RSS

În şcoli şi grădiniţe va fi interzisă comercializarea alimentelor cu îndulcitori şi aditivi

20.09.2012 Actual
215
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: gorjeanul.ro

Comercializarea de produse cu un conţinut mărit de grăsimi, zahăr, sare, îndulcitori şi aditivi alimentari în şcoli şi grădiniţe, precum şi pe o rază de pînă la 100 de metri de la instituţiile de învăţămînt, va fi interzisă. Ministerul Sănătăţii a emis în acest sens un ordin privind lista de produse nerecomandate în alimentaţia copiilor şi elevilor, transmite MOLDPRES.

Astfel, în lista respectivă se află ciocolată, bezele, prăjituri cu ciocolată şi cremă, brînzică glazurată în ciocolată, gume de mestecat etc. De asemenea, în listă se regăsesc chipsuri, hamburgeri, pizza, pateuri, cartofi prăjiţi în ulei, maioneză, brînză topită, mezeluri, arahide ş. a. Totodată, vor fi interzişi biscuiţii şi covrigeii săraţi, alunele şi seminţele sărate, dar şi condimentele. În acelaşi timp, nu se va permite comercializarea băuturilor nealcoolice cu adaos de aditivi alimentari şi a celor energizante.

Potrivit noilor modificări la Codul contravenţional, pentru încălcarea prevederilor menţionate, proprietarii unităţilor comerciale vor fi pasibili de amenzi de pînă la trei mii de lei (circa 185 de euro) şi vor fi privaţi de dreptul de a desfăşura activităţi economice pînă la un an.

Interdicţia va fi introdusă în conformitate cu modificările la Legea cu privire la produsele alimentare, din 2004, adoptate de Parlament şi publicate în Monitorul Oficial la 20 iulie 2012. Ministerul Educaţiei urmează să distribuie documentul instituţiilor de învăţămînt. Modificările legislative vor intra în vigoare după 60 de zile de la publicare.

Potrivit autorităţilor, interzicerea produselor respective în instituţiile de învăţămînt şi în preajma acestora va cultiva la copii şi la elevi abilităţi de a consuma alimente sănătoase, ceea ce va favoriza evitarea bolilor de nutriţie şi metabolism, a sistemului endocrin şi a aparatului digestiv.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, prevalenţa diabetului la adulţi constituie 137,2 cazuri la 10 mii de locuitori, iar la copii - 20,4 cazuri la 10 mii de populaţie, anul trecut fiind înregistrate 57 de noi cazuri de diabet la copii.

Autor: moldpres.md
0

Comentarii (0)





    19.10.2012

    INVITAȚIE PENTRU PRESĂ: Fundația Bill & Melinda Gates investește în bibliotecile publice din Moldova

    19.10.2012

    INCASO FELICITĂ PARTENERII ȘI COLEGII DE LUCRU CU ZIUA JURISTULUI

    18.10.2012

    CJI angajeaza un expert pentru elaborarea unui studiu

    18.10.2012

    CJI anunta concurs de selectare a 2 experti pentru elaborarea unui studiu

    18.10.2012

    Businessmeni din Polonia sunt deschiși pentru colaborarea în domeniul agricol cu fermieri din Moldova