RSS

Uniunea Europeană dă un ultimatum Ungariei: "Nu admitem principiile nedemocratice"

13.01.2012 Europa
211
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: AFP / Mediafax Foto

Uniunea Europeană a transmis un avertisment final guvernului de la Budapesta, condus de Victor Orban, privind iniţierea procedurilor de sancţionare de către autorităţile de la Bruxelles în cazul în care nu sunt modificate măsuri care afectează balanţa de putere din Ungaria, relatează New York Times.

Avertismentul fără precedent, care vine din partea Comisiei Europene, vine ca răspuns la intrarea în vigoare a unei noi Constituţii în Ungaria, la 1 ianuarie 2012, dar şi a mai multor legi care ameninţă funcţionarea democratică a unor sectoare ca cel bancar, judiciar sau media.

De asemenea, comisarul european însărcinat cu Afacerile Economice şi Monetare, Olli Rehn, a declarat că Ungaria ar putea să nu mai beneficieze de asistenţă din partea Uniunii Europene dacă nu ţine sub control deficitul bugetar cu care se confruntă.

Avertizările vin şi din partea Consiliului Europei, organizaţie internaţională distinctă de UE, care este însărcinată cu implementarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Thorbjoern Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat că "este vorba de un pericol real în Ungaria, care ar putea degenera".

Confruntarea politică dintre UE şi Ungaria are loc în contextul în care statul maghiar se îndreaptă către recesiune şi are nevoie de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene.

"Acest fapt pune şi mai multă presiune asupra Ungariei", a declarat Zoltan Arokszallasi, analist economic din Budapesta, menţionând că guvernul condus de Orban e nevoit să facă aceste concesii.

"Este probabil ca guvernul să accepte propunerile (de la Bruxelles, n.r.). Din punct de vedere financiar, nu există alternativă", susţine Arokszallasi.

Comisia Europeană ameninţă cu iniţierea procedurii de infringement

Guvernul maghiar a oferit un comunicat prin care se declară "angajat în respectarea valorilor universale europene", spunând că este disponibil să negocieze în vederea găsirii unor soluţii privind îngrijorările UE.

Comisia Europeană rămâne "preocupată de mai multe reglementări noi care ar putea intra în conflict cu dreptul european" şi îşi rezervă "dreptul ia orice măsură adecvată în acest sens, inclusiv posibilitatea lansării procedurii de infringement", aceasta presupunând acţionarea în justitţie a Ungariei pentru nerespectarea obligaţiilor ce îi revin ca stat membru al Uniunii.

Comisia va desfăşura o anchetă legală asupra legilor maghiare şi va lua o decizie marţea viitoare.

Protestarii maghiari, dar şi critici din afara Ungariei, îl acuză pe Victor Orban că încearcă să instaureze un regim autoritar la Budapesta, folosindu-se de majoritatea absolută de care se bucură partidul său în parlament. Aceştia susţin că se încearcă limitarea presei şi a sistemului judiciar.

Oficialii de la Bruxelles se arată îngrijoraţi cu privire la independenţa băncii centrale maghiare, la independenţa sistemului naţional de protecţie a datelor şi de reglementările de pensionare anticipată obligatorie, care ar permite guvernului de la Budapesta să îi oblige pe judecători şi pe procurori să se pensioneze şi să îşi numească proprii oameni.
UE strânge cu uşa Budapesta prin blocarea asistenţei financiare

Reprezentanţii instituţiilor europene speră că blocarea asistenţei financiare, oferite de Bruxelles şi de FMI Ungariei pentru a combate efectele crizei economice, va conduce la schimbarea reglementărilor care au îngrijorat Europa şi America.

Cu toate acestea, poziţia guvernului maghiar nu s-a schimbat radical, ceea ce a sporit temerile Comisiei Europene privind eventuala revenire a Ungariei la un regim autoritar, asemenea celui comunist.

"Comisia reaminteşte că un mediu stabil din punct de vedere legal, care se bazează pe statul de drept, incluzând respectul pentru libertatea presei, principiile democratice şi drepturile fundamentale, este cel mai bun mediu care garantează încredea cetăţenilor, dar şi pe cea a partenerilor şi a investitorilor", arată comunicatul Comisiei Europene.

Viviane Redding, comisarul european pentru Justiţie, a declarat că Victor Orban profită de majoritatea parlamentară de care se bucură pentru a schimba Constituţia Ungariei în beneficiul partidului său, Fidesz, mai degrabă decât în beneficiul poporul maghiar.

"O poziţie dominanţă aduce o responsabilitate specială", a declarat Redding, adăugând că guvernul maghiar "ar trebui să îşi folosească majoritatea parlamentară de două treimi într-un mod responsabil, în concordanţă cu dreptul european".

Autor: New York Times
Sursa: gandul.info
0

Comentarii (0)

  13.01.2012

  Construcția stației de tratare a apei din Fălești, finalizată

  13.01.2012

  Mai puţini copii neşcolarizaţi

  13.01.2012

  ADR Nord organizează a II-a Ședință ordinară a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord

  13.01.2012

  Decizia Consiliului de Presă „Cu privire la încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova în reflectarea mediatică a presupusului viol la staţiunea Râşnov din România”

  13.01.2012

  „Nondiscriminarea femeilor într-o societate democrată” rezultatele primelor acţiuni