Precizările Companiei ASCOM pe marginea „cazului Baştovoi”
În legătură cu atacurile grupului Baștovoi în structurile mass media din Moldova care au scopul direct de a știrbi imaginea grupului ASCOM și de a manipula opinia publică prin date și informații false, dorindu-se astfel crearea unei imagini de nevinovat în jurul domnului Baștovoi și a acoliților săi, dorim să clarificăm următoarele:
Grupul de companii ASCOM activează în Sudanul de Sud din 2005 printr-un contract de împărțire a producției, semnat de o entitate a grupului și de Guvernul Sudanului de Sud, în baza căruia avem sarcina de a îndeplini lucrări de explorare pe un bloc din această țară și în caz de descoperire țiței să împărțim cu Guvernul producția rezultată. Din 2005 până în 2008, s-au realizat nu doar lucrări de explorare, ci și numeroase obiective ce țin de infrastructură, inclusiv obiective sociale în folosul poporului sud sudanez, toate la un loc în sumă de peste 250 milioane USD.
În 2008, compania a fost atacată printr-o scrisoare adresată președintelui Republicii Kazahstan, Excelența Sa Nursultan Nazarbaiev, de către președintele de la acea dată a Republicii Moldova. În urma acestui atac, grupul a fost nevoit să-și reducă investițiile în străinătate, mai ales în Sudan.
Domnul Andrei Baștovoi, Vicepreședinte al ASCOM Grup, coordonator și responsabil împuternicit pentru proiectul „Sudanul de Sud” a fost informat la timpul respectiv despre decizia grupului de a-și restrânge operațiile în Sudan și i s-au dat indicații clare de a îngheța activitatea, adică de a proceda la conservarea tehnicii, adunarea în depozite a întregii averi a companiei și asigurarea condițiilor respective de păstrare, depozitare, conservare și pază până se vor crea condiții de reluare a activității.
Contrar acestei indicații, domnul Baștovoi s-a adresat președintelui ASCOM cu propunerea de a efectua lucrări în afara cadrului contractual stabilit cu Guvernul sudanez, angajându-se să asigure companiile din Sudan cu mijloacele financiare necesare pentru plata salariaților, întreținerea bunurilor încredințate și să prelungească astfel activitatea din venituri proprii. Conducerea ASCOM a fost categoric împotrivă, deoarece aceste lucrări nu numai că nu erau prevăzute în contractul cu Guvernul sudanez, dar și necesitau obținerea de noi licențe și aprobări adăugătoare din partea instanțelor de stat.
Realizarea lucrărilor de genul celor propuse de domnul Baștovoi punea în pericol licențele acordate grupului în baza contractului, acestea putând fi retrase oricând pierzându-se astfel toate investițiile făcute până atunci. Domnul Baștovoi a ignorat indicațiile conducerii și, prin hotărâre proprie, a luat decizia să desfășoare afaceri de la cele mai mici cum ar fi extragere nisip din Nil, construirea de case particulare, până la afaceri de anvergură cu motorină și benzină, deficitare pe piața Sudanului de Sud, încălcând astfel orice prevederi sau lege a Sudanului. În urma desfășurării acestor activități s-a depistat în contabilitate un rulaj de 48.6 milioane USD.
În data de 22 februarie 2011, la invitația oficialilor din Sudanului de Sud, președintele ASCOM Grup, domnul A. Stati, a avut o întrevedere cu Vicepreședintele Sudanului de Sud la care s-a discutat reluarea lucrărilor de explorare a companiei pe blocul 5B (contractat în 2005) și aprovizionarea Sudanului de Sud cu motorină și benzină. La ședință au luat parte domnii A. Stati, A. Baștovoi, S. Rusu și A. Istrati. În cadrul acestei ședințe locale, domnul Stati a promis vicepreședintelui Sudanului de Sud că se va purcede imediat la reluarea lucrărilor de explorare și s-a discutat și programul de lucru. Domnul Baștovoi a ignorat sarcina dată de domnul Stati de a începe lucrările de explorare și de asigurare a statului sud sudanez cu transport de motorină și benzină invocând lipsa de finanțare. Tot pe parcursul acestei vizite, domnul Stati a fost informat de structurile de stat cu privire la activitatea ilicită a domnului Baștovoi pe teritoriul Sudanului de Sud.
