TOP 7 greşeli politice: PD şi ?
Dacă problema cea mai mare a lui Filat este lipsa unui plan pentru ţară, problema cea mai mare a Partidului Democrat este mult mai măruntă – PD-ul nu are un plan pentru sine. Democraţii sunt un partid fără identitate – enigma leadershipului, lipsa de transparenţă în luarea deciziilor, poziţia greu de descifrat în problemele care chinuie moldovenii fac foarte dificilă imaginarea alegătorului tipic al democraţilor. Cine este el?, se întreabă Ion Grosu.
Cel mai probabil că alegătorii PD sunt cei care nu se regăsesc în alte oferte electorale, cei care admiră statura şi vorba frumoasă a lui Marian Lupu şi cei care cad pradă uşor experimentelor electorale de tipul celui care a avut loc la Nisporeni la locale.
Despre experimentul Nisporeni vom mai vorbi, dar pe scurt, esenţa – la localele de anul trecut printr-un efort enorm PD şi-a dublat numărul de alegători de la 5.300 (18%) în noiembrie 2010, la 10.300 (37%) în iunie 2011.
În aceste condiţii este mult mai dificil de evaluat impactul unor sau altor decizii ale partidului asupra propriilor alegători. Se poate spune că Partidul Democrat greşeşte cel mai puţin, pentru că generează cele mai mici aşteptări şi are un electorat extrem de flexibil.
7. Localele din Chişinău
Chişinăul nu este doar cea mai mare concentraţie de alegători din Moldova, este şi un test electoral pentru un public bine informat şi de masă. Localele din Chişinău sunt foarte apropiate ca tip de campanie de alegerile parlamentare – contează mult mai mult mesajele, dezbaterile, întîlnirile directe şi mai puţin cumpăratul de lideri loclali şi împărţitul cadourilor electorale.
PD a picat lamentabil testul Chişinăului, alimentînd suspiciunea că Partidul duce lipsă acută de lideri. În pofida unor investiţii majore, Valentina Buliga a luat doar 2%. Are acum PD-ul un potenţial lider care să ia mai mult? Greu de spus da.
6. Introducerea nătîngă a lui Plahotniuc în joc
Epopeea Plahotniuc şi PD s-a jucat în acte multe şi stranii. Apariţia „investitorului” în public, introducerea pe furiş a lui în listele electorale, jocul de-a finanţarea partidului şi prezenţa ambiguă a lui în negocierile cu comuniştii au răspuns afirmativ la toate suspiciile moldovenilor deprinşi cu „cine stă în spatele”. Plahotniuc stă şi în spatele şi în faţa Partidului Democrat.
Alegătorul PD nu prea ştie cum se iau deciziile în partid, dar a înţeles că le ia Plahotniuc. Şi acesta a recunoscut că politica trebuie să fie în primul rînd profitabilă. Procuratura, cinci ministere şi două funcţii de top în parlament aduc venit. În ce măsură această abordare aduce şi voturi?
5. Miniştrii incognito
Cu excepţia lui Valeriu Lazăr, miniştrii PD nu prea adaugă valoare partidului. Marcel Răducanu şi Pavel Filip sunt necunoscuţi marelui public. Valentina Buliga a picat testul electoral în Chişinău. Boris Focşa are parte de un an plin de scandaluri în care are o prestaţie incredibil de neinspirată.
Unicul ministru vizibil şi care are o imaginea pozitivă este Valeriu Lazăr, dar foarte puţini alegători cunosc apartenenţa partinică a acestuia. Dacă la următoarele alegeri din sală se va ridica întrebarea – ce mari lucruri au făcut în guvern miniştrii PD, numai Marian Lupu va putea oferi un răspuns suficient de vag pentru a evita pronunţarea adevărului.
Continuare
Sursa: iongrosu.com
- 09.07.2012
-
S-a încheiat sesiunea contestaţională la bacalaureat
- 09.07.2012
-
LICEIUL DIN SATUL SĂLCUŢA, RAIONUL CĂUŞENI, ASIGURAT CU REŢEA WI-FI
- 09.07.2012
-
ADR Nord în Letonia: Schimb de experiență în domeniul planificării strategice
- 06.07.2012
-
Au fost terminate lucrările de reconstrucție a unui drum la Zona Economică Liberă „Bălți”
- 06.07.2012
-
Odihna de vară a copiilor, discutată în cadrul Colegiului Ministerului Educaţiei
Video Line
- 07.07.2012
-
Drum reconstruit, la Bălți
- 04.07.2012
-
Canicula umflă șoselele din Bălți
- 30.05.2012
-
Ziua Europei la Bălți
Comentarii (1)
daca PDM-ul nu mai este un partid cu un plan bine pus la punct si nu mai este unul cu o ideologie si o structura bine definita de partid, plus cu o metoda de luare de decizie in comun, pai atunci acest Ion grosu este un timpit si de cel mare. Unicul partid la moment care se poate lauda cu toate cele sus mentionate detinindule este anume ca PDM. Nu are doar un singur lider , are trei, nu este un Partid deja locomotiva (lider), ci echipa, toti cei restul partidelor nu au asa ceva.