E bine că aceste cuvinte au fost rostite
În Moldova există o singură libertate – libertatea presei ruseşti. Acestea educă publicul într-un spirit antieuropean şi doar în beneficiul Partidului Comuniştilor” (Veaceslav Ţîbuleac,directorul postului de radio Vocea Basarabiei discurs cu ocazia Congresului al III-lea al PLDM.
De cînd Veaceslav Ţîbuleac,directorul postului de radio Vocea Basarabiei, de la tribuna Congresului al treilea al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a afirmat că "Republica Moldova se află încă sub cea mai cruntă ocupaţie cunoscută vreodată în lume - ocupaţia informaţională a Federaţiei Ruse“, pe agenda de discuţii a politicienilor dar şi a unor organizaţii de media, a apărut şi tematica referitoare la audiovizualul moldovenesc. Unii susţin că Ţîbuleac are dreptate şi că în general este prea multă presă de limbă rusă în Republica Moldova, deci ar trebui să i se mai limiteze din drepturi pentru că aceste instituţii educă publicul într-un spirit antieuropean, alţii, mai puţini, consideră că nu este moral să limitezi dreptul instituţiilor audiovizualului din Republica Moldova să retransmită posturi străine.
Cel mai interesant aspect este acela că ambele puncte de vedere au, în felul lor, partea lor de adevăr. Desigur că în momentul în care conducerea politică a Republicii Moldova a decis că vectorul de dezvoltare este unul spre integrarea în Uniunea Europeană, este absurd să îţi vorbească despre Uniunea Europeană şi avantajele calităţii de membru, un post de televiziune din Federaţia Rusă. (Îmi permit să îl contrazic pe domnul Ţîbuleac şi să afirm că nu am observat la posturile de radio şi de televiziune ruse care sînt retransmise pe teritoriul Republicii Moldova o politică editorială care să fie major antieuropeană.
Subliniez cuvîntul major. Este adevărat că există destule subtile ironii la adresa europenilor sau a americanilor, iar glumele actorului rus Zadornov au predilect drept ţintă modul de viaţă american). În acelaşi timp trebuie să remarcăm că legiuitorul moldovean, în momentul discuţiilor asupra legii audiovizualului a dat dreptul instituţiilor audiovizualului din Republica Moldova de a retransmite posturi de radio străine. Şi în faţa legiuitorului nu există deosebire dintre posturile de radio sau de televiziune din România sau din Ucraina sau Federaţia Rusă - toate acestea sînt străine. Logica, morala şi bunul simţ, ne spune că odată cu interzicerea dreptului de a retransmite instituţii ale audiovizualului străine în spaţiul audiovizual al Republicii Moldova, această restricţie trebuie să se extindă şi asupra posturilor de radio şi de televiziune din România, Statele Unite ale Americii, Franţa şi Marea Britanie, care au emisie terestră în spaţiul audiovizual moldovenesc.
Domnul Ţîbuleac lasă să se înţeleagă că libertăţile pe care şi le asumă presa de limbă rusă ar fi mai mari decît cele de expresie românească. E posibil ca aceste libertăţi asumate să fie datorate unor situaţii financiare mult mai bune decît îngrădirile impuse de austerele bugete ale mediilor de limbă română. Simpla comparaţie dintre bugetele redacţiilor Radio Nova (primul post privat de radio din Republica Moldova, post de limbă română) şi Europa Plus Moldova (cel de al treilea post de radio privat, post muzical de radio retransmis de la Moscova) indică prezenţa unor libertăţi, inclusiv financiare pe care Europa Plus Moldova, le are. Ambele posturi de radio au apărut în aproximativ aceiaşi perioadă de timp, iar proprietarii sînt cetăţeni moldoveni cu domiciliul în Republica Moldova, vorbitori de limbă română şi limbă rusă. De unde atunci această diferenţă de libertăţi pe care o acuză domnul Ţîbuleac?
