RSS

Despre ”unioniști”, ”patrioți” și destinul Republicii Moldova

18.08.2012 Actual
362
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: hotnews.md

Evenimentele recente de la Bălţi, când "unioniştii", ca şi la Cahul, au fost bătuţi cu pietre, ouă, roşii de "patrioţii" lui şilin, garbuz, tuleanţev & K, ca apoi să fie răsplătiţi cu vodcă şi bere, mi se pare că ar trebui să pună serios în gardă autorităţile centrale. Pentru că prin asemenea excese (provocări) noi am mai trecut şi de fiecare dată cel mai mult au suferit interesele vitale ale ţării şi poporului, cauza naţională.

Pentru o bună parte din basarabeni UNIREA cu Ţara-mamă a fost şi rămâne o cauză sacră. Din păcate, unele forţe exploatează această cauză în alte scopuri. Să ne amintim de marşul voluntarilor spre Găgăuzia, dar şi apelul noii conduceri a Frontului Popular de la începutul anilor 90 de a introduce în titulatura ţării care numai ce îşi declarase independenţa a cuvântului "română". Anume după aceste "iniţiative patriotice" Moldova s-a pomenit cu frontieră pe Nistru şi un război civil, dar şi cu o autonomie la sud.

Eu personal, nu prea înţeleg sensul marşurilor unioniste organizate în R.Moldova anume ACUM, când România se confruntă cu probleme foarte serioase de ordin politic, economic, social. Activizarea ideii unionismului în aceste zile, şi mai ales utilizând ca plaţdarm nişte teritorii cu populaţie evident antiunionistă, nu cred că poate aduce careva beneficii cauzei, dimpotrivă. Acum câţiva ani, când sute de mii de basarabeni asaltau oficiile poştale cu cereri de a obţine cetăţenia română nimeni n-a încercat să utilizeze acel val pentru apropierea malurilor Prutului. Se încearcă a forţa lucrurile acum, când Bucureştiul oficial, dar nu şi Chişinăul, nemaivorbind de Comunitatea Europeană, cel mai puţin, în opinia mea, sunt preocupate de problema unirii. Pentru realizarea acestei cauze, eu cred, trebuie de lucrat încă mult, consecvent, pe alte căi şi cu alte metode, mai eficiente decât aceste marşuri.

Nu cred că liderii comuniştilor, socialiştilor, pesediştilor şi altor aşa numiţi "patrioţi" şi "statalişti" nu înţeleg cât de fragil şi irealizabil, cel puţin în viitorul apropiat, este dezideratul unirii. Dar reacţionează atât de cointeresat şi violent la marşurile unioniştilor pentru că acestea le oferă nişte motive "actuale" ca să-şi demonstreze "muşchii" şi să influenţeze opinia publică în dependenţă de interesele stăpânilor lor. Dirijorii din umbră ai "patrioţilor" şi "stataliştilor" de la noi sunt preocupaţi nu atât de aspiraţiile unionise iluzorii ale unei părţi a populaţiei R.Moldova, cât de acţiunile concrete ale autorităţilor de integrare a ţării în Comunitatea Europeană. Anume pentru a împiedica acest proces şi a menţine R.Moldova în raza de influenţă a Moscovei "lucrează" cu atâta zel acest contingent pestriţ de partide şi partiduţe, ideologia cărora se bazează pe şovinism şi intoleranţă faţă de tot ce diferă de propiile interese. Majoritatea acţiunilor lor, inclusiv reacţiile lor publice obraznice şi agresive în adresa participanţilor la diverse întruniri paşnice şi legale demonstrează foarte evident acest adevăr. Şi pentru că nu li se dă riposta cuvenită, aceşti aşa numiţi "patrioţi", care habar nu au de istoria, tradiţiile şi obiceiurile poporului băştinaş, cărora le este ruşine să înveţe şi să vorbească limba noastră, sau o vorbesc foarte aproximativ, care demonstrează deschis sub nişte drapele răzgândite, străine simbolicii oficiale a statului pe care "îl apără", pe zi ce trece devin tot mai obraznici, permiţându-şi să calce în picioare nu numai regulile bunei cuviinţe şi ale omeniei, dar şi legile ţării.

