Proiectul lui Plahotniuc, în dezbateri publice

Iniţiativa legislativă înaintată de prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, privind introducerea votului uninominal în sistemul electoral din Republica Moldova, a fost supusă astăzi dezbaterilor publice. La acestea au participat membri ai unor partide politice, organizaţii internaţionale, dar şi reprezentanţi ai mass-media şi ai societăţii civile, informează MOLDPRES.
Vlad Plahotniuc, autorul proiectului, a opinat că iniţiativa respectivă va spori pluralismul politic, va oferi şanse partidelor mici de a accede în Parlament, va spori legătura dintre aleşi şi alegători şi va scoate în prim-plan responsabilitatea celui ales.
Reprezentanţii partidelor politice din Parlamentul Republicii Moldova au enunţat avantajele şi dezavantajele acestui proiect de lege, dar şi au observat mai multe lacune privind modul de aplicare a votului uninominal. Astfel, exponenţii partidelor politice, în parte, au fost de acord cu faptul că votul uninominal i-ar putea face mai responsabili pe deputaţi, însă au solicitat şi elaborarea unor mecanisme concrete de responsabilizare şi de penalizare a acestora.
Membrii partidelor politice au subliniat şi lipsa prevederilor referitoare la finanţarea candidaţilor aleşi în circumscripţiile uninominale, modul în care vor vota cetăţenii de peste hotare, dar şi cei din regiunea transnistreană.
Reprezentanţii societăţii civile au salutat această iniţiativă legislativă, însă au solicitat ca proiectul de lege să fie supus în continuare dezbaterilor publice, astfel încît să fie găsite răspunsuri la toate întrebările legate de aplicarea votului uninominal.
Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal a fost transmis în Parlament în luna februarie a anului curent. Acesta prevede alegerea fiecărui candidat în parte şi nu votarea listei înaintate de partid, notează MOLDPRES.
Sursa: moldpres.md
- 20.04.2012
-
INCASO Compania de Colectare a Datoriilor, Vă prezintă extrasul din lista persoanelor juridice „rău plătitori”, ce-și execută cu rea voință obligațiile contractuale.
- 20.04.2012
-
Program de Burse Universitare în Drept şi Ştiinţe Umaniste pentru studenţii de etnie romă
- 20.04.2012
-
Timpul unităților administrative mici trece. Despre managementul proprietăţii publice în contextul cooperării intermunicipale
- 20.04.2012
-
Opt localități din raionul Șoldănești vor beneficia de sistem de salubrizare intercomunitar
- 19.04.2012
-
Invitație│ADR Centru lansează proiectul „Crearea sistemului integrat de management al deșeurilor menajere în opt localități din partea de Nord-Vest al r-lui Șoldănești”
Video Line
- 19.04.2012
-
Forumul Tinerilor din regiunea Centru
- 13.04.2012
-
Sa ne amintim de Cenaclul "Flacara"
- 03.03.2012
-
Bălți: ROMÂNISM vs COMUNISM
Comentarii (4)
Sustin proiectul d-lui Plahotniuc, sustin pentru ca vreau oameni competenti sa ma reprezinte si nu doar din acei care sa ma fure. Cred ca s-ar putea de organizat un referendum in acest scop, daca PLDM si PCRM nu va vota proiectul in Parlament, oamenii simpli insa, cetatenii, vor sustine cu ambele miini acest proiect de lege, care ne-a fost dat in '91, atunci am avut cel mai lucrativ Parlament din instoria noastra !!!!
Mi-aduc aminte cum sistemul uninominal ne-au adus în Parlament Partidul Agrarian......
Aceast sistem de vot duce la formarea de Cheji locali care aservesc în mod feudal popoulaţia şi slăbeşte puterea centrală.
Trebuie de gîndit bine cum de făcut ca aceasta să nu se întîmple.
Este ceva bun în sistemul uninominal, dar este şi ceva rău tare, după cum sunt prezente aceste două părţi ale monedei şi în sistemul de liste de partid.
Trebuie de gîndit bine cum să facem ca să fie bine.
De-ar fi un pic mai destepti politicoizii nostri s-ar alatura cu totii initiativei si ar fi avut si ei de castigat un plus de incredere din partea electoratului. Vine insa momentul cand o sa fie pusi in situatia, obigati practic, de cetateni sa voteze proiectul si atunci vor manca rusinea.
proiectul e bun, ce tine de exemplul anilor 90 ar soune ca atunci poporul nostru inca nu era deprins cu politica de a alege singuri si ii alegeau insusi pe cei care si erau conducatori sovietici a raioanelor si tot asa mai departe, adica nimeni nu s-a schimbat, timpurile au trecut, lumea cit de cit s-a maturizat in ceea ce priveste cultura politica, ei insusi inteleg foarte bine pe cine mai bine sa-l aleaga dn regiunea sa, e cel mai usor sa critici un fapt, dar incearca sa vii cu o idee mai buna. Lucrurile in acest sens se schimb considerabil. EU IS PRO UNONIMINAL!!!