Cele 5 principii ale reglementării transnistrene
În negocierile oficiale 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean părţile vor respecta cinci principii, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, vineri, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, transmite Info-Prim Neo.
Participanţii la procesul de negocieri se vor abţine de la prezentarea unor precondiţii. În procesul de examinare a subiectelor părţile vor manifesta voinţă politică, vor purta dialog consecvent într-un spirit constructiv. Al treilea principiu se referă la faptul că în procesul de elaborare a oricărui document se va aplica principiul standard. „Este un principiu tehnic. Dacă într-un document sunt agreate două-trei elemente şi mai rămân altele neagreate, documentul nu poate fi aplicat decât când toate aspectele vor fi convenite”, a spus vicepremierul. Al patrulea principiu prevede că părţile că vor îndeplini cu bună credinţă înţelegerile convenite. Şi cel de-al cincilea este principiul egalităţii.
„Acest principiu, al egalităţii, spune că negocierile se poartă în bază de egalitate şi respect reciproc între toţi participanţii, toţi participanţii fiind cei 7. Acest principiu nu poate să aducă atingere statutului participanţilor, pentru că este foarte diferit. Acest principiu nu se referă la rezultatele pe care le aşteptăm ca urmare a conflictului transnistrean. Acest principiu se referă strict la modalitatea de purtare a negocierilor”, a spus vicepremierul.
Principiul libertăţii garantează dreptul fiecărei părţi să înainteze propuneri sau să abordeze orice subiect considerat important pentru procesul de negocieri. „Acest principiu nu reprezintă un precedent pentru reglementarea conflictului transnistrean şi nu poate fi bază pentru evaluarea de către părţi a statutului juridic existent actual al părţilor. Acest principiu nu se referă la o eventuală egalitate între unul sau altul dintre participanţi, pentru că dacă am admite astfel, am putea interpreta că Tiraspolul şi Chişinăul au un statut egal şi atunci trebuie să acceptăm ideea că Tiraspolul şi, de exemplu, SUA au acelaşi statut, fapt care reprezintă un nonsens”, a spus vicepremierul.
Principiile au fost stabilite într-un document care se numeşte „Principii şi proceduri de conducere a negocierilor”. Documentul a fost votat la cea de-a treia rundă de negocieri care a avut loc la 17-18 aprilie.
Sursa: info-prim.md
- 20.04.2012
-
INCASO Compania de Colectare a Datoriilor, Vă prezintă extrasul din lista persoanelor juridice „rău plătitori”, ce-și execută cu rea voință obligațiile contractuale.
- 20.04.2012
-
Program de Burse Universitare în Drept şi Ştiinţe Umaniste pentru studenţii de etnie romă
- 20.04.2012
-
Timpul unităților administrative mici trece. Despre managementul proprietăţii publice în contextul cooperării intermunicipale
- 20.04.2012
-
Opt localități din raionul Șoldănești vor beneficia de sistem de salubrizare intercomunitar
- 19.04.2012
-
Invitație│ADR Centru lansează proiectul „Crearea sistemului integrat de management al deșeurilor menajere în opt localități din partea de Nord-Vest al r-lui Șoldănești”
Video Line
- 19.04.2012
-
Forumul Tinerilor din regiunea Centru
- 13.04.2012
-
Sa ne amintim de Cenaclul "Flacara"
- 03.03.2012
-
Bălți: ROMÂNISM vs COMUNISM
Comentarii (1)
Reportaj foto la TEMA DEMOLAREA MONUMENTULUI LUI LENIN
http://indirect.md/reportaj-foto-tentativa-de-demolare-a-monumentului-lui-lenin-a-esuat/