Sursa imagine: privesc.eu

Ghimpu, ASUL din mâneca lui Voronin?

Puse cap la cap, declaraţiile de vineri ale liderului PD Marian Lupu şi liderului PCRM Vladimir Voronin, insistenţa liderului PLDM Vlad Filat de a vota mai întâi Bugetul de Stat şi abia după asta de a stabili data alegerii preşedintelui, tăcerea subită din ultimele zile a liderului PL Mihai Ghimpu ar putea să ne conducă la gândul că, după vizita la Chişinău a ministrului rus de externe, Moscova a aruncat zarurile şi ele arată următoarea configurare politică la Chişinău: Marian Lupu - şeful statului, Vladimir Voronin - preşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc - primi-ministrul Republicii Moldova.

Vineri, anticipând hotărârea plenarei CC al PCRM la care comuniştii urmau să decidă dacă vor participa sau nu la alegerea şefului statului, Marian Lupu iese în faţa presei şi declară următoarele: „Vreau să vă spun că afacerea nu este „beznadeojnaia"(n.r. „desperată"). Mizez pe voturi şi în altă parte decât din Alianţă. Suntem în proces de căutare şi vreau să vă spun că suntem destul de optimişti la acest capitol. Căutăm peste tot, şi la comunişti şi în grupul celor trei şi cred că vom reuşi.”

După această explozie de optimism al neobositului candidat al AIE, presa devine foarte atentă la plenara comuniştilor care, însă, în pofida tuturor aşteptărilor, nu adoptă nici un fel de atitudine faţă de alegerea şefului statului ci insistă - fiţi atenţi – ca AIE să-şi dea demisia şi să transmită puterea în mâinile comuniştilor. „Partidele parlamentare trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi, bazându-se pe Partidul Comuniştilor, să creeze o guvernare nouă.", se spune în decizia plenarei. Mai mult, Vladimir Voronin anunţă şi prioritatea acestei noi guvernări: integrarea în Uniunea Euroasiatică.

Aici se deschide cortina, stimaţi ascultători, şi în scena apare întreaga piesă, cu toate cele specifice genului dramatic.

Astfel privim cum, după ce Marian Lupu refuză să se înregistreze drept candidat al AIE pentru alegerile din 18 noiembrie, iată că, la scurgerea a doar câteva ore după contramandarea votului, liderul PD anunţă subit că el îşi va înainta candidatura pentru o nouă tentativă de alegere a şefului statului. Marian Lupu devine foarte agresiv, iar după ce convoacă şedinţa consiliului PD la care se decide preluarea puterii în stat, acesta declanşează un atac imprevizibil la adresa guvernului şi a premierului, avertizând că Bugetul de stat şi Politica fiscală nu vor fi votate în Parlament până nu va fi votat şeful statului. Dl Lupu critică guvernul pentru că nu a prezentat proiectul Bugetului la termen – 1 octombrie – fără a ţine cont de faptul că misiunea FMI, cu care urma să fie negociat documentul, sosise la Chişinău abia la mijlocul lui octombrie. Mai mult ca atât, dl Lupu nu spune că examinarea proiectului de buget în şedinţă de guvern s-a tergiversat şi din cauza că miniştrii PD, chipurile, nu aveau mandat de la partid pentru a discuta şi el ascunde de opinia publică şi faptul că proiectul privind politica fiscală se află în Legislativ deja timp de o lună. Dar de ce credeţi că anume de buget s-a legat liderul PD? Răspunsul e simplu: respingerea Bugetului de către Parlament înseamnă de fapt demisia Guvernului. Vlad Filat a înţeles acest lucru şi anunţă ca, dacă va fi necesar, va solicita susţinere politică în Parlament, dar... si Lupu, şi Voronin insistă că mai întâi trebuie să fie ales preşedintele. Pe fundalul acestui duet ce aude şi vocea liderului PL Mihai Ghimpu, însă, se creează impresia că ea este încurajată de cei doi doar până când aceştia îşi vor atinge realizarea scenariului.

Iar scenariul este următorul:

1. În urma negocierilor secrete în cadrul cărora au ajuns la o înţelegere definitivă, PD şi PCRM vor vota pentru candidatura lui Marin Lupu la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. O vor face la indicaţia Kremlinului, dar şi din simplul motiv că ambele partide îşi dau seama ca ar putea pierde lamentabil alegerile parlamentare anticipate.

2. Pentru că nu le ajung voturile necesare, cei doi vor încerca să atragă de partea lor liberalii lui Mihai Ghimpu, promiţându-i acestuia postul de preşedinte de parlament. După ce folosesc voturile liberale, Lupu şi Voronin uită de promisiuni, îl votează pe liderul PCRM în funcţia de preşedinte de parlament iar Mihai Ghimpu este trimis în opoziţie.

3. După ce este votat Marian Lupu, noua configuraţie politică, cu voturile suficiente ale PCRM şi PD, demite guvernul Filat şi liderul PD îl numeşte candidat la funcţia de premier pe Vladimir Plahotniuc. PLDM trece în opoziţie.

4. Este creat aşa-numitul guvern de salvare naţională care adoptă un buget populist în care se mizează pe „beneficiile" aderării Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică.

5. De la 1 ianuarie 2012 Rusia reduce drastic tarifele la gazele livrate Moldovei, în aceleaşi condiţii pe care le-a aplicat în Belarusi. Mai apoi, Kremlinul „rezolvă” mecanic problema transnistreană pentru a fortifica cu noi votanţi „proaspăta” guvernare de la Chişinău.

