Sursa imagine: kp.md

Urmărim o campanie acerbă împotriva PL. Ce ar spune, dar nu spune Ghimpu?

Urmărim o campanie acerbă împotriva PL și a lui Mihai Ghimpu. Am prezis, din prima zi cînd a început tevatura, că plecarea/scoaterea zisului grup Dodon din cîrdul comunist ”va cauza mari probleme PL-ului”. Exact așa s-a întîmplat. Calul troian rus Dodon este folosit pentru debarcarea Dreptei din Arcul Puterii. Avem fiecare supărările noastre, deloc puține, mai ales între concurenții situați pe același segment al eșichierului politic. Totuși, nu suntem nici cu ochii cusuți, ca să nu vedem unele lucruri, nici cu gura cusută, ca să nu punem niște întrebări și să nu formulăm niște supoziții legat de PL…

Mereu, în Republica Moldova, guvernările mai naționale, de dreapta, au fost hărțuite pînă la răsturnare. Dar nu aveau să fie răsturnate, dacă partidele pretins de dreapta nu cooperau în mod laș cu Stînga. Nu în sensul că nu trebuia să cooperezi cu social-democrații, care rămîn, la noi, proruși. Nu. Este vorba să cooperezi, dar să nu te ticăloșești, să nu mergi pe mîna lor, să nu cedezi unde lucrurile merg prea departe în sensul călcării în picioare a interesului și valorilor naționale, a vectorului provestic. Dar pentru asta trebuie să fii absolut curat și neșantajabil, chiar dacă cei care șantajează sunt murdari. Exact acesta pare să fie acum cazul cu PL.

După proclamarea Independenței, partea democratică a Parlamentului, șantajată și hăituită, s-a dizolvat, dar nu a votat intrarea Republicii Moldova în CSI. Au venit, în 1994, agrarienii și Interfrontul, care au votat o Constituție nenațională. Cînd, în 1998, a venit ADR necomunistă la putere, toate forțele antinaționale, în frunte cu Petru Lucinschi, cel care a restabilit Partidul Comunist, s-au aruncat ca hienele asupra guvernării de centru-dreapta (lucru recunoscut pînă și de un Vladimir Solonari), făcînd tot posibilul, împreună cu frontiștii, să debarce guvernarea provestică. Sturza este primul premier care a spus că trebuie părăsită CSI. Au debarcat-o.

Ce avem azi? De ce Ghimpu nu e înțeles în refuzul de a o vota pe Veronica Bacalu? Vrea el oare să fie înțeles?

Un motiv e foarte marea presiunea pusă pe PL. Este atacat de toate mediile aflate sub controlul forțelor prorusești. Este o campanie concertată. Cum s-ar putea opune Ghimpu? Bănuim, el crede că ”ia să îi mai bag eu în … infinit”. Nu știu dacă e bine. Pentru că dacă ar avea voința să spună de ce, cu adevărat, nu are dorința să o voteze PL pe Bacalu, ar mai scade din presiunea mediatică, ar mai distrage opinia publică și și-ar salva pielea pusă la dubală.

Ce ar spune, dar nu spune Ghimpu? De ce nu spune mai mult?

În primul rînd, credem că strada, totuși, face parte din scenariul prorus. Voronin, oricum, cîștigă. Dacă se fac alegeri anticipate, comuniștii speră să revină masiv la Putere. Dacă este votată candidatura lui Lucinschi-Filat, oricum va fi o conducere prorusă, cu schimbarea vectorului vestic, lucru care se încearcă, de fapt, acum.

Să precizăm: Veronica Bacalu, ca om și ca profesionist, este una. Nimic de spus. Dar, ca un eventual Președinte, e greu să credem că se va putea detașa de persoana care a spus primul numele ei – Petru Lucinschi. Măcar tăcea, deși e mai bine că nu s-a abținut. Vor sau nu vor  Filat, Lupu și Lucinschi să facă o păpușă din Veronica Bacalu? Le va reuși sau nu? Iar dacă vor reuși – ce vor promova? Dacă Bacalu vine acum acasă și i se pun niște întrebări fundamentale despre identitatea noastră, a statului – ea va spune ce crede sau o va scălda în cîteva ape, demonstrîndu-se adepta moldovenismului lui Lucinschi, Filat, Lupu și Dodon?

De ce Ghimpu nu este înțeles? Întreb pentru că ne sună oamenii și îl atacă pe Ghimpu. Ei nu-l înțeleg. Ei consideră că e capricios, mofturos și că ”îl caută pe dracu”. Stînga și Lucinschi au reușit să creeze în societate această panică defavorabilă Dreptei naționale, Dreaptă pe care o reprezintă, așa cum poate, PL în Parlament…

Consider că Ghimpu, dacă nu este amestecat în această urzeală a lui Lucinschi, trebuie să spună clar ce știe. Dar dacă nu spune, înseamnă că se teme să nu fie șantajat. E șantajabil sau nu? Vom vedea.

Ce trebuie să spună și nu spune Ghimpu? Noi credem că el trebuie să spună că nu are încredere în coaliția Filat-Lupu-Dodon. Că, se încearcă, prin votul liberalilor, care ne reprezintă și pe noi în Parlament, să fie debarcată AIE și să se fie votat ca Președinte un om al Moscovei – mai direct sau mai indirect -, care să nu iasă din cuvîntul celor care l-au propus.

