Petru Bogatu: Șeful interimar al SIS trebuie demis!
Dacă Republica Moldova urmăreşte aderarea la UE şi nu la Patagonia, directorului interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate trebuie pensionat de urgenţă. Ion Dediu s-a dat din nou în stambă. Nu-i exclus ca făcut-o nu din rea-credinţă, ci din inconştienţă. Dar de ce ordinea constituţională şi echilibrul social trebuie să sufere din cauza unui demnitar care nu ştie pe ce lume se află?
Acum două zile, Valentin Dediu a declarat la un post de televiziune că în spatele marşului de la 16 septembrie din Chişinău s-ar afla forţe din afara Republicii Moldova. Directorul interimar bagă fitiluri mai abitir decât Agatha Christie. Care forţe? Paşnice sau armate? Şi de unde vin ele? Din România, Ucraina, Rusia? Poate s-au infiltrat din vestul Europei printre suporterii echipei naţionale a Angliei care acum câteva zile au vizitat Chişinăul? Mai ales că în Marea Britanie, precum se ştie, întregul Partid Conservator de la putere e o formaţiune de unionişti sadea.
Vedeţi câte alte interogaţii neliniştitoare a provocat dl Dediu, încercând să răspundă stângaci la o întrebare aparent simplă: cine se ascunde îndărătul marşului unionist? Şi dacă se ascunde cineva? De ce, de bună seamă ar trebui să se implice forţe străine într-un marş unionist, când Republica Moldova peste tot forfoteşte de români, chit că unii dintre ei încă n-au aflat asta?. Când ideea unionistă pluteşte în aer? Când majoritatea românilor basarabeni invadează nu atât mitingurile, cât bibliotecile, sălile de studii, stadioanele, parcurile, discotecile, presa, cluburile de noapte, micile afaceri private, şantierele de construcţie, iarmaroacele ş.a.m.d.
Ştiţi de ce a comis-o directorul interimar al SIS-ului? Pentru că s-a băgat unde nu-i fierbe oala. Pentru că omul nu-şi vede vârful nasului.
Valentin Dediu nu avea dreptul să facă atare afirmaţii. Într-o democraţie de tip liberal, magistraţilor, militarilor şi conducătorilor de servicii secrete, declaraţiile politice le sunt contraindicate. Când legendarul general Schwarzkopf, comandantul trupelor americane în operaţiunea „Furtună în deşert”, a spus că acţiunile militare în Irak urmează să fie continuate până la căderea regimului lui Saddam Hussein, el a fost destituit chiar în aceeaşi zi. Şi pe merit. Nu e treaba generalilor, agenţilor de securitate si judecătorilor să comenteze evoluţiile şi deciziile politice.
Dediu afirmă că despre prezumtiva implicare a „forţelor din afara ţării” el a informat conducerea statului. Foarte bine. Să se pronunţe, deci, preşedintele republicii sau şeful guvernului asupra acestui subiect. Cum Nicolae Timofti şi Vlad Filat n-au făcut asta, înseamnă că informaţia SIS-ului ori nu-i credibilă, ori nu-i relevantă, ori nu-i în de ajuns de pertinentă ca să fie difuzată. Şi atunci unde se bagă Dediu? De ce se foloseşte de nişte atribuţii pe care nu le are?
Anterior, i-am luat apărarea lui Valentin Dediu în cazul unor critici la adresa lui, întrucât atacul unui grup de anonimi din interiorul SIS-ului nu mi s-a părut suficient de argumentat. Acum însă trebuie să constat cu amărăciune că el dă tot mai des prin gropi.
Dacă ar fi un cetăţean simplu, ar fi treaba lui personală să se poticnească oricât doreşte. Din jilţul de şef al SIS-ului însă, datul cu oiştea-n gard pe care Dediu îl practică tot mai frecvent riscă să pericliteze pacea publică şi buna funcţionare a statului.
Sursa: ptrbg.union.md
- 19.10.2012
-
INVITAȚIE PENTRU PRESĂ: Fundația Bill & Melinda Gates investește în bibliotecile publice din Moldova
- 19.10.2012
-
INCASO FELICITĂ PARTENERII ȘI COLEGII DE LUCRU CU ZIUA JURISTULUI
- 18.10.2012
-
CJI angajeaza un expert pentru elaborarea unui studiu
- 18.10.2012
-
CJI anunta concurs de selectare a 2 experti pentru elaborarea unui studiu
- 18.10.2012
-
Businessmeni din Polonia sunt deschiși pentru colaborarea în domeniul agricol cu fermieri din Moldova
Video Line
- 28.08.2012
-
„Eliberarea” Moldovei, cinstită de Marian Lupu
- 24.08.2012
-
Protestul lui Șelin în Bălți
- 06.08.2012
-
Marșul Unirii, pătat de „patrioții” Moldovei
Comentarii (3)
Dediu are dreptate, unii lideri unionisti sunt indemnati din afara (nu obligatoriu din Ro) sa organizeze aceste marsuri.
Ce am observat eu pana acum:
1. Marsurile acestea sunt un instument destul de eficinet, care-i poate face pe rusofoni sa-si piarda controlul.
2. Marsurile, din pacate, sunt folosite haotic, la momente nepotrivite.
3. In mod paradoxal s-a ajuns la situatia in care rusofonii "interfrontisti" care mai ieri erau impotriva independentei RM sa se considere azi "statalisti" si sa promoveze independenta RM. Desigur ca ei o vad in primul rand ca pe un fel de independenta de Romania, dar chiar si asa e mai bine decat zero independenta.
AIE-ul ar trebui sa negocieze cu organizatorii (gen Pavlicenco) si "prietenii" din afara pentru ca instrumentul acesta foarte util sa nu fie exploatat aiurea si sa poata aduce dividende si organizatorilor si tarii.
Mai Petru Bogatu, mai trezeste-te din betii, caci chiar si sotia ta se plange public ca esti un alcoolic.
Nu "alcoolic" ci alcoolizat. Desteptule!!