RSS

Preşedintele Cehiei consideră introducerea monedei unice drept o "mare greşeală"

07.04.2012 Europa
179
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: agerpres.ro

Introducerea monedei unice europene, euro, a fost o mare greşeală, consideră preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, cunoscut pentru atitudinea sa ultraliberală şi eurosceptică, într-un interviu acordat postului de televiziune francez France 24, în care a apreciat că Praga s-a comportat în mod "rezonabil" atunci când a refuzat să se alăture noului pact bugetar al Uniunii Europene.

Potrivit agenţiei de presă CTK, France 24 va difuza versiunea integrală a acestui interviu în cursul zilei de vineri.

"Un astfel de lucru este pur şi simplu de neacceptat. Ideea de a transfera responsabilitatea pentru bugetul unei ţări unor oficiali de la Bruxelles, de a nu adopta bugetul în ţară, de a lăsa toate acestea în seama unor tehnocraţi şi birocraţi /străini/ este inacceptabilă pentru noi", a declarat Klaus.

Douăzeci şi cinci din cele 27 de state membre ale UE s-au alăturat la Consiliul European de primăvară de la Bruxelles Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, o propunere avansată de politicienii europeni încă la summitul lor din decembrie 2011.

Praga şi Londra au refuzat să adere la noul pact bugetar al UE, făcându-şi publică această intenţia încă la sfârşitul anului trecut.

"Moneda europeană este un dezastru.Sper că poporul francez ştie că euro este o catastrofă. A fost un proiect greşit", a declarat Klaus, subliniind că ţara sa a aderat la UE nu în scopul de a primi subvenţii din diferite fonduri UE, ci pentru a se asigura că, după căderea comunismului, va deveni o "ţară europeană normală".

Euroscepticul Vaclav Klaus este un cunoscut expert economic nu doar la el în ţară. După 'revoluţia de catifea' în Cehoslovacia în 1989, Klaus a fost ministru de finanţe federal în Cehoslovacia, iar apoi vicepremier. Este considerat alături de alţi câţiva oameni politici de notorietate cehi 'părintele' reformelor economice de succes în Cehoslovacia şi, apoi, în Republica Cehă în perioada de tranziţie.

Autor: France 24
Sursa: agerpres.ro
0

Comentarii (0)

  06.04.2012

  INCASO Compania de Colectare a Datoriilor, Vă prezintă extras din lista persoanelor juridice „rău plătitori”, ce-și execută cu rea voință obligațiile contractuale

  06.04.2012

  Conferinta de presa ,,Rezultatele Proiectului YESS"

  06.04.2012

  Proiectul „Educaţia Centrată pe Cel ce Învaţă” şi-a prezentat realizările

  06.04.2012

  „Nu notele sînt importante, ci competenţele, cunoştinţele pe care le acumulează copiii!”

  06.04.2012

  Mediile de afaceri din Moldova și Bulgaria vor să își intensifice relațiile de colaborare