RSS

Decizie: Redactorii din presa online nu sunt responsabili pentru conținutul comentariilor postate de cititori

01.12.2011 Media
194
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: Civic Media

Curtea Suprema de Casatie din Italia a decis ca redactorii publicatiilor online nu pot fi considerati responsabili, din punct de vedere legal, pentru comentariile defaimatoare postate de cititori, potrivit IT World Today. Hotararea Curtii contrasteaza cu decizii anterioare ale autoritatilor italiene care s-au remarcat prin tendinta de a restrange libertatea de exprimare in spatiul online.

Curtea Suprema italiana a anulat verdictele a doua instante inferioare, achitandu-l pe fostul redactor online al publicatiei L'Espresso, Daniela Hamaui, acuzat ca nu a prevenit aparitia unor comentarii defaimatoare.

Judecatorii au argumentat ca publicatiile online nu pot fi tratate in acelasi mod ca si presa scrisa traditionala si nu se poate astepta ca acestea sa exercite control editorial preventiv asupra comentariilor cititorilor.

Presa scrisa traditionala implica, potrivit legislatiei italiene, reproducerea unui text original pe un mediu fizic, reproducere distribuita apoi publicului, a afirmat Curtea. Publicatiile online nu sunt distribuite fizic publicului, chiar daca, teoretic, este posibila printarea unui text online si distribuirea catre o parte terta.

Potrivit instantei, nu este corect, din punct de vedere legal, ca sanctiunile ce vizeaza redactorii din mass-media traditionala, care nu au prevenit publicarea unor calomnii, sa fie aplicate redactorilor din presa online care nu au indepartat un comentariu defaimator dupa ce a fost postat de un cititor.

Autor: HotNews
Sursa: hotnews.ro
0

Comentarii (0)

  02.12.2011

  În Republica Moldova activează Reţelei Europene a Întreprinderilor (Enterprise Europe Network)

  02.12.2011

  Încă 36 de companii autohtone vor beneficia de suport în cadrul proiectului ”Ameliorarea Competitivității” I, administrat de Camera de Comerț și Industrie

  02.12.2011

  Concurs pentru selectarea companiei specializate în executarea şi livrarea mobilierului pentru oficiu

  01.12.2011

  Conferinţa „Consolidarea participării şi liderismului femeilor în guvernarea locală”

  01.12.2011

  CCI invită mass-media la Forumul naţional al agenţilor economici „Rolul economiei în pregătirea cadrelor profesionale în Republica Moldova”