6. Moldova este scoasă din circuitul europeană, dar asta nu va mai interesa pe nimeni.

7. Mihai Ghimpu înţelege, în sfârşit, de ce omul americanilor Filat nu a vrut să-l voteze pe omul Moscovei Lupu la funcţia de şef de stat şi să-i facă astfel loc omului Bucureştiului Gimpu în jilţul de preşedinte de parlament.

Comuniştii revin la putere în Republica Moldova. Dar ar putea şi să nu mai revină vreodată şi acum chiar că totul depinde de Mihai Ghimpu: va dori acesta sau nu va dori să reediteze trădarea din 4 aprilie 2005?

Mai mulţi analişti politici, care intuiesc o atare aranjare a lucrurilor, consideră că în Moldova există foarte multe personalităţi fără de partid care ar putea fi propuse pentru funcţia de preşedinte. Despre acest lucru ne vorbesc şi rezultatele ultimului studiu, elaborat de un centru de cercetări, şi care a etalat cel puţin 20 nume ale unor astfel de personalităţi. Dacă AIE şi grupul Dodon vor ajunge la un consens în privinţa unui candidat din exteriorul partinic, drama moldovenilor ar putea lua sfârşit. Dacă nu – vedeţi scenariul de mai sus, după care va urma şi coşmarul pentru Dorin Chirtoacă.

Autor: Arcadie Gherasim
Sursa: voceabasarabiei.net
28.11.2011 Opinii
3659
0

Comentarii 9

 • leonid garcea:

  Pina cind nimeni nu stie care sunt intentiile reale a liderior politici de la Chsinau. Nu trebuie de vorbit numai despre comunisti si democrati ca acestea pot sa duca tara spre Uniunea Euroasitica a lui Putin. Sa nu uitam ca exista si Filat si Dodon, care de la o posta se vede ca fac parte din aceeasi echipa, iar nenumaratele vizite a ambilor la Moscova numai pun o serie de intrebari; cine si pentri cine joaca si oare Filat nu este omul Moscovei, iar doi ani de zile a jucat numai teatru in fata societatii.

  28.11.2011 10:38
 • vasile:

  nu cred in basmele lui Gherasim. sint niste presupuneri si atata tot.

  28.11.2011 10:53
 • Valeria din NY:

  inca un mare analist se da cu parerea. eu una nu-l cred pentru ca asa au zis si dupa alegerile din toamna trecuta si nu s-a mai format nicio alianta pd-pcrm

  28.11.2011 10:57
 • Vig:

  PAi tu nu il crezi pentru ca esti din PD. O sa fie vai de capul nostru daca ajunge Lupu presedinte. Si o sa o pateasca inclusiv cei care acum il ridica in slavi pe Lupu... sunt doar niste idioti utili.

  28.11.2011 11:06
 • Gherasimovici:

  Arcașa face jocul lui Vlăduț. Că e o posibilitate ca guvernul condus de Vlad cell filat în Iași pe timpul cînd făcea contrabas cu Țigareta II, o știu și curcile. Rușinică, rușinică!

  28.11.2011 11:24
 • Ion:

  Are perfecta dreptate Dl Gherasim, poate cu mici nuante si abateri! Lupu niciodata nu vorbeste in nume propriu!!Plohis se intilneste probabil in fiecare seara cu voronin ori cu oameni dealui! Vom trai si vom vedea! Va fi Dl Ghimpu un idiot util in miina lui plohis si voronin sau nu??? Ghimpu=Rosca 2 ???????

  28.11.2011 12:14
 • Vasile:

  Are perfectă dreptate Domnul Gherasim. Cum na-i da,Lupu tot la pădure se uită. Dacă anul trecut Plohih și lupu găseau 4 voturi de la PL sau PLDM, astăzi eram deja în Eurasia. Alianța PD cu PCRM s-a desfăcut nu din cauza neînțelegerilor de principii și valori,dar din cauza lipsei de voturi. Acuma le are, pe cele ale lui M.Ghimpu și PL. După ce îl aleg pe Lupu președinte de țară mai departe cum se zice "guleai Vanea"

  28.11.2011 13:41
 • Poate fi şi adevărat:

  Nu mai aberaţi cei care doar ştiu să-i pupe în fund pe lupu şi plahoi. Nu uitaţi că despre astfel de scenarii s-a mai scris în aceste zile. Deci nu sunt doar aberaţii, aşa cum vă place vouă să ziceţi. Poate fi şi adevărat şi se poate întâmpla acest lucru, ferească-ne Domnu de aşa ceva!!!

  28.11.2011 15:45
 • Codrin Mihaescu:

  Concluziile articolului duc spre ideea ca asupra Guvernului Filat se pregateste un complot de zile mari. Din articol insa lipsesc vreo cateva date cheie la tot acest puzzle si anume: vizitele repetate ale premierului la Moscova si intalnirile cu Smirnov. Contactele cu estul in devavoarea vestului. Mi se pare ca acest complot de care vorbeam este indreptat exact invers - asupra persoanelor pe care jurnalul, unimedia si publika le ataca frenetic.

  29.11.2011 16:11

  • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

   27.01.2023
  • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

   26.01.2023
  • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

   20.01.2023
  • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

   19.01.2023
  • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

   14.01.2023