RSS

Comuniştii chinezi stau cu frica unei lovituri de stat. Ce mesaj le-au transmis soldaţilor

11.04.2012 Actual
258
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: AFP/Mediafax

Oficialii chinezi sunt atât de îngrijoraţi de zvonurile privind o eventuală lovitură de stat, încât fac presiuni asupra armatei să nu plece urechea la aceste teorii, scrie Reuters.

Publicaţia oficială a armatei din China a publicat vineri un mesaj, în care soldaţii erau sfătuiţi "să reziste la ideile eronate, să nu fie afectaţi de zvonuri şi să respecte, indiferent de situaţie şi în cel mai mic detaliu, ordinele conducerii Partidului Comunist şi ale Comisiei Militare Centrale", potrivit agenţiei de ştiri citate.

Cu toate că în ziar nu au fost reluate aceste zvonuri, articolul se referă în mod cert la teoriile care circulă de câteva săptămâni pe internet şi care vorbesc despre posibilitatea ca, în curând, comuniştii chinezi să aibă de-a face cu o lovitură de stat. De asemenea, faptul că se fac aceste presiuni asupra soldaţilor arată că există o reală temere la Beijing în ceea ce priveşte aceste zvonuri, subliniază Reuters.Autorităţile au închis zilele trecute pentru o lună un site care critica demiterea lui Bo Xilai, şeful Partidului Comunist din municipalitatea autonomă Chongqing, care avea de gând să candideze pentru un loc în noua conducere a Partidului Comunist Chinez, mai scrie Reuters. Xilai, lider extrem de popular, a fost demis pentru implicare în fapte de corupţie.

Alte 16 pagini de internet au fost închise în luna martie, iar şase oameni au fost arestaţi, pentru că ar fi răspândit zvonuri privind o posibilă lovitură de stat sau scindare a Partidului Comunist.

De asemeena, demiterea lui Bo Xilai ar avea legătură şi cu fostul viceprimar şi şef al poliţiei locale din Chongqing, Wang Lijun. Luna trecută, Wang Lijun a mers la Consulatul SUA din Chongqing, unde a cerut azil politic. A fost arestat de forţele de securitate imediat după ieşirea din clădirea misiunii diplomatice americane, unde a stat 24 de ore aşteptând un răspuns favorabil la solicitarea sa.

În prezent, el este vizat de o anchetă, pentru că autorităţile se tem că le-a dat americanilor materiale compromiţătoare despre şeful său, Bo Xilai, şi despre corupţia de vârf din interiorul PCC.

Scandalul a depăşit în scurt timp graniţele Chinei, iar subiectul a fost preluat imediat de toată presa internaţională, spre marea nemulţumire a liderilor chinezi.

Autor: Reuters
0

Comentarii (0)

  12.04.2012

  Guvernul şi societatea civilă vin cu recomandări privind ajustarea produselor fito-sanitare la cerinţele UE

  12.04.2012

  Un grup de elevi din Criuleni va efectua o vizită de studiu în Estonia

  12.04.2012

  Au fost premiaţi învingătorii Olimpiadei Republicane de Ecologie

  12.04.2012

  106 tineri s-au reunit la Bălți pentru lucruri bune: Forumul Tinerilor din regiunea Nord a țării

  12.04.2012

  La Edineț a fost inaugurată ediția a III-a a Târgului “Accentele primăverii”