Sursa imagine: info-prim.md

Iată cum ar putea fi ales Președintele Republicii Moldova

Analiza la zi şi prognoza situaţiei politice, realizată de Centrul de cercetări strategice şi consultanţă politică „POLITICON”, în legătură cu alegerile preşedintelui Republicii Moldova din 16 decembrie 2011, oferită pentru publicare Agenţiei Info-Prim Neo.

Poziţionarea principalilor actori politici

Partidul Comuniştilor

Comuniştii îşi modelează linia politică în corespundere cu deciziile ultimei plenare a Comitetului Central, care a stabilit drept obiectiv imediat înlăturarea alianţei de guvernare şi formarea în Parlament a unei noi majorităţi, în care să domine deja comuniştii, precum şi formarea ulterioară, în baza acestei majorităţi, a unui guvern anticriză, zis de salvare naţională. Pentru îndeplinirea obiectivului - renunţarea „benevolă” a AIE la putere şi demisia guvernului Filat - comuniştii provoacă acţiuni de protest de masă ale populaţiei, iniţiază constituirea unui Congres Cetăţenesc, căruia îi atribuie rolul de „berbece” în operaţiunea de cucerire a puterii ocolind alegerile parlamentare anticipate.

Totodată, în ultimul timp, propaganda comunistă şi-a redus brusc „turaţiile” în critica Partidului Democrat şi a liderului său, Marian Lupu. Şi aceasta are loc în condiţiile în care liderul democraţilor şi-a afirmat intenţia clară de a-şi înainta candidatura, din partea AIE, la alegerile prezidenţiale din 16 decembrie. Pe acest fundal, resursa propagandistică a PCRM utilizează deosebit de intens atacurile împotriva Partidului Liberal-Democrat şi a Partidului Liberal, guvernului şi prim-ministrului Vlad Filat.

Partidul Democrat

Linia politică a democraţilor a fost făcută publică la ultima reuniune de partid, cu participarea liderilor organizaţiilor din teritoriu, la care a fost adoptată decizia privind înaintarea candidaturii lui Marian Lupu la alegerile prezidenţiale din 16 decembrie. Explicaţia iniţială a acestui pas consta în necesitatea de a testa colegii din alianţa de guvernământ în cea ce priveşte disponibilitatea lor de a-şi îndeplini prin fapte obligaţiile fixate în acordul de constituire a alianţei şi de a vota candidatura reprezentantului democrat. Peste câteva zile, Marian Lupu a dat de înţeles că pentru el sunt gata să-şi dea votul şi câţiva membri ai fracţiunii comuniştilor, dar a refuzat să facă public numele lor.

Răspunzând la întrebarea referitoare la posibilul preţ pe care este gata să-l plătească Partidul Democrat pentru susţinerea candidaturi sale de către comunişti, liderul democraţilor a respins posibilitatea unei eventuale alianţe cu PCRM, explicând disponibilitatea câtorva membri ai fracţiunii comuniştilor de a vota pentru el din dorinţa de a-şi păstra mandatele prin evitarea alegerilor parlamentare anticipate.

Partidul Liberal-Democrat

Liberal-democraţii, pe care partenerii de alianţă îi suspectează de lipsa de dorinţă de a vota pentru candidatura lui Marian Lupu, au respins de nenumărate ori, în ultimul timp, în declaraţiile liderilor lor, aceste suspiciuni. În acelaşi timp, linia politică a PLDM constă în încercarea de a construi un sistem de garanţii în vederea menţinerii AIE şi a guvernului său în următorii trei ani, eficientizând concomitent activitatea guvernului. De aici rezultă şi linia politică a PLDM care se concentrează pe obiective pe termen lung, inclusiv pe funcţionalitatea AIE şi, într-o măsură mai mică, pe poziţiile politice personalizate.

Cel mai probabil este că deciziile importante privind poziţia politică a PLDM pe marginea tuturor problemelor arzătoare, inclusiv atitudinea sa faţă de candidatura lui Marian Lupu, va fi anunţată la congresul partidului, care va avea loc în curând.

Partidul Liberal

Linia strategică a liberalilor constă în menţinerea AIE, în afara căreia PL, fără a avea alternative, va ajunge în opoziţie. În acelaşi timp, liberalii sunt interesaţi la modul direct de alegerea lui Marian Lupu în calitate de preşedinte al ţării, deoarece în acest caz el va elibera postul de spicher pentru liderul PL, Mihai Ghimpu. Un risc major pentru liberali, în această situaţie, constă în necesitatea de a nu se încurca în priorităţi şi de dragul luptei pentru funcţia de spicher al Parlamentului să nu compromită obiectivul strategic de păstrare a majorităţii democratice parlamentare şi a guvernului ei.

Grupul Dodon

Linia politică a grupului Dodon constă în necesitatea poziţionării sale în calitate de opoziţie sistemică, care critică în egală măsură atât AIE, cât şi PCRM. De aceea, grupul Dodon nu poate vota pentru candidatul oficial din partea AIE, Marian Lupu, la postul de preşedinte al ţării, însă, spre deosebire de PCRM, este dispus să voteze pentru un candidat neutru, cu scopul de a pune punct crizei politice, precum şi de a-şi confirma, în interes propriu, rolul de opoziţie sistemică.

