RSS

„Să te naști Putin”, iată cheia succesului în politică

06.12.2011 Opinii
211
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: gindul.md

Rezultatele scrutinului electoral din Rusia au apărut sub forma unui aisberg. Partidul lui Putin în vârf, iar pe lângă el „delușoare” mai mici: Partidul Liberal Democrat, Rusia Dreaptă, comuniștii. Eu consider un scrutin preelectoral foarte bine pregătit, cu tehnologii politice dintre cele mai novatoare gen: open government, praimeriz, frontul național rusesc (structură care înglobează susținătorii cursului de modernizare al Rusiei), internetul ca metodă de popularizare a doctrinelor.

Alegerile din Rusia sunt un model în materie de consultanță, PR, cumunicare politică. Dacă în Rusia comunicarea politică guvernamentală se face cu ajutorul profesioniştilor şi este un sport de mult timp împământenit, în Moldova liderii cabinetelor au aplicat o logică inversă. Mai întâi şi-au văzut încrederea şi credibilitatea la pământ şi abia apoi au apelat la o echipă de imagine care să încerce să repare ceea ce stricaseră în mod inutil.
 
Se ştie că Tony Blair a beneficiat tot timpul de consiliere politică şi de imagine, Philip Gould, gurul personal în sondaje şi Alastair Campbell (directorul de comunicare şi strategie) fiind doi dintre cei mai importanţi consilieri. Nu mai vorbim de ce fel de consiliere politică şi de imagine primesc preşedinţii americani şi de „obsesiile” acestora cu privire la sondajele de opinie. De exemplu, preşedinţia lui Reagan a stabilit şapte principii de management al ştirilor: „Planifică în avans, stai în ofensivă, controlează traficul de informaţie, limitează accesul reporterilor la Reagan, vorbeşte pe subiecte pe care Casa Albă vrea să vorbească, vorbeşte la unison, repetă acelaşi mesaj de mai multe ori”. Cu alte cuvinte, masa „ostilă” a jurnaliştilor care preiau informaţia guvernamentală a fost tratată ca la război: cu strategii, tactici, resurse. Controlul ştirilor şi strategiile de comunicare sunt prioritare. La noi toată lumea este specialistă în toate. Nu găseşti un politician – evident cu excepţiile de rigoare – care să nu-ţi spună că ştie el foarte bine cum trebuie făcute lucrurile. Comunicarea politică făcută după ureche o găseşti la tot pasul.
 
Eu am impresia că cel puțin partidele care țin cont de asemenea tactici pot câștiga atâtea voturi câte își doresc. De data aceasta, Edinaia Rossia (Rusia Unită) a luat atâtea voturi de câte avea nevoie, pentru că, pe fonul nemulțumirilor, nu poți pretinde la un exces de putere, aceste chestii putând genera mișcări stradale de amploare. Deși deține resura administrativă, partidul lui Putin a pierdut după ultimele alegeri în jur de 15%. În Rusia, de data asta, a câștigat ideea de stânga și populismul. Opoziția a câștigat pe votul protestatar, ceea ce înseamnă doar bucuria unui sezon.
 
Un avantaj extraordinar de la care avem de învățat este înregimentarea în campanii electorale a consultanților politici de calitate. Cineva o sa spună că ei mereu sunt în partidele de la noi. Nu! Un consultant politic este o entitate distinctă de omul politic şi/sau organizaţia politică care l-au angajat să presteze servicii de consultanţă politică. Consultantul politic nu poate fi angajat politic. Nu poate fi în acelaşi timp membru de partid şi consultant pentru partidul respectiv sau pentru alte partide & oameni politici. Un consultant politic nu trebuie să fie sclavul sondajelor de opinie şi al cercetărilor sociologice excesive. Acestea sunt utile şi foarte importante pentru a defini o strategie politică sau electorală punctuală, dar nu sunt absolute. Ele trebuie dublate de înţelegerea stilului de viaţă al celor care votează, de tendinţele sociale şi economice ale unui stat sau ale colectivităţilor locale, de înţelegerea procesului de democratizare etc. În asemenea condiții, fiecare poate ajunge la succesul lui Putin sau al partidului Edinaia Rossia, cu o singură condiție: „să se nască Putin sau să facă parte din Edinaia Rossia”.
Autor: Dragoș Bivol, Științe Politice, SNSPA București
Sursa: hotnews.md
0

Comentarii (4)

  • 06.12.2011 14:59
    Grigore:

    Putin e un profitor, o riie, data Rusiei de Eltin.

  • 06.12.2011 15:00
    wadimul:

    demult urmaresc ce scrie acest tinar basarabean din București. ma mir cum de România cheltuie bani pentru a instrui niste oameni care gindesc si scriu contrar spiritului românesc. spioni si de acest soi?

  • 06.12.2011 15:02
    Olga:

    Iata de ce Filat îl copiază pe țarul de la Moscova. Se pare că a înțeles cheia succesului si se dă politicul nr. 1 in Moldova. Suna periculos!

  • 06.12.2011 15:14
    Vasile Sulă:

    iar Bivol? mdea, cum de?





08.12.2011

„Moldova Eco-Energetică”, eveniment de promovare a energiei regenerabile şi a eficienţei energetice | prima ediție

08.12.2011

Invitaţie: 10 decembrie 2011 - "Maratonul Scrisorilor"

08.12.2011

Un documentar produs la Geneva are în prim-plan acţiunile patronilor agricoli din Moldova în combaterea muncii copilului

08.12.2011

Viaţă fără violenţă şi trafic

08.12.2011

IDIS „Viitorul” va decerna cele mai bune practici ale comunităţilor din municipiul Chişinău