Cine plătește datoriile lui Serafim Urecheanu?
Observatorii fenomenului politic moldovenesc vorbesc despre necesitatea apariției unei legi care ar reglementa finanțarea partidelor politice din Republica Moldova. Diferența dintre sumele cheltuite în timpul campaniei electorale și cele declarate de către liderii formațiunilor politice moldave duc cu gândul la faptul că dincolo de interesul corporatist legitim al partidelor politice ar mai exista și interesele ascunse al finanțatorilor din umbră.
Într-un articol publicat de “Jurnal de Chișinău” se arata că de fapt „finanţatorii investesc de obicei prin intermediul liderilor, iar partidele din Republica Moldova se află de facto în proprietatea acestora. Lipsa de democraţie internă costă societatea moldavă foarte scump, căci liderii de partid pun adeseori în prim plan interesul şi ambiţiile personale și nu interesul comun al echipei din care face parte”.
Cazul fostului deputat al AMN, Veaceslav Platon este unul care argumentează îngrijorările societății civile și ale comentatorilor politici la această temă.
Presa moldavă l-a numit pe Platon “raiderul numărul unu al spațiului CSI”, iar domnia sa, în cadrul unei emisiuni la Publika TV, a recunoscut că e adevărat, se ocupă de afaceri - „Sunt manager. Eu gestionez banii străini. Pentru aceasta sunt plătit", a afirmat Platon. Ex-deputatul AMN a fost primul oligarh care a dezvăluit public că în politica moldavă curg bani murdari. El a spus că în campania pentru alegerile parlamentare din anul 2009 a finanţat Alianţa Moldova Noastră cu mai multe milioane de dolari. „Am investit milioane de dolari în Alianţa Moldova Noastră. Dar m-am dezamăgit... în partide, în politicieni şi în Serafim Urechean inclusiv". Într-un calculat puseu de sinceritate, Platon, a subliniat că partidul condus de Urechean nu a fost finanţat în mod oficial. Și tot în spațiul public a recunoscut că da, are convorbiri telefonice cu Vlad Plahotniuc de câteva ori pe lună.
Ar părea că apariția în public a lui Platon i-ar fi creat necazuri, căci declarația prin care recunoștea finanțarea din umbră a partidului condus de Urechean iar fi adus o audiere la CCCEC. De unde finanțatorul a ieșit bine, mersi. Dar tot dezamăgit. Dezamăgirea față de domnul Urechean își are rostul ei, odată ce între investiția financiară și profitul economic sau politic, există o legătură directă.
Putem doar presupune, că în urma rezultatului investirii guvernului AIE dar și a împărțirii ministerelor și al instituțiilor de forță, Platon și-ar fi cerut, de la Urechean, cota parte din profitul obținut. Refuzul angelicului șef al Curții de Conturi, l-ar fi făcut pe fostul deputat, să facă declarațiile referitoare la finanțarea ilicită a AMN-ului.
Totul spre bine presei moldave căci în urma declarației făcute de Platon, s-a aflat că prim vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc şi-ar fi vândut pachetul de 26,75% din acţiunile Victoriabank, pachet controlat prin intermediul firmei OTIV Prime Financial B.V din Olanda. Beneficiar ar fi fost Veaceslav Platon. Potrivit unei note publicate de jurnal.md şi care face referire la documente din registrele comerciale olandeze, la sfârşitul anului 2011 - începutul lui 2012, OTIV Prime Financial B.V. a fost scos din holdingul OTIV Prime şi şi-a schimbat denumirea în Generashon Financial B.V. Ultima are un singur acţionar - Iuri Kontievski, care deţine un pachet de 4,4% din capitalul băncii Moldindconbank Coincidenţă, Iurie Kontievski este cumnatul lui Veaceslav Platon.
Logica ne spune că de fapt sinceritatea arătată de Platon la Publika TV a fost de fapt o subtilă formă de presiune la adresa fostului șef de partid. Dar - unde dai și unde crapă? Lovitura aplicată de Platon a dus la aceea că altcineva a plătit pentru datoriile lui Urechean. Care să fie oare, legătura care îl leagă pe Serafim Urechean de Victoriabank?
