Sursa imagine: mediafax.ro
Fara restictii la cetatenia multipla!
Presedintele tarii, deputatii, vamesii, procurorii, politisii, angajatii SIS, CCIEC, diplomatii si alti functionari publici nu vor mai fi obligati sa detina exclusiv cetatenia Republicii Moldova. Parlamentul a abrogat astazi, la initiativa liderului PLDM, Vlad Filat, restrictiile impuse in 2007 de catre deputatii comunisti si crestini-democrati.
Vlad Filat a declarat, de la tribuna Parlamentului, ca laa aprobarea legii care a interzis functionarilor publici sa detina cetatenie multipla nu s-a tinut cont dee tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.
“Aceste interdictii incalca cetatenilor cu pluralitatea de cetatenii dreptul de a fi ales, care este un drept fundamental, constatat si de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului intr-o hotarare adoptata recent”, a declarat liderul liberal-democrat.
Vlad Filat a solicitat deputatilor sa adopte acest proiect si in a doua lectura “pentru a oferi cetatenilor Republicii Moldova, care au acest drept, sa activeze si sa detina functii in interesul tarii”.
Proiectul a fost votat in ambele lecturi, cu votul deputatilor din Alianta pentru Integrare Europeana. Deputatii comunisti nu au votat, dar nici nu au comentat aceasta decizie.
In 2003 Parlamentul a adoptat o lege, prin care a permis moldovenilor sa detina cetatenia mai multor state. In 2007, deputatii PCRM si PPCD au votat mai multe modificari la un sir de legi, prin care au interzis functionarilor precum deputatii, ministrii, judecatorii, politistii si vamesii, sa detina si cetatenia altui stat. Ei spuneau atunci ca functionarii care detin si alte cetatenii "pot fi neloiali Republicii Moldova".
Prim-vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase, a atacat la CEDO aceste modificari, declarand ca i se incalca dreptul de a fi ales. Dosarul a fost examinat in regim de urgenta, iar in noiembrie 2008 CEDO a constatat ca Alexandru Tanase a fost discriminat in comparatie cu alti cetateni si i-a dat castig de cauza. Curtea de la Strasbourg a dictat si despagubiri, in valoare de 3860 de Euro, cu titlul de costuri si cheltuieli de judecata.
In februarie 2009, Guvernul a atacat decizia in Marea Camera a CEDO, iar comunistii au spus ca aplicarea de interdictii persoanelor cu dubla cetatenie este o chestiune interna a tarii, iar CEDO poate sa vina doar cu recomandari.
Potrivit unor estimari, intre 95 de mii si 300 de mii de cetateni moldoveni au obtinut cetatenia romana in anii 1991-2001. In februarie 2007, numarul solicitarilor era de 800 de mii. A doua cetatenie cea mai raspandita in Moldova, dupa cea romana, este cea rusa. Potrivit Ambasadei Federatiei Ruse de la Chisinau, circa 120 de mii de moldoveni detin si pasapoarte rusesti.
Autor: Stirea Zilei
Sursa: stireazilei.md
Sursa: stireazilei.md
23.12.2009 Actual
2565
Printează
Trimite unui prieten
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Maratonul Copiilor – înscrie copilul tău în cursa bunătății!
24.09.2018 -
Invitație Mass Media - Deaf Skills Moldova
24.09.2018 -
Otaci: Au fost finalizate lucrările în cadrul proiectului „Centrul Creativ-Inovativ PRO Cariera”
21.09.2018 -
Dezvoltarea societății civile prin finanțare directă de către stat: recomandări pentru autoritățile publice
20.09.2018 -
Clipe de neuitat pentru femeile primari din R. Moldova și România, reunite într-o ședință comună pe litoralul de la Constanța!
19.09.2018
-
Comentarii 0