RSS

foto | Cinci tehnologii care vor schimba radical locuința viitorului

09.03.2012 Actual
121
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: trendir.com

Pragul dintre realitate si SF se miscoreaza cu fiecare descoperire stiintifica revolutionara, insa putini isi dau seama ce impact au aceste inventii pe termen lung asupra fiecarui individ. Cele mai multe dintre tehnologiile care vor schimba radical locuinta viitorului exista deja, potrivit ArsTechnica, insa de perfectionarea si raspandirea lor depind schimbarile care vor crea locuinta viitorului.

1) Internet de inalta viteza - Gbps



Traficul care se masoara in Gbps si nu in Mbps este tot mai aproape. In SUA, Google lucreaza la proiecte de internet de inalta viteza in doua orase, dar si alte companii cerceteaza cum se poate implementa internetul ultra rapid la scara larga.

Transferul vitezelor in conexiuni wireless este in continuare o problema ce pare dificil de rezolvat, dar Wireless Gigabit Alliance cerceteaza un nou standard Wi-fi care ar permite viteze pachete de date uriase vor circula aproape instantaneu de la un gadget la altul in locuinta viitorului.

2) Termostate inteligente



Reducerea consumului energic inutil ar putea miscora facturile si ar avea si un impact pozitiv asupra mediului inconjurator. Compania Nest a dezvoltat deja termostate inteligente care pot reduce puternic consumul de curent electric atunci cand nu este folosit.

O retea de senzori care poate inchide orice aparat electrocasnic atunci cand nu este folosit va elimina definitiv reprosurile casnice de tipul: "De ce ai lasat televizorul pornit daca nu te uiti?"

3) Multimedia centralizata si streaming



Televiziunea prin cablu ar putea fi istorie in cativa ani, odata cu avansul consumului de multimedia prin streaming. Unele gadget-uri existente deja pe piata integreaza serviciile multimedia online cu TV-ul pentru o experienta completa intr-un singur ecran.

Telecomenzile cu semnal infrarosu ar putea fi uitate peste cativa ani, cand utilizatorul pune mana pe telecomanda de tip tableta si alege online programul pe care vrea sa-l vada, iar televizorul ii ofera instant continutul pe care si-l doreste.

4) Monitorizarea sanatatii prind device-uri interconectate



Cantarul inteligent, care calculeaza mai multe date in afara de greutate, nu este o noutate, insa conectarea cantarului cu ceasul sau smartphone-ul care masoara cata miscare face utilizatorul va oferi o modalitate noua de a intelege conceptul de "mod de viata sanatos".

Atunci cand mai multe gadget-uri iti masoara tensiunea, greutatea, nivelul de activitate fizica si toate datele sunt accesibile in browser, utilizatorul poate oferi medicului informatiile complete despre starea sanatatii si poate fi mai deschis la sugestiile pentru un stil de viata mai bun.

5) Tablete all-in-one



Pe masura ce tabletele au o putere tot mai mare de calcul si un ecran tactil tot mai bun, ar putea deveni principalul mod de consum de media. Tehnologia Pixel Qi ofera deja tranzitia rapida de la un ecran pe similar e-ink, pentru citit carti "negru pe alb", la un ecran LCD color.

Odata ce utilizatorii vor putea stoca pe tableta o biblioteca de sute de mii de volume, nimeni nu va mai pierde timpul cu stersul prafului de pe cartile din bibioteca.

Tableta ar putea deveni si sistemul central de control al tuturor gadget-urilor din locuinta viitorului. Fara sa se dea jos din pat, utilizatorul va putea pune carnea din congelator la dezghetat, isi va putea pregati o baie fierbinte si va putea deschide usa dormitorului pentru pisica sau cainele care vrea in pat.

Autor: Ziare.com
Sursa: ziare.com
0

Comentarii (0)





    07.03.2012

    „Societatea Civilă pentru un Guvern Deschis: Rolul şi impactul Datelor Deschise pentru dezvoltare”.

    07.03.2012

    Decidenţii de la Călăraşi răspund provocărilor de sănătate ale adolescenţilor

    07.03.2012

    Mesajul directorului ADR Nord cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii

    07.03.2012

    Încă un proiect finanțat de Republica Cehă, în Regiunea de Dezvoltare Nord

    07.03.2012

    Jurnalista Natalia Ghilaşcu: Societatea noastră e invadată de stereotipurile discriminării