Concluziile politice principale:

1. Comuniştii nu vor vota în nici un caz o candidatură care va contribui la menţinerea AIE la putere;
2. Preţul participării fracţiunii comuniştilor la vot este doar distrugerea AIE, aceasta fiind unica modalitate de revenire a PCRM la putere;
3. În această situaţie AIE îşi păstrează puterea doar în condiţiile în care alegerea preşedintelui va avea loc prin intermediul unui vot solidar al tuturor fracţiunilor AIE împreună cu deputaţii independenţi.

Eventualele scenarii

Scenariul 1: Marian Lupu şi colegii de partid identifică printre deputaţii comunişti voturile necesare pentru alegerea preşedintelui, aceştia, la rândul lor, pleacă oficial din fracţiunea PCRM şi astfel elimină suspiciunea unei înţelegeri de culise cu Voronin. În funcţia de preşedinte al statului este ales Marian Lupu cu voturile tuturor deputaţilor AIE şi ale deputaţilor independenţi, care au părăsit PCRM cu scopul depăşirii îndelungatei crize politice din ţară.

Scenariul 2: Fracţiunea comuniştilor participă la alegerea preşedintelui din 16 decembrie in corpore sau deleagă câţiva deputaţi. Alegerea în aceste condiţii, cu voturile comuniştilor, a preşedintelui Marian Lupu înseamnă destrămarea AIE şi realizarea planului PCRM de revenire la putere în urma complotului cu Partidul Democrat. Blocarea acestui scenariu este posibilă doar prin refuzul solidar de participare la alegeri a fracţiunilor PLDM şi PL.

Scenariul 3: AIE, în mod solidar, revizuieşte acordul de constituire a Alianţei la capitolul nominalizarea candidatului la postul de preşedinte al ţării şi identifică un candidat neutru, alegerea căruia devine posibilă cu participarea grupului Dodon. Modificarea acordului AIE presupune acordarea de compensaţii PL-ului pentru pierderea funcţiei de spicher a Parlamentului. Ca rezultat, se reuşeşte depăşirea crizei politice prin intermediul alegerii unui candidat neutru, AIE obţine mandat pentru trei ani în realizarea reformelor necesare, Moldova îşi păstrează direcţia de integrare europeană, este înlăturat pericolul unui conflict interetnic provocat de comunişti.
 

Autor: POLITICON
Sursa: info-prim.md
08.12.2011 Opinii
5983
0

Comentarii 9

 • eugen:

  dupa mine deja ceea ce spun analistii politici intra intr-o asa zisa polemica in care nu se vorbeste pe nume si anume faza ca principala problema la moment este dodn si filat, daca acestea doi voteaza unanim pe marian lupu totul se clarifica si se stabileste la locul sau, in caz contrar cind PD gaseste doua voturi de la comunisti si PLDM voteaza Dodon intra in impas si dispare de pe scena politica, deja totul e clar, cred ca pe 16 dec, vom avea presedinte.

  08.12.2011 14:23
 • POLITICON:

  politicon e in serviciul lui Filat

  08.12.2011 14:34
 • Matei Vitalie:

  Este o analiza buna. Exista partide care privesc pe termen scurt PLDM, a venit la putere cu un proiect, dar exista partide construite sa devina puternice si sa reziste in timp. PDM. pe termen scurt chiar daca nu se va alege presedintele PDM va sta in opozitie, dar ei au respectat prevederile acordului in totalitate, asa ca PDM este un partid creat in tocmai dupa formula LAR lider agenda resurse . asta face diferenta

  08.12.2011 15:30
 • Alaa:

  Personnellement, le projet fieincanr, j'en ai pas grand-chose e0 faire. C'est une ide9e sympa mais pas ce qui me plaeet le plus dans ce pilot. J'ai e9te9 convaincu bien avant e7a d'ailleurs. Je dois dire que j'ai beaucoup aime9 la dynamique entre Max et Caroline et le style old-school meale9 de re9fe9rences pop culture fait un me9lange efficace je trouve. Et puis les re9pliques sont toutes globalement drf4les. Bref, j'ai ri et c'est essentiellement ce que je demande e0 come9die.

  10.03.2012 22:47
 • vzwpviqy:

  SooZsN <a href="http://gzfxaskeygei.com/">gzfxaskeygei</a>

  11.03.2012 15:11
 • rcftxqsk:

  xx

  11.03.2012 20:10
 • cphhscu:

  cc

  13.03.2012 00:53
 • gqerqbsvzbi:

  TgTUWX , [url=http://ciwowwzwwlch.com/]ciwowwzwwlch[/url], [link=http://syqsuevfzaav.com/]syqsuevfzaav[/link], http://rcftalxopyjf.com/

  16.03.2012 10:02
 • lxavddb:

  TN4OUF <a href="http://ifxpwdkvvjng.com/">ifxpwdkvvjng</a>, [url=http://kbhmbeebemwr.com/]kbhmbeebemwr[/url], [link=http://cligmtaoebsj.com/]cligmtaoebsj[/link], http://ohlajpnzlycv.com/

  16.04.2012 13:05

  • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

   27.01.2023
  • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

   26.01.2023
  • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

   20.01.2023
  • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

   19.01.2023
  • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

   14.01.2023