RSS

Primăria Bălți imită accesul la informație

06.03.2012 Actual
234
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: hotnews.md

Primăria municipiului Bălţi încalcă legea atunci când nu publică informaţii privind organizarea licitațiilor publice dar și informații privind câștigătorii acestor licitații, au constatat participanţii la o dezbatere privind transparenţa achiziţiilor publice în municipiul Bălţi, transmite DECA-press.

„Site-ul balti.md (pagina web a primăriei – n.r.) nu oferă nici 10% din informaţia care, conform legislației, ar trebui să fie postată pe pagina web oficială a administrației publice locale”, a declarat în cadrul evenimentului Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Potrivit lui Petru Macovei, nici una din primăriile monitorizate în cadrul proiectului „Cere socoteală pentru banii publici!”, nu organizează suficient de transparent licitaţiile. „La Chişinău, ca şi la Bălţi, este imposibil să afli cine a câştigat licitațiile, dar mai ales, cum au loc achiziţiile publice”, a precizat Petru Macovei. „Din câte ştim noi, în Republica Moldova nici un demnitar nu a fost demis din funcție chiar dacă au fost depistate nereguli în domeniul achiziţiilor publice”, a mai spus Macovei.

Membrul Consiliului Municipal Bălți, Vlad Ghiţu, a asigurat participanţii la dezbatere că va căuta să impună primăria locală să respecte legea în ce privește transparența decizională, inclusiv în ce privește licitațiile publice. „Voi face o interpelare pentru a obliga primăria să respecte legea, să publice toate informaţiile pe care le cere legislaţia. Acum, pe pagina web a primăriei nu veţi găsi nici măcar proiectele de decizii, care vizează gestionarea banilor publici, nemaivorbind de licitații”, a  mai spus Ghiţu.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Presei Independente în colaborare cu Agenția DECA-press în cadrul proiectului “Monitorizarea şi controlul utilizării banilor publici la Chişinău şi Bălţi”, implementat de API cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.

Autor: DECA-press
Sursa: deca.md
0

Comentarii (2)

  • 07.03.2012 02:19
    Hmeli Suneli:

    Clar ca cel care câstiga licitatiile astea "cotizeaza" o anumita parte si pe la organizatori, daca nu e chiar cumatru cu vreunu' dintre ei, etc.

  • 07.03.2012 09:56
    eugen:

    acesti comunisti din balti fac totul posibilul ca sa mai detina atit puterea politica cit si cea economica in miinele sale in Balti..dar cred ca nu mult le-o mai ramas acestor mafioti organizati. Ceea ce fac ei prin sfidarea informatiei, presupune doar una..ei impart licitatiile doar oamenilor sai.

07.03.2012

„Societatea Civilă pentru un Guvern Deschis: Rolul şi impactul Datelor Deschise pentru dezvoltare”.

07.03.2012

Decidenţii de la Călăraşi răspund provocărilor de sănătate ale adolescenţilor

07.03.2012

Mesajul directorului ADR Nord cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii

07.03.2012

Încă un proiect finanțat de Republica Cehă, în Regiunea de Dezvoltare Nord

07.03.2012

Jurnalista Natalia Ghilaşcu: Societatea noastră e invadată de stereotipurile discriminării