Sursa imagine: info-prim.md

Calitatea principală a AIE 2, funcţionalitatea instituţională slabă

„Acordul AIE – un an de guvernare” în viziunea lui Ion Tăbârţă, analist politic 

Calitatea principală a Alianţei pentru Integrare Europeană 2 (AIE 2) este funcţionalitatea instituţională slabă. Mecanismul alianţei a funcţionat reieşind din logica intereselor de partid. Interesele de partid au predominat în toate deciziile luate de către componentele alianţei. De fapt, de la bun început, s-a creat o alianţă în cadrul alianţei. Este vorba de tandemul partidelor mai slabe, PDM – PL, contra partidului mai puternic, PLDM. De această părere este analistul politic Ion Tăbârţă, potrivit Info-Prim Neo.

Potrivit analistului, alianţa s-a menţinut până acum datorită dorinţei partidelor componente de a se menţine la putere. „Dacă la momentul formării primei alianţe, liantul între componentele ei a fost anticomunismul, atunci AIE 2 a fost dominată de interesele economice ale grupurilor aflate în spatele partidelor politice. Readaptând sistemul instituţional creat de PCRM la propriile interese, componentele alianţei au preferat să coabiteze problematic împreună decât să plece de la putere”, susţine analistul. 

Ion Tăbârţă este de părere că, dacă s-ar putea întoarce timpul înapoi, Acordul AIE 2 nu ar suferi schimbări. „La momentul creării AIE 2 s-a vorbit foarte mult despre faptul că noul acord va lua în calcul toate lacunele şi neajunsurile primului acord. În realitate, practic, nu s-a schimbat nimic. Tentativa PLDM de a schimba ceva s-a ciocnit de rezistenţa partenerilor de alianţă. Existenţa a trei funcţii supreme în stat în condiţiile parităţii numerice a partidelor din alianţă va face tentantă una dintre aceste funcţii pentru liderii de partid”, spune analistul politic. 

Întrebat în ce măsură relaţiile din AIE şi din ţară în ansamblu au fost reglementate de regulile scrise, dar şi cele nescrise ale Acordului AIE, Ion Ţărârţă a spus că acestea au fost respectate în foarte puţină măsură. „Partidele politice, mai degrabă, au încercat să fenteze acordul de constituire a AIE 2. Episodul cu eşuarea tentativei de a transpune AIE în toată ţară după alegerile locale din vara acestui an este unul elocvent în susţinerea acestei afirmaţii”, subliniază analistul. 

Referindu-se la o posibilă modificare a formei de guvernare, Ion Tâbărţă a menţionat că în ultimul tip, din ce în ce mai mult, prinde contur o alianţă de guvernare compusă din PCRM şi PDM. PL poate guverna numai în condiţiile actualei alianţe. PLDM ar putea să accepte în formulă de guvernare un eventual Partid al Socialiştilor, în frunte cu Igor Dodon. Iar PDM poate jongla cu uşurinţă orice alianţă, fie de centru-stânga, fie de centru-dreapta, susţine Ion Tâbărţă. 

Pe 30 decembrie 2011 se face un an de la semnarea Acordului de reconstituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, între PLDM, PDM şi PL. 

Autor: Info-Prim Neo
12.12.2011 Actual
1997
0

Comentarii 1

  • Dinu:

    Sustin viziunea expertului. AIE declarativ doar a mentionat implicarea profesionistilor la guvernare. PD si Pl au demonstrat cel mai mult cum un medic poate activa in calitate de inginer, iar un vanzator de aragaze sa elaboreze si sa implementeze proiecte...

    12.12.2011 09:27

    • Uniunea Europeană oferă 5 milioane de euro pentru dezvoltarea și abilitarea societății civile din Republica Moldova

      12.03.2019
    • FEMEIA, ETERNA POVESTE!

      11.03.2019
    • Proiectul „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, va fi lansat mâine în Regiunea de Dezvoltare Nord

      11.03.2019
    • Directorul executiv al CALM Viorel Furdui: „O reformă teritorială nepregătită, netransparentă și grăbită ar putea avea efecte extrem de periculoase: stoparea oricărei dezvoltări, accelerarea migrației, degradarea și depopularea localităților”

      11.03.2019
    • Maria Procopciuc, primarul comunei Ișcălău, raionul Fălești: „CALM-ul ne oferă la timp ajutor, fără reținere și fără discriminare”

      11.03.2019