
Despre libertatea în internet
Mulţi utilizatori ai reţelei internet consideră că lumea virtuală este una fascinantă, nouă, unde legile și regulile lumii vechi nu funcționează. Însă legile și regulile au rămas neschimbate.Dacă este amoral să insulţi o persoană în stradă, este la fel de amoral să o faci și în rețeaua internet, în mod special când persoană este necunoscută, anonimitatea în internet fiind una foarte relativă. Din acest considerent, o persoană activă în internet trebuie să aibă grijă în permanență să se comporte la fel ca și în viaţa obișnuită.
Doar nu vei spune în glas, în stradă, adresa de la domiciliu, locurile vizitate recent sau locul unde ești în acest moment, planurile tale pentru vacantă etc. Sau nu vei folosi injurii și cuvinte indecente, în mod special în prezenţa copiilor. Efectul este același, mai mult chiar, această informație rămâne în memoria sistemelor de căutare și se poate întâmpla ca, peste câțiva ani, o fotografie sau un text mai nefericit să-ți fie reamintit. Un alt pericol este că o persoană, adăugându-te în lista sa de contacte în rețelele de socializare, poate folosi înformație falsă sau eronată despre sine sau despre intențiile sale.
Este foarte posibil că multe persoane au intențîi deloc frumoase în acest sens, ei acomodându-se perfect sub umbrela lipsei responsabilităţii virtuale. De asemenea, publicarea unei informații despre o persoană terță trebuie să fie făcută cu maximă atenție, doar această informație va căpăta viaţa sa și va fi publică pentru mii de alte persoane, care pot prelua această informație sau opinie drept adevăr în ultimă instanţă.
Dacă persoanele formate au o imunitate relativă la aceste subiecte, copiii și adolescenții, prezenți plenar în spațiul virtual, sunt foarte vulnerabili la riscurile menționate, fiind afectate grav valorile lor, iar uneori având loc adevărate tragedii personale. Libertatea în internet presupune, în primul rând, responsabilitatea personală și consider că managerii școlari, profesorii și părinții trebuie să acorde o atenție sporită comunicării virtuale ale discipolilor și copiilor, eventual prin organizarea unor lecții de comportament în rețeaua internet.
Sursa: guzun.md
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023 -
CARTEA „OAMENII LA PĂPĂDIILE” DE SERGIU BEZNIȚCHI: lansare la București, la 26 ianuarie 2023
12.01.2023 -
/VIDEO/ Examinarea cererilor de chemare în judecată cu valoare redusă. Vezi ce presupune acest lucru
12.01.2023
-
Comentarii 0