RSS

Celulele stem pot vindeca orbirea

23.12.2009 Caleidoscop
219
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: arenait.net

Un tratament pe bază de celule stem, brevetat de o echipă de medici din Newcastle, a avut ca rezultat redobândirea vederii pentru opt pacienţi care orbiseră la unul dintre ochi, informează Financial Times.

'Acest tratament mi-a schimbat viaţa', a declarat unul dintre pacienţi, Russell Turnbull, care şi-a pierdut vederea cu ochiul drept în urma unei încăierări în urmă cu 15 ani.

Noul tratament dezvoltat de North East England Stem Cell Institute implică realizarea unei mici biopsii a corneii ochiului sănătos al pacientului şi apoi multiplicarea celulelor stem extrase într-o cultură de laborator. Apoi celulele mature sunt transplantate ochiului afectat, restaurând corneea distrusă.

'Acest tratament mi-a îmbunătăţit vederea la ochiul drept de la 10% la 90%, şi mai mult decât atât, mi-a dispărut şi durerea şi sensibilitatea la lumină la acest ochi', a mai declarat Russell Turnbull, 38 de ani.

Acest tratament poate ajuta şi miile de oameni care suferă din cauza cecităţii parţiale sau totale provocată de diferite maladii sau accidente suferite la nivelul corneii.

Sajjad Ahmad, omul de ştiinţă care a coordonat studiul care a dus la obţinerea acestui nou tratament, susţine că succesul acestui tratament este bazat pe faptul că sunt folosite propriile celule stem ale pacientului pentru vindecarea sa.

Însă acest tratament este dependent de existenţa unui ochi sănătos de la care să fie extrase celulele stem şi poate trata doar cecitatea provocată de afecţiuni ale corneii, neavând nici un rezultat în cazul cecităţii provocată, spre exemplu, de probleme ale retinei, aşa cum ar fi degenerarea maculară.
Autor: AGERPRES
Sursa: agerpres.ro
0

Comentarii (1)

  • 23.12.2009 18:51
    Victor Tsybulyack:

    Interesant si pentru multi - actual. Sa fie de sperat ca va ajunge si la noi metodica.27.12.2010

Amnesty International: Russia must overturn unfair conviction of businessman

27.12.2010

Expiră contractul dintre Gazprom şi Moldovagaz – ce va urma?

24.12.2010

Precizările MAEIE cu privire la unele declaraţii apărute recent în mass media

23.12.2010

Amnesty International Moldova: Buletin Informaţional octombrie-decembrie 2010

23.12.2010

Între două monitorizări diferite – unde e adevărul?