Ca urmare a acestui fapt, s-a luat decizia de a se crea o Comisie internă pentru clarificarea suspiciunilor despre care a fost informat domnul Stati. În ziua când Comisia și-a început lucrările, domnul Baștovoi, ca să motiveze lipsa de finanțare a programului indicat de domnul Stati, a început a transfera banii din conturile companiei pe conturile proprii ale firmelor care îi aparțineau. În urma controalelor, s-au depistat 3 firme din zonă și anume: SWAMB Investment Ltd, SWAMB Engineering Ltd, Congo Aluminium & Steel Constructions (CASCO Enterprise Ltd), în care domnul Andrei Baștovoi și membrii familiei sale deveniseră fondatori, folosind în acest scop toată infrastructura și întregul potențial tehnic al grupului. În urma controlului, Comisia internă a depistat încălcări grave în activitatea domnului Baștovoi printre care sunt de menționat:
1. Selectarea personalului nu se efectua pe criterii de profesionalism, ci în majoritatea cazurilor, pe baza legăturilor de prietenie și rudenie. Deciziile de selectare și angajare a personalului, adoptate de domnul Baștovoi, au încălcat prevederile directivelor de la sediul central. În special, prin acțiunile sale domnul Baștovoi a încălcat prevederile Ordinului Nr. 45 din 17.11.2008 prin care era obligat să reducă cheltuielile în cadrul proiectului din Sudan. Afară de aceasta, s-au mai încălcat prevederile directivelor/ordinelor interne cu privire la deplasarea personalului în Sudan doar cu aprobarea sediului central, a directivelor cu privire la profilaxie și carantină și altora.
2. Lipsa totală de evidență a personalului – Nu existau dosare personale, fișe de post și alte documente. Muncitorii erau angajați în proiectele Sudanului de Sud fără aprobările prevăzute de regulamentele în vigoare. Astfel, grupului i-au fost cauzate prejudicii sub forma salariilor neplătite în valoare de 5,5 milioane USD. În urma acestor acțiuni, au fost încălcate drepturile angajaților.
3. Încălcări grave în evidența contabilă. Lipsa de documente originale, falsificarea de acte, distrugeri de documente primare, schimbări în programele 1C la momentul controlului, lipsa dărilor de seamă, lipsa rapoartelor financiare obligatorii de sfârșit de an și alte multe nereguli. Prin aceasta domnul Baștovoi a încercat să creeze un mediu propice pentru a da frâu liber acțiunilor sale de delapidare a banilor companiilor și de exploatare barbară a echipamentelor din patrimoniul companiei, precum și a oamenilor.
4. Din start, domnul Baștovoi și-a pus în plan să evite controlul din partea departamentului de securitate internă a Grupului, subordonându-și subdiviziunile acestuia din teritoriu.
5. În procesul lucrărilor Comisiei, s-a depistat lipsa de responsabilitate a departamentului juridic și anume:
a. Executarea de lucrări fără contracte, ci pe bază de înțelegeri personale, mai ales în cadrul operațiunilor de transportare și livrare a combustibilului, unde s-au făcut cele mai mari fraude, din care grupul Baștovoi și-a însușit zeci de milioane de dolari.
b. S-au încheiat contracte de construcție a drumurilor, executarea cărora a fost extrem de proastă și ca urmare beneficiarii pretind acum daune mari din partea companiei. Lipsa protecției contractuale pentru companie a adus și aduce în continuare mari prejudicii.
c. S-au descoperit activități ilegale cu echipamentele grupului estimate la milioane de dolari, care la inițiativa domnului Baștovoi erau transferate din Sudan în Uganda și Congo fără nici o aprobare.
În urma acestor fraude extrem de grave și prejudicii enorme, grupul ASCOM a luat hotărârea să apeleze la serviciul unor companii neutre, specializate în auditul tehnic și financiar, pentru a încerca, prin probe și aprecieri concrete, să cuantifice măcar o mică parte din prejudiciul adus de domnul Baștovoi și echipa sa.
