Sursa imagine: islanda.ro

Furia islandezilor a redresat economia țării

Islandezii au atacat in 2009 cu pietre sediile banciilor, cerandu-le liderilor lor si bancherilor sa raspunda pentru colapsul economic si financiar al tarii. La doar 3 ani de atunci, ei culeg roadele furiei lor.

Inca de la sfarsitul lui 2008, bancile islandeze au fost iertate de imprumuturi care echivaleaza cu 13% din PIB, micsorand astfel povara datoriei guvernamentale pentru mai mult de o patrime din populatie, conform unui raport publicat de Icelandic Financial Services Association si citat de Bloomberg.

"Se poate spune ca Islanda detine recordul mondial in privinta reducerii datoriei. Islanda a facut totul ca la carte legat de combaterea crizei economice. Orice analist ar fi de acord cu acest lucru", a precizat economistul Danske Bank A/S, Lars Christensen.

In 2008, sistemul bancar islandez s-a prabusit sub povara datoriilor de 85 miliarde de dolari. Insa ulterior, tara a facut multi pasi inainte, care au ajutat la redresarea economica.

Cresterea economica a Islandei va depasi, anul acesta, pe cea a zonei euro si, in medie, pe cea a economiilor dezvoltate, conform estimarilor realizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economice (OECD).

In plus, costul asigurarilor impotriva intrarii in incapacitate de plata a Islandei este acelasi cu cel al Belgiei.

Majoritatea sondajelor arata ca islandezii nu doresc sa se alature Uniunii Europene, care este afectata de criza pentru al treilea an consecutiv.

Gospodariile islandeze au fost ajutate de semnarea unui acord intre Guvern si banci, care sunt partial detinute de catre stat. Prin acest document, cei care au luat un credit de la banci pentru a-si cumpara sau construi o casa, au primit o reducere a datoriilor de 110% din valoarea locuintei.

In plus, conform unei decizii a Curtii Supreme din iunie 2010, imprumuturile indexate valutelor straine sunt ilegale, insemnand ca gospodariile nu mai trebuie sa acopere pierderile suferite de krona islandeza.

"Lectia care trebuie invatata din criza islandeza este ca, daca alte tari considera necesara iertarea datoriilor, ar trebui sa se uite la succesul inregistrat de 'acordul 110%' in Islanda. Este cel mai mare implementat vreodata", a declarat Thorolfur Matthiasson, profesor de economie la Universitatea Islandei din Reykjavik.

"Fara aceasta stergere de datorii, gospodariile ar fi fost strivite sub greutatea creditelor, dupa ce rata datoriilor fata de venituri a crescut la 240% in 2008", a mai spus Matthiasson.

Economia Islandei, in valoare totala de 13 miliarde de dolari si care s-a contractat cu 6,7% in 2009, a crescut cu 2,9% anul trecut si va creste cu 2,4% in 2012 si 2013, conform estimarilor OECD.

In comparatie, zona euro va creste cu doar 0,2% anul acesta, conform estimarilor din noiembrie 2011.

Autor: Ziare.com
21.02.2012 Actual
1037
0

Comentarii 0


      • ONG de media cer SIS, PG și MAI să se autosesizeze pe marginea declarațiilor jurnalistei Natalia Morari

        12.07.2016
      • Reciclăm, deci ne pasă!

        12.07.2016
      • HACK.CORRUPTION – AU FOST DESEMNAȚI CÂȘTIGĂTORII PRIMULUI HACKATHON ANTICORUPȚIE

        11.07.2016
      • Contactați INCASO prin Viber la nr: +373 79 66 77 17

        11.07.2016
      • Asociația Presei Independente (API) anunță extinderea termenului de aplicare pentru instruirile organizate de Moldova-Institut Leipzig (MIL, Germania)

        11.07.2016