RSS

Nicu Popescu despre influența Rusiei în R. Moldova

08.03.2012 Actual
400
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: adevarul.ro

”Influenta Rusiei in Moldova ramane destul de mare - politica, economica sau energetica. Si Moldova ramane destul de vulnerabila fata de Rusia. Totodata, comparativ cu majoritatea celorlalte state CSI - Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia etc - Moldova are un grad mult mai inalt de autonomie strategica fata de Rusia. Distanta geografica de aproape 1000km. In plan comercial circa 50% din comertul extern al RM revine UE (dintre care vreo 16-17% Romaniei) si cam 18-19% revine Rusiei. In cazul Ucrainei de exemplu balanta este 30% cu Rusia si 30% cu UE”, a declarat Nicu Popescu, cercetator la European Council on Foreign Relations, în cadrul unei înâlniri on-line cu cititorii HotNews.ro.

”Deci pozitia AIE nu poate fi decat pragmatica. Pe de o parte Moldova nu trebuie si nu poate antagoniza Rusia, asa cum a facut Georgia (in detrimentul sau pana la urma). Nici careva concesii majore de ordin strategic sau economic nu poate fi constransa sa faca atat timp cat are sprijin UE. Intre timp, avand o relatie calma cu Rusia - AIE trebuie sa se concentreze pe implementarea reformelor interne, implementarea acquis-ului, etc care o va apropia de UE. Pana acum politica externa a AIE a fost destul de buna in acest sens - pastrarea unei relatii calme si neconflictuale cu Rusia, si intre timp apropierea de UE”, a mai spus la același subiect Nicu Popescu.

Cea mai mare problema insa in aceasta ecuatie tine de viteza extrem de mica, si in mai multe sectoare chiar lipsa unor reforme pro-UE. Deci AIE are o formula de politica externa buna, insa aceasta formula nu va duce Moldova prea departe fara un algoritm de reforme interne mult, mult mai pronuntat.

Autor: HotNews
Sursa: hotnews.ro
0

Comentarii (2)

  • 08.03.2012 22:47
    moldoveanul:

    In Republica Moldova fata de Ucraina, Belarus sunt majoritatea moldovenii cu alfabet latin intre Nistru si Prut.

  • 09.03.2012 04:09
    unu:

    clar ca dintre tarile amintite RM sta un pic mai bine, dar noi trebuie sa luam model de la baltici si georgieni, nu de la armeni, ukraineni, etc. Trebuie sa creasca neaparat exportul în UE, pina pe la 70-80 % si in majoritatea sa fie cu România. Energia la fel sa vina din UE si toate legile sa ajunga fix ca cele europene cit mai repede.





07.03.2012

„Societatea Civilă pentru un Guvern Deschis: Rolul şi impactul Datelor Deschise pentru dezvoltare”.

07.03.2012

Decidenţii de la Călăraşi răspund provocărilor de sănătate ale adolescenţilor

07.03.2012

Mesajul directorului ADR Nord cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii

07.03.2012

Încă un proiect finanțat de Republica Cehă, în Regiunea de Dezvoltare Nord

07.03.2012

Jurnalista Natalia Ghilaşcu: Societatea noastră e invadată de stereotipurile discriminării