Să spună că se încearcă debarcarea Dreptei de la Putere. Că PLDM a devenit deja de multă vreme partid de stînga, agrarian, social-democrat, orientat spre est. Cu prieteni ca Formuzal, Stepaniuc, Dodon, Țurcanu – toți antiromâni. Că nu degeaba nu înregistrează Statutul unionist al PNL ministrul Oleg Efrim, răspunzîndu-i cu semeție despre asta lui Formuzal.

Ghimpu – dacă nu ne prostește, făcînd parte dintr-un scenariu – ar trebui să recunoască precum că a greșit cînd a renunțat să mai propună candidați, mai ales că nu pretinde la funcția de speaker. Este o cedare pe care el o crede tactică, dar care e una strategică – o nouă cedare a Dreptei în fața Stîngii. Ghimpu vrea în continuare 1) să rămînă în Parlament 2) să nu voteze un Președinte controlat de Moscova, dar dacă să îl voteze, atunci foa-a-a-a-rte presat de toți și ”neavînd încotro” 3) să evite alegerile parlamentare anticipate 4) să nu-și piardă electoratul. Credeți că asta e posibil? Nu cred.

În schimb, dacă nu e parte a scenariilor, trebuie să îi demaște pînă la capăt pe partenerii proestici din coaliție, pentru că, dacă va cădea, să cadă de pe cal alb, dar folosindu-se de șansa de a le reda românilor încrederea că, în cel de-al doilea stat românesc, mai pot fi Președinți și alții decît cei ai lui Snegur, Lucinschi și Voronin. Credeți că Voronin degeaba îl laudă pe Ghimpu? Nu, el vrea, astfel, fiind parte a scenariului PCRM-PLDM-PD-PSM+Moscova, să îl facă pe Ghimpu să procedeze invers decît așa cum îl laudă Voronin, urmând să nimerească în capcana votării unui instrument filato-lucinschist.

Deci, Ghimpu trebuie să iasă și să spună tot amarul românilor și al Dreptei din R.Moldova, pentru că, așa cum am depins noi, românii, mereu de roșii, așa să se mai depindă, uneori, și cei roșii de albaștri.

Ce aș face în locul Veronicăi Bacalu? Îi spun: Veronica, dacă nu ești intrumentată de nimeni, vino aici și cucerește publicul. Vino și angajează-te ferm că nu vei fi păpușă nici în mîna lui Lucinschi, nici în mîna lui Lupu, nici în mîna lui Filat. Spune cum vezi lucrurile și convinge-ne că nu vei închina Republica Moldova Rusiei, că știi clar precum că aici sunt 80 la sută români, iar minoritățile nu trebuie să dicteze mereu, ci să se integreze, cît mai repejor în societatea noastră românească/moldovenească. Și vei fi Președinte. Ca să îl convingi și pe Ghimpu și ca să ai un angajament public în fața majorității românești, pentru că, fiind femeie de caracter, să demonstrezi că ai și cuvînt pe care îl vei respecta. Dar dacă nu faci asta, atunci Ghimpu într-adevăr, nu trebuie să te voteze.  Dar să explice clar, intens și univoc lucrurile.

Autor: Vitalia Pavlicenco
Sursa: pavlicenco.md
27.02.2012 Opinii
6426
0

Comentarii 2

 • eugen:

  ce tine de ghimpu si companie contra lui, cred ca sunt doar niste incercari a dumnealui sa scape basma curata, el este cel ce promite ceva , exclama, dar pina la sfirsit nu face ceea ce a promis, el insusi este cel ce ii vinovat in toate problemele liberalelor, dupa mine Ghimpu mai bine ar asculta ceea ce spune domnul Diacov presedintele fractiunii PDM in parlament...si totul va fi bine.

  27.02.2012 09:41
 • vifor:

  Doamna Pavlecenco cu tot respectul fata de d-voasrta dar aici va contrazic.Domnul Gimpul nu numai odata a spus lucruriloa pe nume ,asa cum este.Au fost declaratii si despre troica filato-dodonista care se uita spe MOscova,despre dodon ca esirea de la comunisti este o farsa ,despre doamna Bacaluca nu o cunoaste.Eu tot nu o cunosc si stiu nu pe auzite ci pe adevar ca lumea in Moldova habar nu are de Veronica bacalu.Problema o vad eu mult mai delicata si ia e intre dumneavoastra si dom.Gimpul.lumea vede doi lideri parca au aceiasi idee ,dar in realitate nici un pic de consolidare.Carei problema D.Pavlicenco ,Gimpul trebue sustinut acum ca niciodata da sa nu turnam gaz pe foc,el are dreptate,Bacalu trebue sa iasa in fata poporului si sa spuna de unde vine ,unde merjem mai departe si atunci se va decide,sa nu apara in fotoliul Presedintelui Moldovei ca o pausa de la prichinde.

  27.02.2012 11:36

  • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

   27.01.2023
  • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

   26.01.2023
  • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

   20.01.2023
  • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

   19.01.2023
  • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

   14.01.2023