RSS

Gazprom-ul n-are... gaz

30.03.2012 Actual
410
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: wffw.info

Extracţiile Gazprom au atins parametrii maximi în iarna lui 2012: mai mult de atât monopolul rus nu putea să-şi crească producţia, fapt care a constituit cauza suspendării livrărilor de gaz către ţările din Uniunea Europeană, notează, în ediţia de vineri, cotidianul economic rus Vedomosti, citând surse de informaţie din cadrul companiei, transmite Agerpres.

În februarie 2012, volumul de gaz extras de monopol a fost de 1,614 miliarde de metri cubi pe zi. Totodată, în 2006 s-a înregistrat punctul culminant al extracţiilor, de 1,703 miliarde de metri cubi pe zi. Potrivit surselor de informaţie ale cotidianului, cele mai mari zăcăminte ale Gazprom, inclusiv Iambursk şi Urengoi, care au fost inaugurate în urmă cu 30 de ani, sunt pe cale de a se epuiza.

Inaugurarea zăcământului de perspectivă Bovanenski din Yamala a fost amânată din 2011 pentru sfârşitul lui 2012. În acelaşi timp, monopolul rus nu-şi majorează posibilităţile tehnice de exploatare a zăcămintelor, deoarece extracţiile sunt şi aşa mai mari decât cererea. În afară de aceasta, structurile de conducere ale Gazprom sunt de părere că explozia unică a cererii la gaz care s-a înregistrat în iarnă nu ar fi putut recupera investiţiile substanţiale ce ar fi fost făcute pentru darea în exploatare a noilor zăcăminte.

La începutul lui februarie 2012, o serie de ţări europene au anunţat că livrările de gaz s-au redus brusc. În unele cazuri, se afirma în UE, reducerea a fost de peste 30 la sută. Drept replică, compania Gazprom a acuzat Ucraina că ar prelua cantităţi suplimentare de gaz, iar Europa - de aşteptări exagerate. Mai târziu, monopolul rus a recunoscut că au redus cantităţile de gaz livrate, însă doar cu 10%.

Se consideră că la baza deficitului de combustibil din UE a stat iarna geroasă din acest an, care a dus la creşterea bruscă a cererii. Mai aproape de februarie, livrările au fost restabilite în cantităţile necesare, lucru confirmat atât de Gazprom, cât şi de UE. La rândul lor, autorităţile Ucrainei au respins acuzaţiile conform cărora ar prelua cantităţi mai mari de gaz, subliniind că au preluat doar ceea ce era stipulat în contract.

Potrivit statisticilor, exporturile Gazprom către străinătatea îndepărtată au scăzut cu 23 la sută în martie 2012, comparativ cu martie 2011. Pentru primul trimestru al anului, parametrii au scăzut comparativ cu cele de anul trecut în proporţie de 9,7 la sută.

Autor: Agerpres
Sursa: agerpres.ro
0

Comentarii (1)

  • 30.03.2012 19:03
    RE:

    O sa ofer un scenariu: Gazpromul o sa incheie contracte cu niste firme occidentale sa le exploreze terenuri noi, si dupa ce se vad cu sondele ridicate o sa-i dea pe "capitalistii rai" afara.

    Nu e ceva nou. Au mai facut lucrul asta, pentru ca ei nu se mai pricep la exploatarea de rezerve noi. Stiu numai cum sa le usuce pe cele vechi.





19.10.2012

INCASO FELICITĂ PARTENERII ȘI COLEGII DE LUCRU CU ZIUA JURISTULUI

19.10.2012

INVITAȚIE PENTRU PRESĂ: Fundația Bill & Melinda Gates investește în bibliotecile publice din Moldova

18.10.2012

CJI angajeaza un expert pentru elaborarea unui studiu

18.10.2012

CJI anunta concurs de selectare a 2 experti pentru elaborarea unui studiu

18.10.2012

Businessmeni din Polonia sunt deschiși pentru colaborarea în domeniul agricol cu fermieri din Moldova