RSS

TOP 5 MISTERE ale Universului rămase nedescifrate

08.02.2012 Actual
584
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: spaceon.ru

Multe dintre misterele Universului au ramas nedezlegate de catre oamenii de stiinta, desi de-a lungul vremii acestia au efectuat numeroase experimente terestre sau cosmice. Dintre acestea amintim misterul sfarsitului Universului, al gravitatiei sau al particulei lui Dumnezeu.

Misterele Universului sunt la fel de vaste ca insasi existenta acestuia. De-a lungul istoriei, omenirea a cautat sa gaseasca raspunsuri privind misterele ascunse ale Universului.

Rezolvarea acestor mistere ne poate ajuta sa ne explicam nu numai modul cum a fost creat Universului, dar si cum acesta functioneaza si de ce, precum si cum se va sfarsi.

Va prezentam cinci dintre cele mai mari mistere ale Universului, asa cum au fost ele infatisate de catre Yahoo News.


1. Bosonul Higgs

Bosonul Higgs este o particula ipotetica, ce ar putea sa completeze modelul standard al fizicii particulelor. De ce este dificil sa se dovedeasca existenta acestei particule? Deoarece bosonul Higgs are timpul de descompunere foarte mic.

Fizicienii cauta dovezi ale degradarii particulei prin experimente. Daca bosonul Higgs exista, oamenii de stiinta vor putea sa construiasca o imagine completa a modului in care functioneaza Universul.

2. Misterul gravitatiei

Toata lumea a auzit povestea prin care Newton a descoperit gravitatia, observand caderea unui mar dintr-un copac. Se stie ca gravitatia este o forta, care actioneaza asupra obiectelor.

Ceea ce nu prea se stie, este faptul ca gravitatia este una dintre cele mai slabe forte fundamentale. Ea este atat de slaba, incat lumea stiintifica nu a reusit sa explice cum functioneaza.

Gravitatia este o forta si potrivit modelului standard ea trebuie sa aiba niste particule de insotire, numite gravitoni. Gravitonii sunt particule minuscule, lipsite de masa, care atrag fiecare particica de materie.

Deoarece oamenii de stiinta nu au gasit modalitatea concreta de a detecta gravitonii, Observatorul Laser Interferometer Gravitational Wave a efectuat cercetari in perioada 2009 - 2011. Insa, deocamdata cercetatorii nu au gasit aceste particule

3. Materia intunecata

Materia intunecata este o substanta misterioasa, care nu numai ca 'tine' galaxiile impreuna, dar este si responsabila pentru crearea acestora. Se stie ca nu este antimaterie, iar fizicienii considera ca materia intunecata reprezinta 83% din totalul materiei din Univers.

Lucrul cel mai complicat privind materia intunecata il reprezinta faptul ca nu o putem detecta in mod direct, ea fiind invizibila. In prezent, exista doua experimente contradictorii, care incearca sa confirme existenta materiei intunecate.

4. Calatoria, mai rapida decat viteza luminii

Anul trecut, niste particule numite neutrini au fost trimise de la laboratorul CERN din Geneva pana la laboratorul OPERA, de sub muntele Sasso. Intreaga calatorie a durat sub 3 milisecunde, cu 60 de nanosecunde mai repede decat i-ar fi luat luminii sa ajunga.

Dovedind ca o particula calatoreste mai repede decat lumina, aceasta face sa submineze teoria relativitatii lui Albert Einstein din 1905. Ea prevede ca viteza luminii (299.792, 458 kilometri pe secunda) este o constanta cosmica si nimic nu poate calatori mai repede.

5. Cum se va sfarsi Universul?

Daca modelul standard este adevarat, sfarsitul Universului nostru poate veni printr-una din cele trei teorii, care depind de urmatoarele lucruri: forma Universului, valoarea energiei intunecate din acesta si modul in care densitatea energiei intunecate va raspunde la expansiunea Universului.

Una dintre teorii sustine ca Universul se va extinde la nesfarsit, disparand pur si simplu, totul devenind intunecat si rece.

O alta posibilitate este cea legata de energia intunecata. Accelerarea Universului va continua, iar energia intunecata va deveni atat de puternica, astfel incat va coplesi celelalte forte elementare.

A treia teorie, numita Big Crunch, sustine ca Universul va continua sa se extinda pana cand materia va incetini rata de expansiune. Extinderea se va opri si va incepe sa se retraga. Totul - planetele, sorii, galaxiile, gaurile negre - se va prabusi, culminand cu Big Crunch, un fenomen opus Big Bang-ului.

Autor: Ziare.com
Sursa: ziare.com
0

Comentarii (2)

 • 08.02.2012 18:32
  AT:

  Abuz de virgule folosite incorect:
  gravitatia este o forta, care actioneaza asupra obiectelor
  Ceea ce nu prea se stie, este faptul ca
  Insa, deocamdata cercetatorii nu au gasit
  exista doua experimente contradictorii, care incearca sa confirme
  sfarsitul Universului nostru poate veni printr-una din cele trei teorii, care depind

 • 08.02.2012 20:16
  Doru Dragan:

  Nu mai publicati subiecte pe teme asa de serioase nesemnate. Nu mai publicati subiecte pe teme atat de serioase scrise de niste novici care copiaza sau traduc fara discernamant. Va faceti de ras si ne faceti sa pierdem timpul de pomana. Pacat.

09.02.2012

Cat de activi sunt angajatii moldoveni si cei din regiune?

09.02.2012

Mihail ŞLEAHTIŢCHI: În 2011 au fost înregistrate succese în domeniul învățământului profesional

09.02.2012

Ministerul Educaţiei informează cu privire la evadarea celor doi copii de la Scoala-internat sanatorială din s. Cineşeuţi, rl. Rezina

09.02.2012

Peste 40 de agenți economici își vor promova mărfurile la Bălți, în cadrul a trei târguri expoziționale

09.02.2012

Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația locală a devenit o realitate!