În urma reviziilor, s-au demonstrat cu probe și documente veridice prejudicii de peste 16 milioane USD și plăți restante la salarii în valoare de 5,5 milioane USD. Reiterăm că această cifră reflectă doar o parte a prejudiciului adus de domnul Andrei Baștovoi și acoliții săi grupului ASCOM. Ancheta continuă și suntem siguri că, treptat, vor apărea noi date care vor demonstra adevărata amploare a fraudei realizate de acești oameni.
Dorim să informăm opinia publică, de asemenea, că oamenii de bună credință care au lucrat în Sudan vin de bună voie la ASCOM și depun mărturii în legătură cu acțiunile ilicite și fărădelegile desfășurate de grupul Baștovoi în Sudan, Uganda, Congo și nu știm încă dacă această activitate infracțională nu s-a extins și în alte țări.
Aceasta este realitatea pe care opinia publică interesată trebuie să o cunoască.
Să lăsăm organele în drept să decidă, având încredere că justiția își va face datoria în mod corect pe baza probelor și dovezilor prezentate la dosar.
Mai multe despre ASCOM şi Andrei Baştovoi pe HotNews.md - AICI
Sursa: ascom-sa.com
- 02.07.2012
-
„Trainingul Mare” în sănătatea adolescenţilor pentru 1000 de medici, asistente medicale şi profesori din Republica Moldova
- 02.07.2012
-
Seminarul Metodic Republican la Informatică
- 02.07.2012
-
A început admiterea în şcoli profesionale şi colegii
- 02.07.2012
-
Elevii moldoveni au obținut 5 medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori
- 02.07.2012
-
Ministerul Educaţiei în dialog cu părinţi şi elevi despre lucrările de bacalaureat anulate
Video Line
- 30.05.2012
-
Ziua Europei la Bălți
- 22.05.2012
-
Parada motoarelor. Hram la Bălți
- 09.05.2012
-
9 Mai la Bălți
Comentarii (14)
Wow, daca macar ceva din ce e scris mai sus e adevarat de ce inca nu-i nici o judecata contra lui?
Exista si probe la cele expuse mai sus?
O mica precizare la acest articol.
Nu prea cred ca fostul Vicepresedinte a activat fara permisiunea dnlui Stati A. E ceva fara logica, sa utilizezi resursele unei companii fara permisiunea patronului timp de 3 ani !
Angajare personal:
Forma data de angajare este specifica Ascom-ului in ansamblu, nu aratati cu degetu doar la Sudan, e o boala de care sufera toate companiile grupului, adica daca tineti cont ca acestea sunt valori ale Ascom-ului decand a fost fondat: Companie de familie.
In tot cazul, pe langa rude si alte cunostinta, in Ascom activeaza si persoane angajate in baza de concurs, care au aratat si un inalt profesionalism, dar de care din pacate tot vati batut si va bateti joc, daca nu au "acoperire".
Datorii salarii:
Activitatea comerciala in Sudan a inceput cand suma datoriilor la salarii erau mult peste 5.5 mil. US$. In realitate aceasta cifra a scazut, si pe langa invinuirile aduse fostei conducere, aceasta ar trebui trecuta la categoria "merite"
Contabilitatea
Sistemul de evidenta contabil a fost elaborat de actualul contabil sef al Ascom-ului, care si-a dat seama intro buna zi ce prostii a facut pe cand era sef contabil in Sudan si a evadat lasand totul pe spinarea altora. La fel aport la acest sistem sia dat si seful contabil actual al Sudanului, care cand sau pus temeliile contabilitatii, era vice-sef contabil in Sudan. Acum pentru toate problemele date voi invinuiti niste baieti si fete tinere, care au activat in conformitate cu instructiunile de lucru ce leati elaborat, iar pe realii vinovati iati promovat si le-ati dat medalii.
Am dori si noi sa informam opinia publica, ca in Ascom se santajeaza multi oameni de buna credinta, carora nu le-ati platit si cereti dovezi din ei impotriva lui Bastovoi, drept dovada serveste inregistrarea de pe zdg.md.
In concluzie, luati si rezolvati cum doriti problemele voastre care sunt la cel mai superior nivel posibil, si nu va bateti joc de angajatii simpli, care si-au facut datoria riscandusi sanatatea prin fundul africii. Achitati restantele si acuzativa intre voi pana veti obosi, pentru ca stiti foarte bine, tot de ce vorbiti aici e si vina voastra, ca asa va este sistemul de lucru, si nu cautati tapi ispasitori din randul "oamenilor de buna credinta".