Din modalitatea de administrare şi politica editorială. proprietarii postului de radio Nova au preferat să aibă producţii radio autohtone şi să investească, atît cît au putut, în pregătirea şi dezvoltarea redacţiei chişinăuiene. Proprietarul postului de radio Eldoradio (prima denumire a postului Europa Plus Moldova)a observat repede că toate cheltuielele de întreţinere a unei redacţii proprii şi a unor producţii radio autohtone depăşesc veniturile şi a preferat să încheie un contract de retransmisie cu postul muzical de radio Europa Plus care în acea perioadă s-a deschis la Moscova. (Europa Plus face parte din aceiaşi familie de posturi de radio cu Europa FM din România. Filiala din Moscova a concernului LAGARDERE ACTIVE RADIO INTERNATIONAL SA, proprietara Europe FM din Franţa s-a deschis mai repede decît în România.) Liberatea vine din faptul că beneficiile financiare obţinute de acest post de radio nu au mai fost investite în producerea emisiunilor proprii şi a întreţinerii unei redacţii. Exact aceiaşi modalitate de management a fost pusă în aplicare de către proprietarii postului de radio Polidisc - care iniţial s-a dorit să fie o colaborare între Poliţia din Republica Moldova şi Casa de Discuri Moldova Disc, actualmente postul de radio Russkoe Radio care domina de departe piaţa de reclamă audio din Republica Moldova. Russkoe Radio este unul dintre cele mai ascultate posturi de radio din Federaţia Rusă în formatul muzical al acestui post de radio intrînd doar hit-uri ale muzicii ruse.
"Instituţiile statului se fac pasibile de situţia catastrofală în care se află azi spaţiul audiovizual şi presa de limbă română de la noi”, a afirmat domnul Veaceslav Ţîbuleac. Nu pot decît să îi dau dreptate pentru simplul motiv că dacă politicienii moldoveni şi autorităţile de reglementare din domeniul audiovizualului îşi doreau cu adevărat o dezvoltare a audiovizualului autohton din Republica Moldova, poate exista o reglementare în legea cu privire la audiovizual care să protejeze acele instituţii ale audivizualului care reinvesteau beneficiile obţinute în dezvoltarea programelor audiovizuale autohtone şi proprii.
Rămîn însă a fi uşor nedumerit la unele afirmaţii ale directorului postului de radio Vocea Basarabiei care sugerează parcă limitarea, reducerea, interzicerea unor posturi de radio sau de televiziune care emit pe teritoriul Republicii Moldova în limba rusă. Dacă domnia sa se referă la posturile private de televiziune care emit în limba rusă avem o discuţie, iar domnia sa a pronunţat numele unui post de televiziune care este socotit a fi apropiat unei formaţiuni politice din Republica Moldova care s-a aflat la guvernare în ultima perioadă, care ţine de politica editorială a postului, iar în acest caz, potrivit legii audiovizualului, nici măcar CCA-ul nu se poate amesteca. Poate singurele obiecţiuni care se pot ridica faţă de acest post de televiziune ţin de lipsa a două puncte de vedere pe marginea aceluiaşi subiect - însă aici, ar fi bine să ne aducem aminte, că putem ridica piatra numai în cazul în care nu am păcătuit niciodată.
Sînt voci care îl acuză pe Veaceslav Ţîbuleac pentru că şi-a permis să pună degetul pe nişte răni ale audiovizualului moldovenesc de la tribuna Congresului al treilea al PLDM. E bine însă că aceste cuvinte au fost rostite. E bine că actualul premier al Republicii Moldova a auzit aceste cuvinte. Mai rău însă ar fi dacă în urma acestor cuvinte, cineva ar interpreta că premierul moldovean agrează limitarea drepturilor instituţiilor mediatice de limbă rusă din Republica Moldova.
Un lucru este însă sigur - legea audiovizualulzui trebuie să fie respectată de către toţi actorii de pe scena audiovizualului moldav. Pentru că nimeni nu este mai presus de lege.
Sursa: victornichitus.podomatic.com
Flash News
- 18.11.2010
-
Medicii spanioli pregătesc primul transplant pentru ambele picioare
- 16.11.2010
-
Peste 1.000 de morţi în epidemia de holeră din Haiti
- 16.11.2010
-
Cel puţin 53 de morţi în urma incendiului din Shanghai
- 16.11.2010
-
Cel puţin 60 de morţi după prăbuşirea unei clădiri în India
- 15.11.2010
-
China: 42 de morţi într-un incendiu la Shanghai
Video Line
- 17.11.2010
-
Secţii de vot pentru transnistreni
- 16.11.2010
-
"...Noroc di domnul Filat", câtecul unui sinistrat
- 13.11.2010
-
Ghimpu, indignat de armata rusă
Comentarii (1)
Suntem romani si punctum ! M.Eminescu