RSS

Examinarea dosarelor 7 aprilie se mimează, avocat

04.04.2012 Opinii
186
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: info-prim.md

Examinarea dosarelor 7 aprilie se mimează, iar la acest lucru contribuie atât politicienii, cât şi procurorii, poliţiştii şi sistemul judecătoresc. De această părere este avocatul Teo Cârnaţ, expert în drepturile omului. Avocatul a declarat pentru Info-Prim Neo că această mimare duce la aceea că niciodată nu vom afla adevărul şi niciodată nu se va face justiţie pe aceste cauze.

Teo Cârnaţ este avocat în două dosare 7 aprilie şi spune că părţile vătămate, dar şi martorii, şi-au pierdut încrederea în instanţa de judecată. Până acum pe cazurile de maltratare nu a fost pronunţată nicio pedeapsă serioasă. Există şi un moment legat de martorii care, fie sunt angajaţi, fie sunt foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. La etapa de urmărire penală ei au spus una, în schimb când vin în instanţă şi se află faţă în faţă cu inculpatul, îşi schimbă depoziţiile, pentru că pe banca acuzaţiilor sunt foştii lor şefi.

Un alt moment, spune avocatul, este că Ministerul Afacerilor Interne este de partea inculpaţilor. Un exemplu este şi cel al fostului vicecomisar Iacob Gumeniţă. Când avocatul acestuia a cerut să fie încetat dosarul penal, invocând că unele probe au fost acumulate cu încălcarea codului de procedură penală, reprezentantul MAI a susţinut demersul. „Ministerul Afacerilor Interne îşi protejează foştii angajaţi şi astfel protejează încălcările pe care le-au comis ei atunci. Aceasta este o greşeală enormă, o greşeală strategică. Dacă vor merge pe astfel de acţiuni, persoanele niciodată nu vor avea încredere în Ministerul de Interne, spune Teo Cârnaţ.

Cât despre judecători, avocatul notează că în majoritatea dosarelor judecătorii au luat ca bază acele încălcări minore ale Codului procedurii penale pe care le-au comis procurorii şi au pronunţat sentinţe de achitare, inclusiv pe cazul generalilor Gheorghe Papuc, ex-ministru de interne, şi Vladimir Botnari, ex-comisar general. „Corb la corb ochii nu-şi scoate. S-ar fi gândit că mâine-poimâine ar putea ei să se pomenească în astfel de situaţii”, a menţionat avocatul. Teo Cârnaţ mai spune că unii din judecători vor să arate că evenimentele din 7 aprilie nu e greşeala autorităţilor, ci e greşeala manifestanţilor. Aceasta, potrivit avocatului, se întâmplă pentru că şi judecătorii au fost implicaţi în comiterea fărădelegilor atunci când au acceptat să judece oamenii în comisariatele de poliţie.

Situaţia e comparabilă şi la Procuratură. „În ziua cu pricina mulţi procurori de serviciu au supravegheat comisariatele şi au spus că totul este în regulă şi că nu s-a aplicat tortura, deşi situaţia a fost alta. „Aceasta este absurditatea. Degrabă justiţia nu va face dreptate pe dosarele date. În sistem au rămas aceleaşi persoane şi acestea parcă se simt vinovate de infracţiunile legate de evenimentele din 7 aprilieˮ, notează Teo Cârnaţ. Avocatul consideră că problema ar putea fi soluţionată într-un singur mod: sau să fie schimbaţi politicienii care au dat dovadă de incompetenţă legată de evenimentele din 7 aprilie, şi aceasta o poate face poporul, sau să fie schimbaţi toţi judecătorii şi procurorii, iar celor noi să li se pună sarcina să examineze cauzele 7 aprilie.

La 7 aprilie 2009, câteva zeci de mii de persoane s-au adunat în centrul capitalei să protesteze împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Protestul a început paşnic, apoi a degenerat. Sute de manifestanţi au ajuns la comisariate, unde mulţi au fost maltrataţi. La 3 ani de la evenimente autorităţile nu au spus dacă acestea au fost planificate sau spontane şi cine se face de vină pentru prejudiciile aduse.

Autor: Info-Prim Neo
Sursa: info-prim.md
0

Comentarii (3)

 • 04.04.2012 18:17
  arsenic39:

  Clar ca se mimeaza. Chiar si decizia de azi din cadrul guvernului de a acorda indemnizatii celor care au suferit pe 7 aprilie ne dovedeste ca vinivatii inca mult timp nu vor fi deferiti justitiei. Cineva de la putere sau din jurul ei nu prea vrea sa se faca lumina.

 • 04.04.2012 20:36
  I. Iliescu & V. Voronin:

  În România, tentaculele caracatitei Iliescu, NU permit nici azi aflarea adevarului Loviturii de Stat din XII 1989 respectiv a Mineriadelor! Naiv sa fim sa credem ca Voronin n-ar mai avea pârghii în stat care sa frâneze investigatiile, si doar sa para o înscenare ieftina: se mimeaza atâta timp cât comunistii rusi mai misca ceva, respectiv aceia care au primit mita ca sa taca din gura! Aditional, propriul fiu al lui Voronin ar ajunge la ZDUP daca Justitia si-ar face corect treaba! Reformele încep lent vizavi de Lituania, Letonia, si Estonia... Ne-au laut-o muuuuuult înainte!

 • 04.04.2012 20:49
  07 Aprilie 2009:

  O zi demna istoriei de a ne ridica în piciare spunând NIET comunistilor-rusi! Desteapta-te române! Stefan cel Mare e cu ochii pe Noi!

05.04.2012

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu: Publicitatea cu mesaj indecent aduce prejudicii grave imaginii femeilor din Moldova

05.04.2012

Vizita de monitorizare a funcţionarilor CpDOM la Internatul psihoneurologic din satul Brînzeni, raionul Edineţ.

05.04.2012

„Două inimi gemene”: Prezentarea Programului Naţional de acţiuni consacrate Anului Ion şi Doina Aldea-Teodorovici 2012

05.04.2012

„DIASPORA UCRAINEANĂ DIN MOLDOVA SE BUCURĂ DE CEA MAI BUNĂ SUSŢINERE ÎN DOMENIUL EDUCAŢIEI DIN SPAŢIUL EX-SOVIETIC”

05.04.2012

În contextul Zilei Internaţionale a Romilor, în satul Ţibirica, Călăraşi, localitate populată preponderent de romi, a avut loc o dezbatere publică a situaţiei romilor