Asteroidul care ar putea SPULBERA TERRA. Ce au aflat astronomii ruşi
Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Astronomie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe au recalculat traiectoria asteroidului Apophis, corpul celest ce are potenţialul de a se ciocni cu Terra în 2029. Noile date ale experţilor ruşi oferă o veste bună, aceştia calculând că şansele ca asteroidul să lovească planeta noastră sunt foarte mici.
Asteroidul Apophis, ce măsoară în diametru aproximativ 270 de metri, a fost descoperit în 2004. Calculând traiectoria acestuia, cercetătorii au descoperit că în 2029 acesta va trece la foarte mică apropiere de Terra, existând riscul ca acesta să lovească planeta noastră.
Iniţial, calculele fuseseră efectuate pe baza a doar două seturi de observaţii. Acum, cercetătorii ruşi au recalculat traiectoria asteroidului pentru a include un fenomen subtil care modifică orbita acestuia. "Efectul Yarkovsky", aşa cum este cunoscut fenomenul, face ca radiaţia solară absorbită şi re-radiată în spaţiu sub formă de căldură să dea un impuls suplimentar asteroidului, modificându-i traiectoria.
"Oamenii de ştiinţă au elaborat diferite traiectorii orbitale ale lui Apophis. Calculele mai vechi nu au inclus, însă, efectul Yarkovsky. Acest efect ar putea modifica în mod semnificativ traiectoria asteroidului", a declarat Viktor Shor, cercetător în cadrul Institutului de Astronomie.
Noua traiectorie calculată de experţii ruşi indică un risc minimal ca asteroidul să se ciocnească cu Terra în 2029.
Chiar dacă planeta noastră va evita impactul în acel an, pericolul nu va fi în totalitate evitat, avertizează Shor. În funcţie de traiectoria exactă pe care Apophis se va deplasa în 2029, cercetătorii vor putea stabili dacă asteroidul se va ciocni de Terra 7 ani mai târziu, pe 13 aprilie 2036, atunci când se va apropia din nou de planeta noastră.
Conform datelor preliminare, acestea sunt potenţialele puncte de impact ale asteroidului:
Sursa: descopera.ro
- 08.03.2013
-
Mesajul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie
- 07.03.2013
-
MTIC a prezentat Guvernului spre aprobare Programul de tranziţie la televiziunea digitală terestră
- 07.03.2013
-
Suportul pentru legislaţia antifumat în Europa este foarte mare
- 07.03.2013
-
Activitatea ADR Sud, pentru anul 2013 a fost apreciată cu calificativul ,,bine” de către CRD Sud
- 06.03.2013
-
16 cărţi poştale, ce conţin desene ale unor copii şi tineri, pe tema violenţei în bază de gen, sunt expuse în cadrul unei expoziţii organizate de Asociația Oberliht, în colaborare cu Amnesty International Moldova
Video Line
- 15.01.2013
-
Eminescu, omagiat la Bălți
- 25.12.2012
-
Seară de Crăciun la Bălți
- 18.12.2012
-
Situație excepțională în raionul Rezina
Comentarii (2)
"acesta va trece la foarte mică apropiere de Terra, existând riscul ca acesta să lovească planeta noastră."
ce-i aia "foarte mica apropiere"? Sa inteleg ca la foarte mica distanta? In cazul acesta parca ar fi fost corect "foarte mare apropiere" sau, pur si simplu "foarte aproape"...
Nici macar intr-un articol pretins stiintific nu va puteti exprima corect?
Sa pice in Pacific :D