Banii nu aduc fericirea, spune un vechi cântec. Se pare că nici schimbarea proprietarilor pachetelor de acțiuni nu a rămas însă fără urmări. Presa, la 23 iulie 2012, a aflat că anchetatorii de la Procuratura Anticorupţie şi ofiţerii din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au efectuat percheziții în oficiile mai multor firme aflate pe strada 31 august 1989, nr. 151, firme care fac parte din trustul condus de Veaceslav Platon.
Într-o declarație pentru publicația "Adevărul“ şef-interimar al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, declara că perchezițiile au continuat două zile și că "este un volum foarte mare de lucru.” Procurorul a mai spus presei că „e vorba despre o tentativă de însuşire a bunurilor în proporţii deosebit de mari şi pe acest caz a fost iniţiată o urmărire penală“. Procurorii afirmau că au ridicat de la sediul firmelor lui Platon aproximativ 150 de kg de documente și peste 15 calculatoare de mare performanță în care se afla informație necesară pentru desfășurarea anchetei. Să fie oare atacul asupra firmelor gestionate de către Platon inițiat din umbră de fostul proprietar al celor 26,75 % al pachetelor de acțiuni de la Victoriabank? Nu știm, putem doar presupune.
Cert este că surda bătălie a finanțatorilor de partid are continuare. Zilele trecute publicația “Adevărul” nota că raiderul numărul unu al CSI ar fi fost salvat. Judecătorul de instrucţie Ghenadie Morozan de la sectorul Râşcani din municipiul Chișinău ar fi emis o încheiere prin care a obligat Procuratura Anticorupţie să întoarcă proprietarilor toate documentele şi calculatoarele pe care anchetatorii le-au ridicat în cadrul percheziţiei efectuate la 23 și 24 iulie în oficiile mai multor firme aflate pe strada 31 august 1989, nr. 151. Publicația scrie că judecătorul ar fi invocat încălcări de procedură la efectuarea percheziţiilor şi la ridicarea documentelor de către anchetatori. Să fi fumat pipa păcii cei doi mari oligarhi moldoveni?
Cert este că judecătorul Ghenadie Morozan este cunoscut opiniei publice pentru faptul că anul trecut a emis o încheiere prin care obliga Procurorul General a Republicii Moldova să își decline competenţa pentru efectuarea urmăririi penale şi să fie transmise către Procuratura Generală a Federaţiei Ruse cauzele penale în privinţa lui Grigore Caramalac. Pentru această faptă Morozan s-a ales cu o sancţiune disciplinară de la Consiliul Superior al Magistraturii. Sursele din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii afirmă că în apărarea lui ar fi intervenit primul vicepreședinte al Parlamentului.
Persistă însă o întrebare - și-a plătit fostul lider al AMN datoriile față de Platon ori nu?
Sursa: victornichitus.blogspot.com
- 19.10.2012
-
INVITAȚIE PENTRU PRESĂ: Fundația Bill & Melinda Gates investește în bibliotecile publice din Moldova
- 19.10.2012
-
INCASO FELICITĂ PARTENERII ȘI COLEGII DE LUCRU CU ZIUA JURISTULUI
- 18.10.2012
-
CJI angajeaza un expert pentru elaborarea unui studiu
- 18.10.2012
-
CJI anunta concurs de selectare a 2 experti pentru elaborarea unui studiu
- 18.10.2012
-
Businessmeni din Polonia sunt deschiși pentru colaborarea în domeniul agricol cu fermieri din Moldova
Video Line
- 28.08.2012
-
„Eliberarea” Moldovei, cinstită de Marian Lupu
- 24.08.2012
-
Protestul lui Șelin în Bălți
- 06.08.2012
-
Marșul Unirii, pătat de „patrioții” Moldovei
Comentarii (1)
În loc ca să stea la rece,
Ca gâsca prin apă trece,
Loc călduţ iar şi-a găsit
Şi-i cu mâna pe cuţit...