
Privirile recunoscătoare ale electoratului nerăbdător să vadă ales preşedintele s-au întors spre PCRM
Deşi unii politicieni triumfă şi se bucură că Curtea Constituţională a anulat alegerile preşedintelui RM, din 16 decembrie 2011, obligând Parlamentul să reia de la capăt procesul de alegere a şefului statului, faptul în sine este regretabil şi va avea consecinţe greu de evaluat pentru reputaţia AIE.
Decizia CC ne întăreşte în convingerea că liderii AIE au acţionat în mod premeditat contrar prevederilor Constituţiei, cerându-le deputaţilor să afişeze buletinul de vot. Însă victoria este ala Pirus, faptul că le-a reuşit combinaţia îi va costa scump, având de suferit nu numai imaginea lor, ci şi a clasei politice moldoveneşti în general. Îşi va asuma însă dl Lupu acest „merit”?
Racul, lebăda şi ştiuca
Deşi liderii AIE nu se mai ceartă şi nu se mai îmbrâncesc în public, coordonarea acţiunilor lipseşte în continuare şi ei nu au ajuns încă la o înţelegere cum anume va fi ales preşedintele RM. Dacă PLDM pare dispus să negocieze un candidat apolitic, PD şi PL încearcă să tragă de timp, în aşteptarea unei minuni, a unui miracol, care să permită încheierea redistribuirii funcţiilor în stat conform acordului Alianţei. Tactica pusă în aplicare de liderii PD şi PL pare să fie cea a hărţuirii, a presiunii permanente, a istovirii morale a adversarilor până vor ajunge să cedeze.
Fiindcă urmăresc, ca racul, lebăda şi ştiuca, scopuri diferite, nu e de mirare că mai întotdeauna liderii AIE se pomenesc depăşiţi de evenimente, nu reuşesc să reacţioneze la timp. Avantajul strategic pe care îl avea AIE după ce Lupu anunţase că renunţă să mai candideze la postul de preşedinte al RM a fost pierdut, fiindcă ei nu s-au grăbit să identifice un candidat neafiliat. Până la urmă, liderii AIE s-au pomenit în situaţia de a alege între Oazu Nantoi, care s-a autopropus şi Leonid Talmaci, înaintat de comunişti.
O mişcare corectă
Pe de altă parte, mişcarea comuniştilor se pliază pe orice decizie a Curţii Constituţionale. Anularea alegerilor nu o afectează. Faptul că PCRM a venit cu propriul candidat nu poate fi evaluat decât pozitiv, căci determină participarea deputaţilor comunişti la alegeri. Astfel şansele alegerii preşedintelui RM cresc. Este o mişcare corectă, reuşită, benefică pentru imaginea PCRM, care demonstrează astfel că strategii partidului „sunt pe fază”, urmăresc cu atenţie ce se întâmplă pe scena politică şi vor să apară în faţa alegătorilor ca forţă care manifestă iniţiativă în deblocarea crizei şi fac tot posibilul pentru a evita alegerile parlamentare anticipate.
Privirile recunoscătoare ale electoratului nerăbdător să vadă ales preşedintele s-au întors spre PCRM, nu spre AIE, ai cărei lideri nu au părut până acum preocupaţi de asemenea „subtilităţi”. În mod ridicol ei îşi pasau unul altuia posibilitatea de a identifica un candidat neafiliat pe care să-l discute în cadrul AIE şi să-l propună opoziţiei pentru a fi susţinut. Lupu, care îşi depusese coroana de candidat, arăta cu degetul, nu fără satisfacţie maliţioasă, spre Filat şi Ghimpu, Filat considera că dreptul de a propune un candidat aparţine, conform acordului, PD, iar Ghimpu stătea la îndoială dacă trebuie sau nu să ia în serios renunţarea lui Lupu.
Meritul lui Nantoi
Meritul lui Nantoi, oricare va fi evoluţia de mai departe a evenimentelor, este că „a urnit carul din loc”, a demonstrat prin exemplul personal că problema unui „candidat apolitic” este una falsă. El a fost primul şi pasul său a avut efectul unui trăsnet din senin.
Spre deosebire de Talmaci, care nu s-a manifestat în spaţiul public, decât ca bancher, Nantoi este un politician cunoscut, carizmatic, apreciat, conform sondajelor, de multă lume. După ce s-a despărţit de Frontul Popular, în 1990, s-a remarcat prin viziuni social-democrate, este corect şi are principii.
