RSS

Transnistria ar putea obține 11 locuri în Parlamentul de la Chișinău

07.05.2012 Actual
563
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: captura Privesc.eu

Introducerea sistemului electoral uninominal ar accelera procesul de reintegrare a țării – de această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Leonid Litra.

El este autorul unei analize privind efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova pornind de la discuțiile care au apărut în ultima vreme la această temă, scrie tribuna.md.

În opinia sa, unul din scenariile care poate fi aplicat în cazul sistemului uninominal  este următorul: doi deputați în fiecare raion (32×2=64), 18 – din Chișinău, 8 – din Bălți și 11 – din regiunea transnistreană.

„Urmează ca circumscripțiile electorale să fie create pentru a satisface algoritmul de mai sus”, susține expertul.

El amintește că „cele mai multe referinţe au fost făcute de către liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, care pledează pentru un sistem electoral mixt, în care jumătate din deputați ar fi aleși pe circumscripții electorale uninominale, iar ceilalți pe liste de partid”.

„Spre deosebire de PLDM, colegii de coaliție din Partidul Democrat, și, în special Vlad Plahotniuc, sprijină un alt model – trecerea la un sistem electoral uninominal absolut, care prevede alegerea deputaților exclusiv pe circumscripții electorale uninominale, cu scrutin în două tururi, în cazul în care niciunul din candidați nu reușeste să acumuleze în primul tur 50% + 1 din sufragii”, susține Leonid Litra.

Autorul crede că, „schimbarea sistemului electoral se face în detrimentul opoziției, iar partidele AIE vor fi avantajate de noul sistem, nemaivorbind de calitatea funcționării Parlamentului și a dezbaterilor din Legislativ care ar putea fi afectate”.

„În pofida acestui fapt, este rațională schimbarea sistemului pentru a accelera procesul de reintegrare a țării și a include reprezentanții din raioanele de est în viața politică a Republicii Moldova”, concluzionează expertul.

Autor: Tribuna
0

Comentarii (5)

 • 07.05.2012 12:24
  eugen:

  cind unii adversari ai lui Vlad Plohotniuc vor intelege ca aceasta idee cu votul unoniminal este una ce poate aduce la reunificarea tarii si nu o idee de interes propriu lucrrile vor deveni mai bune.

 • 07.05.2012 13:36
  Sava:

  Nu ne trebuie nouă transnistria.
  Transnistria este CALUL TROIAN.
  Nu ne-o ptem permite, pur şi simplu, că-i gata cu noi.
  Sper că totuşi se vor găsi îndeajuns oameni politici care pricep acest lucru.

 • 07.05.2012 14:41
  fraierici:

  =))))) o sa v-o luati original. O sa va treziti cu 11 rusofoni din transnistria care nici macar nu recunosc suveranitatea RM. Adio AIE, mult succes cu viitorul guvern transnistreano-pcrmist. Eu zic sa faceti cerere la cablu sa va bage "travel channel", doar asa o sa mai vedeti occidentul.

 • 07.05.2012 17:13
  alexandru:

  Votul uninominal este defapt si singura solutie la moment de a reintregi Republica Moldova fara a "supara" pe cineva, sau fara implicarea partenerilor externi. Eu cred in continuare ca deputatii vor da dovada de intelepciune si maturitate politica si vor sustine proiectul lui Vlad Plahotniuc. Moldova trebuie sa aiba sistem de vot uninominal !!!

 • 07.05.2012 17:19
  Ariana:

  Probabil ca acest sistem, este impus de careva servicii secrete, ce-si doresc rusificarea deplina a R.Moldova. Se stie ca, atat Transnistria, cat si Gagauzia, Balti, o buna parte din Chisinau si multe localitati din Nord, vor vota pentru rusofoni si comunisti. Prin urmare, acest sistem ne va readuce in bratele Rusiei, si Estului salbatic.

08.03.2013

Mesajul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie

07.03.2013

MTIC a prezentat Guvernului spre aprobare Programul de tranziţie la televiziunea digitală terestră

07.03.2013

Suportul pentru legislaţia antifumat în Europa este foarte mare

07.03.2013

Activitatea ADR Sud, pentru anul 2013 a fost apreciată cu calificativul ,,bine” de către CRD Sud

06.03.2013

16 cărţi poştale, ce conţin desene ale unor copii şi tineri, pe tema violenţei în bază de gen, sunt expuse în cadrul unei expoziţii organizate de Asociația Oberliht, în colaborare cu Amnesty International Moldova