Așii din mâneca lui Mihai Ghimpu sunt împotriva lui Filat?
Zilele trecute portalul informațional Unimedia nota, cu referire la postul de televiziune N4 că președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se declară categoric împotriva deschiderii unui consulat rus la Tiraspol. În cadrul interviului oferit televiziunii N4, liderul liberal a spus că dacă totuși un consulat va fi deschis, atunci “alianța de guvernare se va clătina în mod serios”.
Argumentele domnului Ghimpu au fost de genul că “teritoriul nu este controlat de noi. În afară de asta, există o convenție care spune că pentru diplomați statul poate deschide consulat acolo unde le poate asigura securitatea. Noi nu putem asigura securitatea, deoarece teritoriul nu este controlat de noi ”. Pentru că nu ne putem imagina ca la Tiraspol, securitatea diplomaților ruși să fie pusă în pericol, ne permitem să afirmăm că argumentele domnului Ghimpu au fost neîntemeiate.
În cadrul aceluiași interviu, liderul liberal s-a pronunţat împotriva demolării monumentelor ostaşilor sovietici și a declarat că grupul parlamentar liberal nu va susţine proiectul Partidului Liberal Democrat, înregistrat în vara aceasta la Parlament. „Monumentele sovietice nu mă bucură dar nu sunt împotriva ostaşilor care şi-au făcut datoria”, a spus Ghimpu la N4.
Dacă analizăm la rece declarațiile domniei sale, putem afirma că din momentul în care inițiativa liberal democraților cu privire la condamnarea tuturor regimurilor totalitare nu va avea sprijinul liberalilor moldoveni, această acțiune politică poate fi interpretată ca o retragere a sprijinul politic acordat Partidului Liberal Democrat din Moldova.
În urmă cu ceva timp, liderul liberalilor moldoveni, a declarat că păstrează câțiva ași în mânecă. Autodenunțul, a dat de înțeles că în politica moldovenească se trișează la greu și că domnia sa este unul dintre măsluitori. Nu facem nici un comentariu referitor la modul în care principalul liberal al Moldovei trage turta pe jăratecul electoral din fața sa și nici despre aspectele moravurilor politice de pe malul Bâcului, dar nu putem să nu observăm că domnul Ghimpu, folosește declaratele cărți ascunse, împotriva colegilor din Alianța pentru Integrare Europeană.
Cacealmaua politică a domnului Ghimpu, vine într-un moment delicat pentru Filat. Deși premierul moldovean și-a exprimat disponibilitatea de permite deschiderea unui consulat al Federației Ruse la Tiraspol, aflat la Moscova, șeful administrației de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a declarat recent, în Duma de Stat a Federației Ruse că „partea moldovenească se eschivează de la deschiderea unui consulat la Tiraspol invocând niște motive formale” și a cerut Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI și relațiile cu compatrioții ruși, să-l ajute în convingerea părții moldovenești cu privire la deschiderea consulatului „în termeni cât mai restrânși”.
Nu am văzut încă o declarație prin care autoritățile moldave să se eschiveze în mod oficial de la bunele lor intenții – intenții care vin să sporească încrederea între cele două maluri ale Nistrului. Coincidență sau nu, observăm că amenințările de retragere a sprijinului politic acordat guvernării Filat, sunt însoțite de plângerile lui Șevciuk la adresa guvernării de la Chișinău.
Și mai straniu este comportamentul autorităților transnistrene. După ce premierul Filat a avut o convorbire telefonică cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, în cadrul căreia au stabilit pentru data de 22 septembrie o întâlnire, iată că un comunicat de presă de la Tiraspol spune că această întâlnire ar putea avea loc abia după revenirea de la Moscova a lui Șevciuk şi abia după ce va fi conturat “un spectru concret de probleme care urmează a fi discutate”!
Amenințările domnului Ghimpu au coincis cu aprecierile date de reprezentantul Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Lucinda Creighton, ministru de Stat pentru Afaceri Europene al Irlandei. Oficialul irlandez a spus că relațiile apropiate dintre premierul Filat și șeful administrației de la Tiraspol sunt de bun augur și ar putea servi drept o cheie pentru soluționarea conflictului transnistrean. „Relația dintre dl. Șevciuc și prim-ministrul Filat este foarte apropiată. Dorința și deschiderea dânșilor de a lucra împreună și de a obține progres, cred că este cheia spre succes. Pașii sunt făcuți într-o direcție corectă. Îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului va duce în cele din urmă și la soluționarea conflictului. Politica pașilor mici este cheia spre succes”, a punctat pentru presa moldavă reprezentantul Preşedintelui în exerciţiu al OSCE.
După aceste aprecieri pozitive aduse procesului de apropiere al celor două maluri de Nistru, deputatul liberal Valeriu Munteanu nota la 21 septembrie, într-un material care poartă denumirea „Dă-i voie porcului în jurul stogului, că el se suie deasupra”că “scenariul deschiderii acestui consulat a fost „plămădit” și „frământat” după zidurile Kremlinului (sau în alt sector al Moscovei, la GRU — Glavnoe Razvedîvatelnoe Upravlenie — Directoratul principal de spionaj sau la FSB — Federalnaia Slujba Bezopasnosti Rossiiskoi Federații — Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse), iar acum, după mai mulți ani, acest aluat, dospit de-a binelea, urmează să fie dat la cuptor.” Tot în același material domnia sa cere Ministerului de Externe o “declarație oficială de lămurire, din partea Ministerului de Externe și Integrării Europene sau a primului ministru al Republicii Moldova, care să alunge porcii din jurul stogului”.
Chiar dacă unii colegii de alianță fac presiuni pentru a forța un punct de vedere oficial, tăcerea păstrată de premierul Filat este una diplomatică. Domnia sa își va putea expune punctul de vedere abia după o proximă întâlnire cu Șevciuk, întâlnire la care va trebui să capete anumite clarificări referitoare la jocul diplomatic efectuat de către autoritățile transnistrene. Altfel, Moldova riscă să piardă punctele bune observate de oficialii OSCE.
Până atunci, așii din mânecă se declară nul, iar jocul – oprit!
Quod erat demonstrandum!
Sursa: victornichitus.blogspot.com
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023 -
CARTEA „OAMENII LA PĂPĂDIILE” DE SERGIU BEZNIȚCHI: lansare la București, la 26 ianuarie 2023
12.01.2023 -
/VIDEO/ Examinarea cererilor de chemare în judecată cu valoare redusă. Vezi ce presupune acest lucru
12.01.2023
-
Comentarii 0