Igor BOŢAN: A fi împotriva referendumului nu înseamnă automat a fi procomunist

Dacă ne referim la referendumul care urmează să aibă loc în luna aprilie ne putem lesne da seamă că acesta va deveni automat un plebiscit care va reflecta încrederea în Alianţa pentru Integrare Europeană. Cel puţin opoziţia parlamentară şi extraparlamentară le va transmite cetăţenilor următorul mesaj foarte simplu: „votând „PENTRU” la referendum, votaţi automat pentru menţinerea AIE la guvernare şi pentru candidatul acesteia la funcţia de preşedinte”. Dacă ne uităm atent la sondajele de opinie şi dacă ţinem cont că se pregătesc valuri de proteste, ne putem lesne da seama că un astfel de referendum poate eşua uşor.
În cel de-al doilea rând, este o idee nefericită ca Alianţa să organizeze un referendum la sfârşitul lunii aprilie, când va fi insistent întrebată dacă a elucidat evenimentele de tristă faimă de la 7 aprilie. Întrebare la care Alianţa nu a avut răspuns, nu are şi, probabil, nu va avea. Deci, acest eveniment va amplifica atitudinea negativă faţă de AIE. Al treilea lucru foarte important: noi nu ştim, dar putem anticipa că atitudinea faţă de referendum din partea instituţiilor internaţionale specializate va fi negativă, fiindcă un proces constituţional a fost întrerupt în mod arbitrar. Vreau să menţionez aici că preşedintele Curţii Constituţionale a spus, în cadrul unei emisiuni televizate, clar şi răspicat, că din hotărârea Curţii Constituţionale nu reiese în nici un fel că procesul de alegere a şefului statului trebuie întrerupt. Această declaraţie reprezintă un alt argument că decizia AIE de a organiza un referendum este una greşită.
Al patrulea aspect: cine a citit apelul AIE în partea argumentativă a putut să descopere un şir de neadevăruri şi semiadevăruri, care sunt chiar mai periculoase decât neadevărurile.
Circumstanţele în care AIE doreşte să organizeze un referendum pot fi nefaste atât pentru Alianţă, cât şi pentru Republica Moldova per ansamblu.
Dacă observaţi, şi acest lucru este foarte important să-l menţionăm, diferiţi lideri de opinie vor să inducă ideea că atitudinea „Pro” sau „Contra” referendum se pliază perfect pe atitudinea procomunistă şi anticomunistă. Lucru absolut greşit. De aceea, vrem să subliniem că eventuala coincidenţă a poziţiei noastre cu poziţia partidelor politice, parlamentare şi extraparlamentare, înseamnă doar un singur lucru – îngrijorarea pentru faptul că, în Republica Moldova, într-un mod de-a dreptul curios, sunt subminate principiile statului de drept. Pe noi nu ne interesează, în acest moment, cine va fi ales preşedinte. Noi vrem să fie respectate principiile statului de drept, prevederile Constituţiei, ale unui şir întreg de hotărâri ale Curţii Constituţionale.
Reiterez şi eu că noi, nici în cele mai urâte vise, nu ne-am imaginat, la 9 aprilie 2009, că vom fi nevoiţi astăzi să ieşim iarăşi în faţa presei pentru a ne exprima îngrijorarea faţă de acest proces de subminare a principiilor statului de drept.
Vreau să vă atrag atenţia că ultimul apel al Alianţei începe cu ideea menţinerii scopului strategic de integrare în Uniunea Europeană. Noi însă suntem ferm convinşi că ceea ce face Alianţa nu ne apropie de acest obiectiv strategic, ci, dimpotrivă, subminează, în mod dramatic, acest scop. Şi asta ne îngrijorează.
Pentru noi este foarte important ca, în această situaţie, în calitate de cetăţeni ai acestei ţări, să ne expunem foarte clar poziţia noastră civică. Noi credem că reprezentanţii AIE au destul discernământ ca să înţeleagă în ce poate degenera această iniţiativă a domniilor lor. Există probleme foarte şi foarte subtile şi sunt legate cu conflictul din Transnistria şi ştim ce înseamnă subminarea statului de drept atunci când avem un conflict nesoluţionat.
În 2006, am asistat la un raport care a fost comandat de Guvernul Republicii Moldova unor experţi internaţionali unde se arată care pot fi consecinţele atunci când nivelul de legitimitate a puterii în aşa-zisul regim separatist pare a fi mai ridicat decât în aşa-zisa metropolă. Este foarte riscant ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova. Ei (guvernanţii – n.n.) nici nu se gândesc la faptul cum apare Republica Moldova, sistând un proces constituţional, când într-o regiune care s-a separat de Republica Moldova se produc lucruri extrem de interesante, ca să mă exprim delicat.
Sursa: flux.md
- 25.01.2012
-
80 de copii cu dizabilităţi şi social vulnerabili din instituţii de tip rezidenţial din Moldova se vor odihni în tabăra medicală de vară Swisscor în Elveţia
- 25.01.2012
-
VIDEO | Programul Pilot de Dezvoltare Regională a început
- 24.01.2012
-
46% dintre angajati nu se informeaza inainte de un interviu
- 24.01.2012
-
Monitorizarea reformei învăţămîntului general în raioanele de sud ale ţării
- 24.01.2012
-
Declaraţia Partidului Popular din Moldova - Depășirea crizei politice prin crearea unui “For Civic”
Video Line
- 24.01.2012
-
Ziua Micii Uniri, serbată la Bălți
- 24.01.2012
-
Protestatarii lui Iurie Roșca
- 14.01.2012
-
Bălți: Chef mare de Anul Nou pe rit vechi
Comentarii (7)
In Federatia rusa un candidat la functia de Presedinte al Rusiei ,miliardarul Prohorov a anuntat ca in caz de castiga isi va vinde toate averile ,i-ar banii acumulati in mare majoritate vor fi dati in scopuri caritabile poporului. Cred ca este un jest demn de urmat de catre cei mai bogati politicieni din R.Moldova ,mai ales ca legalitate acumularii acestor averi ei nu o vor pute dovedi nici- odata. Cum vor proceda bogatii nostri,ce ziceti?
bogatii nostri se vor imbogati si mai tare :)
Daca nu esti comunist, esti pepecedist, pesedist sau pesemist si tot muist!
Cine-s bludnicii acestia care comenteaza aici?
D-le Botan!
Eu va sustin. Jos Alianta! Jos comunistii! Jos oligarhii si lingaii lor!
Botan, mai tii minte, ce zicea Lenin despre asemenea specimeni ca tine ?
"Иудушка Троцкий".
D-le Botan,sustin parerile impartasite de d-stra.Jos alianta nu strig,pentru ca nu vad,deocamdata, cine ar merita sa fie sus.Pana la urmatoarele alegeri parlamentare se va vedea,sper.Ar avea de castigat atunci o forta noua,cu persoane tinere necompromise.
Eu vreau sa Spun ca Igor Botan umbla cu paslele pe dos si va spun De ce?
Cand erau Comunistii la Putere el spunea la Radio Europa Libera ca ei furau, ii critica de Doamne Fereste, dar acum tin minte bine la o emisiune la Publika TV in Ziua De 05.09.2010-2011 (ceva de genul), a incercat tot s-ai Critice pe Comunisti, Auzind Papa Voronin a pus mana pe telefon a sunat si ia facut observatie si de atunci, si mai in urma de aceasta data a inceput s-ai laude ce sa intelegem din asta... Raspundeti Va Rog! Spunti-Va Parerea Dvs.