Sursa imagine: imagine simbol

Unde se odihnesc “în pace” banii moldovenilor?

Moldovenii au bani – îmi strigă fiecare al treilea automobil de pe bd Ștefan cel Mare, cu preț între 50 și 150 de mii de euro. Moldovenii au bani – îmi strigă restaurantele și terasele pline de la amiază până după miezul nopții. Moldovenii au bani – îmi strigă statisticele care, la nivel oficial, demonstrează donatorilor că suntem cea mai săracă țară din Europa. NOI AVEEEEEEEMMMM BANIIIIIII – strigă moldovenii la nunți și cumătrii “de milioane”.

Cei de peste hotare transferă în țară peste un milliard și jumătate de dolari anual. În plus, vama, care obține peste 80% din taxarea importurilor pentru consum, raporteaza venituri tot mai mari și mai mari. Sumă care depășește 10 mlrd de lei anual, sau 50% din bugetul de stat. În același timp, pe depozitele bancare “dormitează” circa 30 de mlrd de lei sau un buget și jumătate anual al Republicii Moldova.

Moldovenii bani au! Au moldovenii bani!

Dar….

Lecția crizei mondiale demonstrează că omenirea trece printr-o criză al încrederii. O criză psihologică, principalul rezultat al căreia este neîncrederea în ziua de mâine, și, respectiv, teama de a investi în afaceri.

Deoamdată moldoveanului îi este mai simplu să pună banii pe un depozit bancar. Pe prim plan e siguranța și “minimul de mișcări din corp”, chiar dacă profitabilitatea e mai mult decât scundă, cel puțin pentru dorința moldoveanului de a obține tot acum.

Evoluţia dobânzilor la depozite în monedă naţională a avut o tendinţă mai puțin optimistă în ultimele trei luni. Astfel, rata dobânzii la depozitele în lei moldoveneşti s-a redus de la 8,04% în februarie 2012 la 7,23% în aprilie 2012. La economiile în valută străină rata medie a dobînzii a coborît de la 6,1% în februarie la 4,7% în aprilie.

O evoluție la fel de timidă au înregistrat și prețurile la imobile sau tranzacțiile imobiliare. În ultimele luni ele s-au menținut sub 10 mii de tranzacții lunar.

Există multă incertitudine legată de zona euro şi moneda unică europeană, precum şi încetinirea economiei, cumpărătorii au devenit mai precauţi, iar vânzătorii nu doresc să cedeze din preţ, astfel explică experţii diminuarea numărului de tranzacţii în luna martie, după cinci luni de creştere.

Piața imobiliară este susținută, în mare parte, de cei care cumpără locuințe pentru a le da în chirie. Cumpărând o garsonieră cu 20 000 de euro, după o reparație cosmetică, poate fi data în chirie cu cel puțin 100-150 de euro pe lună.

Procurarea de metale prețioase sau pietre scumpe, neînțelese de moldoveni, procurarea acțiunilor companiilor moldovenești, pe o piață amorfă, care nu poate păși mai departe de epoca de piatră, hârtiile de valoare de stat, profitabilitatea cărora a scăzut de mai bine de două ori în ultimul timp, sunt instrumente investiționale exotice, deocamdată, pentru cea mai mare parte a moldovenilor.

Aceasta demonstrează că moldoveanul, cel puțin care nu ține banul la ciorap sau sub saltea, preferă instrumente “leneșe” de păstrare a banilor.

Statisticele demonstrează că mai puțin de 5% din toți beneficiarii remitențelor de peste hotare reinvestesc banii primiți în afaceri. Instrument, care necesită un risc și responsabilitate mai mare din partea investitorului. În schimb oferă posibilitatea obținerii unui profit incomparabil mai mare.

Autor: Iulian Bercu
Sursa: iulianbercu.profile.md/
23.06.2012 Opinii
5745
0

Comentarii 0


      • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

        27.01.2023
      • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

        26.01.2023
      • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

        20.01.2023
      • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

        19.01.2023
      • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

        14.01.2023