Organizatorii provocărilor violente ale "patrioţilor" de la Chişinău şi Cahul n-au fost puşi la respect, fapt ce le sporeşte curajul. Şi la Bălţi ei au demonstrat că obrăznicia şi ura n-are margini, că dânşii se doresc stăpâni în toată ţara. Şi dacă nu vor fi opriţi la timp şi puşi la respect, ei ne pot face mult rău, mai ales dacă ţinem cont de forţele care îi susţin şi îi finanţează. Cred că au dreptate cei care insistă ca partidele şi alte organizaţii social-politice care prin acţiunile lor militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova să fie sancţionate, inclusiv prin scoaterea în afara legii. Până acum autorităţile au tolerat sau chiar au susţinut asemenea acţiuni. În legătură cu protestele credincioşilor, îndemnul PCRM la nesupunerea civică, arborarea unor steaguri istorice false, intenţia PSD de a organiza un referendum şi violenţele de la Bălţi, preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a venit cu un apel către cetăţeni să se abţină de la orice activităţi care vin în contradicţie cu legea. Şeful statului susţine că anumite grupări politice, deranjate de parcursul european al ţării noastre, vor să destabilizeze situaţia. „În ultima perioadă, anumite grupări politice, dirijate din umbră sau în mod deschis de forţe ostile Republicii Moldova, au lansat acţiuni şi declaraţii care se află la limita Constituţiei sau chiar încalcă normele legale. Anumiţi politicieni au chemat cetăţenii şi instituţii ale statului la nesupunere civică, au încercat să înlocuiască însemnele noastre naţionale cu unele false, au cerut referendumuri locale şi naţionale pe teme confuze, au manipulat grupuri sociale, inclusiv religioase, pentru ca acestea să se opună ordinii constituţionale. Tensiunile sociale şi politice care au avut loc în ultimele săptămâni în diferite regiuni ale ţării, provocate de grupuri agresive de persoane, poartă amprenta aceloraşi autori. Invocând un patriotism fals, aceştia au încercat să destabilizeze situaţia din ţară", a declarat preşedintele Nicolae Timofti, subliniind că a dispus ca în continuare, toate derapajele de la norma legală să fie sancţionate prompt de instituţiile abilitate ale statului. Pentru că „forţele care conduc aceste ostilităţi sunt deranjate de faptul că Republica Moldova, poate pentru prima dată în cei 21 de ani de independenţă, are o şansă reală de a se situa în rândul statelor civilizate din Europa".

Adevărata democraţie presupune că în stat legea stă în capul mesei şi în faţa ei absolut toţi cetăţenii sunt egali. La noi, după cum recunosc mulţi experţi şi analişti, deocamdată avem mai multă anarhie decât democraţie. Dacă declaraţiile preşedintelui vor fi urmate de acţiunile respective, situaţia se poate schimba...

Autor: Tudor Iaşcenco
Sursa: cuvintul.md
0

Comentarii (1)

  • 18.08.2012 22:22
    ion:

    Au aruncat o "pisica" "unionista" "antimoldoveneasca" adusa din Romania ("divizia" de ONG-uri extremiste "Actiunea 2012") in mijlocul celor mai fideli "caini" moldovenesti, aparatori fideli ai Statalitatii si Independentei R.Moldova (partidlee din opozitie). Evident ca "cainii" s-au luat dupa "pisica" nepoftita pe pamant moldovenesc, dar iata ca regulile sunt altele: cainii n-au dreptul sa hamaie si sa fugareasca "pisica", vor fi batuti, inchisi sau poate chiar alungati - in conceptia DEMOCRATICA a AIE nu e niumic mai sfant ca LIBERTATEA DE EXPRESIE (chiar daca aceasta expresie presupune actiouni anticonstitutionale de comasare, lichidare prin "unire" a Statului R.Moldova). Straniu comportament din partea AIE complice cu "lichidatorii" R.Moldova.





17.08.2012

CRD Nord: 20 de proiecte de dezvoltare regională ar putea obține finanțare, pentru următorii ani, din FNDR

17.08.2012

IDIS ”Vitorul” anunță concurs de selectare a 15 jurnaliști pentru a participa la seminarul cu genericul ”Finanțarea publică a partidelor politice”

17.08.2012

INCASO ANIVERSEAZĂ ZIUA FONDĂRI

17.08.2012

15 proiecte de dezvoltare regională au trecut spre finanţare în urma APP II

16.08.2012

Camera de Comerţ şi Industrie invită mass-media la Congresul III (ordinar) al CCI