RSS

Ministerul Justiţiei știe care este costul reformei

05.12.2011 Actual
161
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: arena.md

Elaborarea Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a sistemului de justiţie şi calculele privind costurile acţiunilor preconizate au fost încheiate şi în curând vor fi prezentate Guvernului spre aprobare – a informat ministrul justiţiei, Oleg Efrim, invitatul Clubului de presă de la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit ministrului, elaborarea şi aprobarea Strategiei de reformare a sistemului justiţiei pentru anii 2011-2016 şi a Planului de acţiuni constituie precondiţii pentru a beneficia de finanţarea în valoare de 52 mln euro promisă de către UE. 

„Suma va fi oferită de către UE cu titlul de asistenţă bugetară. Comisia Europeană va direcţiona banii către bugetul de stat, iar mai apoi Ministerul Finanţelor îi va debursa către diferite sectoare ale justiţiei, pe parcursul anilor 2013-2015, în conformitate cu procedurile bugetare stabilite şi în funcţie de performanţele obţinute de aceste sectoare în implementarea reformei”, a menţionat Oleg Efrim. 

Ministrul a remarcat că în anul viitor, în aprilie sau cel târziu în toamnă, UE urmează să acorde 10 mln euro. Este vorba despre asistenţa tehnică pentru realizarea primei etape de reformare a sistemului de justiţie. 

Potrivit unor calcule estimative, pentru reformarea sistemului de justiţie vor fi necesare 124 mln euro în cinci ani. „Iniţial am apreciat că vor fi necesare 150 mln euro, dar pe parcurs am convenit că armonizarea cadrului legislativ se va face cu eforturile colaboratorilor şi experţilor noştri. Dacă va fi necesar de adus experţi străini, vom apela la unii donatori pentru oferirea unor sume mai mici, suplimentare. Avem asemenea donatori care sunt disponibili să ofere acestă asistenţă”, a comunicat ministrul. 

„Astfel, 52 mln euro anunţaşi de UE , 10 mln euro asistenţa tehnică, avem promisiunea SUA de a ne oferi 8,5 mln dolari pentru reformarea justiţiei. Restul banilor trebuie să fie preconizaţi în buget, pentru că nu e bine când facem reforme cheltuind doar bani din finanţarea externă. Trebuie să investim şi banii proprii, atunci vom urmări mai bine cum sunt cheltuiţi şi ce rezultate obţinem de la cheltuirea lor”, a mai spus Oleg Efrim. 

Potrivit ministrului, majoritatea acestor resurse vor fi utilizate pentru crearea infrastructurii sistemului de justiţie: construcţia şi reconstrucţia penitenciarelor, caselor de arest preventiv, a Palatului Justiţiei, modernizarea şi dotarea cu echipamente a sediilor judecătoriilor din teritorii. 

Până să fie prezentat Guvernului, Planul de acţiuni şi calculele de implementare a strategiei vor mai fi revăzute. 

Autor: Info-Prim Neo
0

Comentarii (0)

  08.12.2011

  Viaţă fără violenţă şi trafic

  08.12.2011

  IDIS „Viitorul” va decerna cele mai bune practici ale comunităţilor din municipiul Chişinău

  08.12.2011

  CONEXIUNEA GENERAŢIILOR PRIN VOLUNTARIAT

  07.12.2011

  În Moldova va fi creată o reţea universitară tematică în ştiinţe aplicate şi economice

  07.12.2011

  Compania de Colectare a Datoriilor “INCASSO” a participat la Iarmarocul Caritabil de Iarna