În afară de aceasta, pe parcursul anilor, în contrast cu majoritatea politicienilor noştri, el s-a implicat în permanenţă în problema transnistreană, devenind un expert recunoscut în domeniu. Încă o trăsătură care îl distinge pe scena politică moldovenească e că nu poate fi categorisit nici ca românofob, nici ca rusofob. Este în mod evident un prooccidental, ceea ce nu se poate spune cu certitudine despre Talmaci, care şi-a început cariera de bancher în Rusia. Are dreptate Ion Hadârcă afirmând că orientarea politică a fostului preşedinte al Băncii Naţionale rămâne în continuare o enigmă. Preferinţele sale geopolitice ar putea fi diferite de cele ale majorităţii parlamentare.
Ca să nu se declanşeze un conflict între preşedinte şi parlament, este important ca viziunile politice ale noului preşedinte să nu vină în contradicţie cu cele ale majorităţii parlamentare. Dacă avem siguranţa că Nantoi va asimila programul de guvernare, nu putem spune acelaşi lucru despre Talmaci, mai cu seamă dacă va deveni preşedinte la iniţiativa PCRM. Oricum ai da, Nantoi este un candidat real, pe care nu îl poţi ridiculiza şi ignora.
Fiindcă „epopeea” alegerii preşedintelui RM nu a luat sfârşit, ci, dimpotrivă, reîncepe, nu s-a încheiat nici rolul lui Nantoi, chiar dacă şansele sale de a deveni preşedinte sunt, în mod paradoxal, minime.
Sursa: ziar.jurnal.md
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE
27.01.2023 -
6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”
26.01.2023 -
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023
-
Comentarii 11
pfoai, pai nush ce sa mai zik dekît ca...daca nici pe Nantsoi nu-l vor alege ca prezident, e clar ce e cu moldovenii si isi merita soarta fara îndoiala!
Eu una nu inteleg de ce se limiteaza la doi candidati?Cu tot respectul fata de Nantoi,dar este una sa vorbesti ca analist sau deputat de rand si alta sa ai verticalitate intr-o functie superioara in Stat.Asa ca aici d-l Nantoi nu este controlat de timp,e straniu de la frontul popular pana la pd.Asa ca este o vorba desteapta:"baiat bun" nu este profesie.Dar Nantoi ar fi mai bun ca oricine care este inaintat de pcrm sau din cei iesiti din pcrm.Parerea mea este ca foarte bun ar fi ambasadorul RM in SUA Igor Munteanu.Dar oricum presedintele RM trebuie sa nu fie de varsta pensionara si sa cunoasca si limbi straine.
daca e asa atunci nu te jadenra, ca numai este acest inteviul asa de principial,pur si simplu m am interesat ce mai gindeste d-l Lupu. ultimul timp ne se aude nimic de la dins:) Andry
Buna, ai perfecta dtparete. Este foarte important ca, fiecare dintre noi sa faca in viata doar ceea ce-i place, dar ca mai toti romanii noi ne complicam viata inutil. De ce? pentru ca aceasta este educatia pe care am primit-o si instructia de care am avut parte prin sistemul nostru de invatamant generalizat , care, de ce sa nu recunoastem are o mare problema privind formarea si pregatirea tinerilor pentru integrarea in viata sociala. Eu, din fericire fac ceea ce-mi place si anume lucrez in invatamant si nu de putini ani, dar ce te faci atunci cand din cvasi motive cum ar fi volumul prea mare de munca si aici ma refer la documentele pe care trebuie sa le prezinti la o eventuala inspectie, care iti rapesc foarte mult din timpul liber, numarul prea mare de copii dintr-o clasa care diminueaza performanta, un mediu educational sarac lipsit de materiale didactice si multe altele ajung sa te demotiveze? Ca sa nu mai vorbim despre salariul jenant de mic pe care il are un cadru didactic dupa ani de munca, cu grade didactice obtinute cu multa truda si cu studii universitare si postuniversitare. In mediul privat un astfel de angajat ar fi cel putin manager. Sa nu mai vorbim si despre problemele cotidiene , o eventuala rata la banca pe care esti in imposibilitatea de a o plati, copii la facultate in orasele mari, care ajung sa lucreze pentru a supravietui, pentru ca sistemul nu le ofera nici macar banala mancare de cantina de pe VREMURI , iar parintii nu mai pot sa-i ajute? Ce sfat le-ai da acestor oameni care fac ce le place, care obtin satisfactie si recunoastere de pe urma muncii lor, dar care nu mai sunt motivati financiar sa mai practice cu interes profesia aleasa? Si sa mai tinem cont si de varsta !
3YyQp1 <a href="http://uobiotkjmtte.com/">uobiotkjmtte</a>
PhvcIg <a href="http://bxhcrkrrcvfp.com/">bxhcrkrrcvfp</a>
xx
cc
cc
cc
Ygrqoy , [url=http://uefwafbdhxwi.com/]uefwafbdhxwi[/url], [link=http://rochkgharxur.com/]rochkgharxur[/link], http://pyskjvxofymi.com/