RSS

Vezi AICI un proiect de hotărîre a Parlamentului care va scoate țara din impas

19.01.2012 Opinii
347
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: hotnews.md

Criza economico-financiară din ultimii ani din lume şi din Europa, în R. Moldova împletită cu cea politică, a cauzat şi mai cauzează pierderi enorme, irecuperabile. Toate acestea ne „consolidează” pe ultimul loc din Europa pentru mai mulţi ani la mai toate capitolele. Imperfecţiunea legislativă şi iresponsabilitatea politică a unor deputaţi nu mai pot continua, nu pot fi tolerate.

Nu mai putem da înapoi. Nu-i încotro. În situaţia dată nealegerea preşedintelui (post care nu ştiu dacă ne trebuie pentru un număr de populaţie în continuă descreştere, cu 50-100 de mii anual, dar aşa-i „regula provizorie”) va conduce, aşa cum a menţionat mai multă lume, la o altă criză, şi mai profundă, şi mai lungă.

Pentru a întrerupe criza politică de la noi, propun ca organul suprem legislativ, dacă într-adevăr doreşte să evite alegerile parlamentare, să adopte de urgenţă o hotărâre, cu aproximativ următorul conţinut (redacţia poate fi, evident, ameliorată):

proiect
HOTĂRÂRE
a Parlamentului Republicii Moldova „Cu privire la alegerea preşedintelui Republicii Moldova”


Luând în consideraţie:
– faptul că pe parcursul anilor 2009, 2010, 2011 încercările organului legislativ suprem de a alege preşedintele R.Moldova nu au condus la rezultate favorabile şi nu există garanţii sigure că această tendinţă negativă va fi stopată în următoarele încercări, în baza normelor existente;

– faptul că majoritatea covârşitoare a populaţiei (peste 75% din numărul participanţilor la referendumul organizat în acest scop în septembrie 2010) s-a pronunţat pentru alegerea preşedintelui R.Moldova nemijlocit de către alegătorii cu drept de vot,

– precum şi ţinând seama de lipsa garanţiilor că în tentativele următoare (din 2012) preşedintele va fi ales, ceea ce inevitabil va conduce la alegeri parlamentare repetate (pentru a patra oară (!) în doar trei ani consecutivi), eveniment care, la rândul său, nu va asigura/ garanta alegerea respectivă a preşedintelui R.Moldova, ci doar va cauza în continuare pierderi economico-financiare suplimentare, va prelungi destabilizarea politică şi diminuarea ratingului extern şi intern al ţării,

Parlamentul R.Moldova hotărăşte:

A considera oportună organizarea şi desfăşurarea în luna octombrie 2012 a unui referendum naţional privind alegerea preşedintelui R.Moldova de către întreg poporul (fără stabilirea vreunui prag de valabilitate a referendumului în funcţie de numărul/ cota participanţilor).

Actualii deputaţi se pronunţă pentru alegerea preşedintelui R.Moldova nemijlocit de către toţi alegătorii.

În baza rezultatelor referendumului (din octombrie 2012) se vor efectua modificări în legislaţie (în lunile octombrie-noiembrie 2012), respectiv în prima jumătate a anului 2013 (nu mai târziu de lunile aprilie-mai) se va organiza alegerea directă a preşedintelui R.Moldova pentru un termen de 4 ani (ciclurile parlamentare şi cele prezidenţiale vor deveni asincronice).

Alegerea preşedintelui R.Moldova de la începutul a.c. se va face pentru o perioadă provizorie (până la alegerea respectivă a sa din prima parte a anului 2013).

Pentru evitarea oricăror situaţii de blocaj politic pe viitor, Parlamentul consideră necesar ca următoarele alegeri parlamentare să fie mixte (50% pe circumscripţii teritoriale şi 50% pe liste de partide, cu trecerea ulterioară la alegeri parlamentare pe circumscripţii teritoriale), pentru aceasta pe parcursul anului 2012 se vor efectua modificări legislative corespunzătoare.

Notă. În caz că propunerile de mai sus totuşi nu vor fi suficiente pentru identificarea unui compromis rezonabil, atunci pentru a face actualul post de preşedinte mai puţin atractiv şi mai puţin „periculos”, se poate conveni, prin modificări provizorii de lege, asupra diminuării împuternicirilor preşedintelui R.Moldova (adică, anularea temporară a unor articole din legislaţia respectivă pentru următoarea perioadă: începutul anului 2012 – primul semestru al anului 2013, când preşedintele R.Moldova va fi ales prin vot direct).

Autor: Mihai Patraș, deputat şi membru al Prezidiului Primului Parlament al RM (1990-1994)
Sursa: literaturasiarta.md
0

Comentarii (3)

 • 19.01.2012 19:11
  Valentyn:

  Este o propunere bună. Aşa ar fi şi alegerile parlamentare si prezidenţiale in acelasi timp. Problma este însă dacă acest parlament poate fi legitim inca un an jumate, până la alegerile din 2013

 • 19.01.2012 21:22
  gheorghe:

  Noroc Miahi

 • 20.01.2012 16:57
  cetatean:

  referendumul este solutia pentru RM

  de ce se mai cauta solutii de vis atunci cind totul este clar,

  participam la Referendum si gata

20.01.2012

VIDEO | Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord s-au întrunit în ședință

20.01.2012

Școlile de meserii din penitenciarul de la Rusca şi cel de la Lipcaşi au primit o donație de 20 calculatoare

20.01.2012

Calitatea asistenței medicale spitalicești este sub nivelul dorit, potrivit unui studiu realizat de Centrul PAS

20.01.2012

Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a întreprins o vizită de lucru în raionul Floreşti

20.01.2012

Mihail ŞLEAHTIŢCHI: Aderarea la procesul de la Bologna a fost precedată de o activitate intensă, desfăşurată, în primul rînd, de universitari