RSS

Studiu ştiinţific: Nordul îngheaţă, sudul se-ncălzeşte

11.03.2012 Caleidoscop
950
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: REUTERS

Un nou studiu ştiinţific confirmă cercetările anterioare conform cărora reducerea gheţii în Oceanul Arctic cauzată de încălzirea globală ar putea explica iernile pline de zăpadă şi foarte reci din ultimii ani de care au parte locuitorii din emisfera nordică. Într-o lucrare publicată recent, cercetătorii americani arată că unul dintre efectele reducerii record a suprafeţei banchizei – valoare înregistrată în urmă cu cinci ani – l-au constituit căderi masive de zăpadă în unele regiuni din America de Nord şi Est, nord-vestul şi centrul Europei şi China de Nord. În timpul iernilor 2009-2010 şi 2010-2011, emisfera nordică a înregistrat a doua şi a treia acumulare puternică de zăpadă din istorie, se arată în cercetarea citată de Agerpres.

Datele colectate din 1979 până în 2010 arată că s-a înregistrat o diminuare de un milion de kilometri pătraţi a suprafeţei de gheaţă a Oceanului Arctic, adică 29,4% din suprafaţa sa, o arie echivalentă cu de două ori suprafaţa Franţei. „Studiul nostru demonstrează că diminuarea gheţii Arcticului este legată de schimbările în circulaţia atmosferică a emisferei de nord în timpul iernii”, a declarat Judith Curry, preşedintele Şcolii de Ştiinţe Atmosferice şi ale Pământului din cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia.

Potrivit altor studii, realizate tot în Statele Unite, 2010 a reprezentat un record de căldură, luna octombrie a anului fiind cea mai călduroasă înregistrată din 1880. O serie de hărţi publicate de Agenţia Spaţială Americană (NASA) arată că 2010 a bătut recordul de căldură faţă de oricare alt an anterior, informează site-ul maxisciences.com, citat de Agerpres. Fenomenul s-a manifestat îndeosebi prin temperaturi foarte ridicate înregistrte în Oceanul Atlantic, în Brazi-lia, în estul Oceanului Indian şi în Orientul Mijlociu. În zona Pacificului tropical, situaţia a fost exact invers, din cauza fenomenului La Nina, care produce răcirea temperaturilor.

Oamenii de ştiinţă nu vorbesc despre catastrofe atunci când dau publicităţii astfel de rapoarte ca cele mai-sus prezentate. Numeroşi experţi sunt de părere că încălzirea globală nu va produce catastrofe pe Terra, respingând o eventuală criză a alimentelor, destul de vehiculată în ultima perioadă şi pusă pe seama creşterii cu 2,4 grade Celsius, până în 2020, a temperaturii Planetei. Climatologul Gavin Schmidt de la NASA este de părere că, cel puţin în următorii opt ani, oceanele nu îşi vor pierde sau diminua rolul de a absorbi căldura şi, astfel, nu se va putea ajunge la ceea ce spun predicţiile unor „specialişti”, şi anume că, în 2020, cei 7-8 miliarde de oameni ai Planetei vor suferi de o foamete nemaiîntâlnită.

Autor: Agerpres
Sursa: jurnalul.ro
0

Comentarii (0)





    21.12.2012

    Filiala Edineț a CCI a făcut bilanțul activității pentru 2012

    21.12.2012

    Sisteme de management energetic, utilizate la nivel de întreprindere

    21.12.2012

    Promo-LEX: Organele de anchetă ale Federaţiei Ruse au mimat efectuarea unei „anchete eficiente” în cazul de omor intenţionat a lui Pisari Vadim

    21.12.2012

    Desăvârșiți povestea Crăciunului trăită de copilul dumneavoastră !

    21.12.2012

    Ați nimerit ținta, domnilor!