O mica precizare la auditul vostru: Audit in lipsa contabilului sef si a unui director macar, care cunoaste activitatea ultimilor ani nu poate fi numit "profesionist", deoarece nu poate sti cu siguranta daca sunt sau nu careva documente ce nu sunt de gasit la un moment dat, si in genere nu ar trebui efectuat sub supravegherea organelor de control intern, el doar trebuie sa fie independent si neutru.
Problema fraudelor ar trebui sa fie delimitata de celelalte probleme, si daca aveti dovezi pentru ele, actionati asa cum zice legea, insa nu faceti abuz sterganduva picioarele de personalul simplu, care peste noapte iati declarat co-proprietari si ii obligati sasi asume riscul pierderilor din activitatea proiectului.
Mie imi place ca ati inceput sa vorbiti si recunoasteti ca selectati persoanele carora le platiti restantele la salarii dupa informatia care o furnizeaza ce prezinta avantaj pentru voi. Macar verificati ipotezele lor, ca sa nu fie niste povesti spuse de dragul banilor, pentru care s-ar uita de onestitate si alte valori umane.
Regret pentru angajatii Ascom-ului ce nu se solidarizeaza cu cei care acum sufera, nici nu va dati seama ca maine puteti fi in locul
"Aberatii pe tema libera" sau "De ce sunteti niste ratati" asa trebuia sa sune headline-ul pentru astfel de articole. Vai si amar de capul vostru - securisti ce fac control financiar. In loc sa lucreze cei din ascom si sa faca bani mereu erau preocupati de asa gen de rapoarte interne- de 2 bani. Pacat ca oamenii care sau chinuit in sudan nu au reusit sa faca si mai mari rezultate - dar pierdeau din timpul util de lucru sa coopereze si sa raspunda la tot felul de rapoarte si gainarii insinuate de mege finansisti din departamentul de securitate.
De ce nu ati prezentat suma $ primiti de catre ascom pentru finantarea altor proiecte si cheltuieli curente din urma afacerilor din sudan. Daca nu va finanta Bastovoi - nu erau acum datorii la salarii - magarilor.
De ce Ascom nu aduce la cunostinta opiniei publice felul cum sa produs auditul, si modul de abordare a raportului de audit, OBIECTIVITATEA acestuia, minciunile, falsurile, concluziile aberative si acuzatile absurde aduse personalului care a riscat cu sanatatea personala activind in Sudan pentru interesele Ascom. Inca odata vedem fatsa reala a Ascomului si ne convingem repetat, stimati oameni de buna credinta, de nivelul de "profesionalism" al echipei care-l inconjoara pe Dl A.Stati.
de ce in comunicatul asta nu se spune ca suma datoriei la salariu e egala cu suma transferata din sudan in perioada 2008 - 2011, perioada de care "nu stiu" cei din Ascom???
http://www.zdg.md/investigatii/culisele-dosarului-ascom-vs-bastovoi-stati-ataca-angajatii-rup-tacerea
dupa ce asculti inregistrarea audio sa mai poti crede ca "Dorim să informăm opinia publică, de asemenea, că oamenii de bună credință care au lucrat în Sudan vin de bună voie la ASCOM și depun mărturii în legătură cu acțiunile ilicite și fărădelegile desfășurate de grupul Baștovoi în Sudan, Uganda, Congo și nu știm încă dacă această activitate infracțională nu s-a extins și în alte țări. "
Eu sper ca acela cine a scris declaratia asta, isi va cere public scuze de la toate familiile amenintate. Imi inchipui cit ii e de teama lor, si cum se ascund pe la casele lor numai ca ASCOMul sa nu se aduca aminte de ei, lasa-l deamu de salariu.
Pai iata oameni buni....in sfirsit am aflat si noi ce idei geniale umbla prin capurile marilor sfetnici din companie..si care sunt aberatiile pe care securistii si Lingaii din compania ascom le soptesc la urechea presedintelui...Incredibil cum asa prostii pot fi acceptate ca adevaruri de dl Stati A.
