisiei Unificate de Control, a Biroului pentru Reintegrare sau a SIS nu i-au survenit pe masa de lucru informații de asemenea natură. Cu suspiciune, Filat a lăsat să se înțeleagă că Marinuța, ar putea exagera.
La scurt timp după conferința de presă ținută de premierul moldovean, mediile de informare din Republica Moldova au fost înștiințate despre faptul că autoritățile militare ruse au recunoscut că „armamentul greu de infanterie a fost scos de la depozite şi introdus în Zona de securitate din incompetenţa unor factori de decizie din conducerea trupelor ruse, aflate temporar în raioanele de est ale Republicii Moldova”. Declarația vine de la consilierul ministrului Apărării al Federaţiei Ruse, general-colonelul Valerii Evnevici, aflat într-o vizită de inspectare a contingentului trupelor ruse, dislocat temporar în raioanele de est ale Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat venit de la Ministerul Apărării, Evnevici s-a întâlnit cu ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, în cadrul întâlnirii oficialul rus a comunicat că în 2 — 3 zile vor fi finisate lucrările de reparaţie şi recondiţionare a pistei aeroportului militar de la Tiraspol. Potrivit lui Evnevici, reparaţia este necesară pentru evacuarea helicopterelor şi altor bunuri materiale din dotarea contingentului rus pe calea aerului, aflat temporar pe teritoriul R. Moldova, se spune în comunicat.
Ce să înțelegem din toată această evoluție? Au avut sau nu oficialii de la apărare informații din primă mână ori informația cu care ne-au speriat a fost oferită în public părții moldave de către general-colonelul Evnevici? Sunt reale îngrijorările lui Marinuța referitoare la înarmarea regiunii transnistrene ori întreaga operațiune a fost doar una de imagine? Deschiderea arătată de partea rusă s-a datorat faptului că informațiile ministrului liberal au venit din surse americane?
Falsa alarmă la care a participat societatea moldavă poate fi un exercițiu de folos elitelor decizionale ale Armatei Naționale. Cu această ocazie, s-a testat viteza de reacție a presei, a putut fi cuantificată capacitatea de analiză a politicienilor, precum și s-a aflat modul în care societatea a făcut față atacului la adresa securității naționale. Ca în povestea lui Petrică, lupul cel rău de data aceasta nu a venit. Ce se va întâmpla atunci când lupul va veni iar cele mai sumbre scenarii se vor adeverii?
Sursa: victornichitus.blogspot.com
- 08.03.2013
-
Mesajul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie
- 07.03.2013
-
MTIC a prezentat Guvernului spre aprobare Programul de tranziţie la televiziunea digitală terestră
- 07.03.2013
-
Suportul pentru legislaţia antifumat în Europa este foarte mare
- 07.03.2013
-
Activitatea ADR Sud, pentru anul 2013 a fost apreciată cu calificativul ,,bine” de către CRD Sud
- 06.03.2013
-
16 cărţi poştale, ce conţin desene ale unor copii şi tineri, pe tema violenţei în bază de gen, sunt expuse în cadrul unei expoziţii organizate de Asociația Oberliht, în colaborare cu Amnesty International Moldova
Video Line
- 15.01.2013
-
Eminescu, omagiat la Bălți
- 25.12.2012
-
Seară de Crăciun la Bălți
- 18.12.2012
-
Situație excepțională în raionul Rezina
Comentarii (3)
Un articol scris la comanda verzilor,cu un titlu tendenţios şi falsitate în text.
Dacă "Deschiderea arătată de partea rusă s-a datorat faptului că informațiile ministrului liberal au venit din surse americane?", atunci,..de ce nu întrebi acele surse americane pe care le bănuieşti şi atît de "nejno" aperi ruşii, de parcă naivii de ei ,n-ar fi în stare de aşa manevre ?
Nichitus, adica pe rusi trebuie sa-i credem pe cuvint, dar pe ministrul nostru nu?
Stimate Grisa, mai degraba il cred pe ministrul nostru, decit pe altcineva - ideea este ca cei de la aparare puteau sa fie si mai hitrii si sa spuna clar ca vizita rusului a fost dupa ce Marinuta a anuntat in public tot ceea ce stia. De unde stia, si de ce ceea ce stia el nu stiau si cei de la SIS, si de ce ceea ce stia nu era impartit cu primul ministru, sint deja alte intrebari.