Ar fi de dorit ca dl Presedinte sa-si raspunda la urmatoarele intrebari..
1. Unde a fost dumnealui si tot staff-ul din oficiul central( ce se da destept acum) in perioada 2008-2011 cind chipurile au fost comise incalcarile sus mentionate...Poate oare un bun gospodar sa uite e propria afacere pe asa o perioada ?
2. De ce nu a citit rapoartele pe care conducerea din Sudan o prezenta acestuia saptaminal?
3.Ce legatura au dosarele personale si fisele de post cu prejudicii in valaore de 5,5 milioane USD? Ce minte trebuie sa ai ca sa legi aceste 2 lucruri
4. Citi angajati din balatina(satul sau natal) are?
5. Cu ce sa ocupat serviciul personal Ascom si serviciul securitate in perioada sus nominalizata daca toti angajatii din Sudan sunt rude si prieteni cu bastovoi?
6. Ce are departamentul juridic cu Executarea de lucrări pe bază de înțelegeri personale, sau executarea proasta a lucrarilor.?....
HotNews.md, multumesc pentru preluarea comunicatului. Se pare ca acesta nu era destinat publicului larg ci doar celui foarte "interesat" intrucat site-ul indicat ca sursa nu mai poate fi accesat. Sa le fie oare domnilor de la ASCOM jena pentru prostiile scrise (cat fac numai sintagmele "instantele de stat", "organele in drept" sau "opinia publica interesata" ... se pare ca cei care mai stiau a scrie in ASCOM si-au dat demult demisia sau au fost demisi ca fiind prea destepti) sau poate au ceva de ascuns din informatia postata pe site?
Asta-i tot buna - "... si, prin hotarare proprie, a luat decizia ..."
Cred ca dnl Stati si toti cei care au compus acest articol au facut niste socoteli in capu lor, cum era posibil sa conservezi si sa mentii un inventari de sute de milioane USD cu miii de unitati tehnice/active in teritoriu fara nici un ban din partea lor.
ASCOM-ul in perioada 11.2008-08.2011 nu a putut asigura nici 5 % din necesitatile de conservare a proiectului Sudan, si acum nici nu se gandesc ce ar fi fost sa fi lasat totul in voia sortii in Sudan. Si cel mai rau, e ca au uitat cum veneau banii de aici pentru a fi platite salariile celor din oficiul Chisinau, care se ocupau doar de agrigultura de la rancio.
Cum se spune, dupa razboi multi eroi, off ce as dori ca sa se intoarca anul 2009 in Sudan, sai vad pe toti desptetii de acolo si toti sustinatorii din Chisinau cum se vor descurca, si mai ales sa mai fie si ajunga iar petrolul la 70 USD, ca rublele din Sudan sa apara in cartea rosie.
La ascom daca lingi bucile celor din Securitate, si uiti de etica si morala, devii "Om de buna credinta", iar daca incerci sa fii corect, obiectiv si cointeresat de adevar, devii "complice" la orice fenomene negative.
Cum se mai zice, daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra.
Expresia cu "Nu stia nimic si a facut singur din capu lui..." ma dat gata, toti vor sa intre in anul nou cu mainile curate, si bine ca au gasit de cine sa le stearga.
O prima reactie la aberatiile Ascomului:
http://bastovoi.wordpress.com/2011/12/15/in-loc-sa-dea-raspuns-pentru-aberatiile-anterioare-ascom-a-preferat-sa-indruge-altele-noi/
Hot News, dosarul vostru contine mai multe articole pe cazul Ascom vs Bastovoi. De ce nu preluati si replica data de Bastovoi acestui comunicat? Sau comunicatul a fost prezentat de Ascom ca o replica la tot ce ati publicat anterior pe acest subiect? Gata?
Buna stimati de la ASCOM. O intrebare:? Cit de sigur este sa ma angajezi la dvs. Ce sa cred si pe cine sa cred? Cind am dorinta sa activicez cu dvs!! Doresc o prosperare pentru comania dvs. Este o mindrie pentru mine ca exista asa companie in Moldova. Dar fiecare are familie si e greu de a decide un pas sa faci de a pleca in Sudan. Dati-mi un indiciu [email protected]