RSS

Top 20 | STURZA, cel mai potrivit candidat la prezidențiale

25.11.2011 Actual
293
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: adevarul.ro

Ex-premierul Ion Sturza deschide topul celor 20 de posibili candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, întocmit la iniţiativa Centrului pentru Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică „Politicon”. Ion Sturza este urmat de actualul premier, Vlad Filat, şi de preşedintele interimar, Marian Lupu. 

Clasamentul a fost dat publicităţii vineri, 25 noiembrie, la o conferinţă de presă, transmite Info-Prim Neo. 

Potrivit expertului „Politicon”, Ion Tăbârţă, locul patru în top este ocupat de viceministrul de externe, Natalia Gherman. Pe locul cinci este directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi, urmat pe locul şase de preşedintele de onoare al PDM, deputatul Dumitru Diacov. 

Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, este clasat pe locul şapte, iar pe pe locul opt este directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „Adept”, Igor Boţan. Ex-deputatul Vasile Nedelciuc, preşedintele Consiliului Directorilor al companiei „Endava”, ocupă poziţia a 9-a, iar top 10 este încheiat de compozitorul Eugen Doga, artist al poporului. 

Pe celelalte poziţii se plasează: 11. Prim-vicepreşedintele PL, deputatul Ion Hadârcă, 12. Deputatul Zinaida Greceanîi, 13. Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, 14. Ex-ministrul culturii, Ion Ungureanu, 15. Ex-ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Nicolae Chirtoacă,16. Rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, Ion Bostan, 17. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, 18. Judecătorul Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere. Ultimele două locuri, 19 şi 20, sunt ocupate de preşedintele Centrului de Susţinere şi Dezvoltare a Culturii, Mihai Muntean, şi preşedintele de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, scriitorul Ion Druţă. 

Potrivit directorului „Politicon”, Anatol Ţăranu, este relativ surprinzătoare clasarea lui Ion Sturza pe prima poziţie, deşi este şi explicabilă. „Trebuie să recunoaştem că Ion Sturza are calităţi absolut necesare pentru a fi un preşedinte de ţară. Prima calitate este independenţa economică, ceea ce va însemna că nu va fi dependent de grupările oligarhice din Parlament”, a declarat Anatol Ţăranu. Potrivit directorului „Politicon”, Ion Sturza are şi capacitatea de mediere de pe poziţii forte a conflictelor interminabile ale liderilor politici. Însă anume această calitate ar putea să-i joace festa. Ştiind foarte bine că Ion Sturza este o personalitatea care îşi promovează principiile destul de dur, aceasta ar putea să-l dezavantajeze în ceea ce priveşte percepţia politicienilor care vor trebui să-l voteze. 

Referitor la posibila candidatură a Nataliei Gherman, Anatol Ţăranu a declarat că este firesc ca Natalia Gherman să ocupe o poziţie atât de avansată, pentru că nu o dată a fost menţionată de publicul larg în calitate de posibil candidat. „Natalia Gherman rămâne un candidat foarte serios, care poate şi trebuie să fie examinat de către politicieni, în caz că vor decide să facă o alegere din grupul politicienilor neafiliaţi partidelor”, a declarat Anatol Ţăranu. 

Topul a fost întocmit de 31 de experţi, fiecare apreciind cele 20 de posibile candidaturi cu note de la 0 la 10, prin prisma calităţilor morale şi profesionale, experienţa politică şi capacitatea de a media situaţiile conflictuale. Experţii au avut posibilitatea de a identifica şi alte candidaturi neincluse pe lista celor 20 de posibili candidaţi la funcţia de preşedinte.

Autor: Info-Prim Neo
0

Comentarii (5)

 • 25.11.2011 16:30
  Mihai:

  Dintre toti candidatii, mai simpatic pare doar Igor Botan, ceilalti au in umra lor activitati nu tocmai frumoase. Iar Natalia Gherman - cine este ea, cine o cunoaste in Moldova? A vazut cineva vreun document, macar ceva scris de ea 100 la 100? Ca e fiica dlui Snegur - respect, ca e viceministru la externe - nu poti pune asta pe piine, iar implicarile cu Artur Gherman dau de banuit serios.

 • 26.11.2011 09:11
  aleodora:

  Si Igor Botan-care a fost ma rog,aportul sau la dezvoltarea tarii,care au fost actunile concrete?Unele candidaturi in genere m-au surprins,si este inexplicabil,cum au ajuns in top///

 • 26.11.2011 10:29
  Igor:

  De acord, Aleodora. Botan, de ce a fost bun, Mihai? De faptul, ca a tulburat si mai mult apele in Basarabia? Cat priveste Pulbere, Chirtoka (da,da, asa si se scria pe vremurile comunistilor, cand era ambasador in SUA), de Grecianii nici nu mai vorbesc, caci mi se impute de la asa o "mama". Nu stiu ce sa zic de dl Sturza, am unele dubii in privinta la ce are de gand sa faca, precum si unde are sa ne duca. Cred, totusi, ca un Mihai Ghimpu sau un MIhai Ungureanu, ar reprezenta romanii din Basarabia, dar, primul si-a cam sifonat imaginea in ultimul timp, iar al doilea este prea in varsta. Igor Munteanu, hm, aparent ar fi bun, dar nu cunosc si nu am vazut de ce e in stare acest om.

 • 26.11.2011 10:56
  Vasile:

  Cel mai potrivit pentru funcţia de Preşedinte a Republicii Moldova este Valeriu Zubco.

 • 26.11.2011 12:07
  asya:

  eu socot ca cel mai bun pentru presedinte e de fapt Vladimir Plahotniuc-Ulinici.

25.11.2011

Comisia Europeană va sprijini sistemul educaţional din Republica Moldova

25.11.2011

”Serviciile de sănătate în şcoli” - instruirea asistentelor medicale din şcolile şi liceele municipiului Chişinău

25.11.2011

Amnesty cere toleranţa zero violenţei împotriva femeilor

24.11.2011

Jurnaliștii ajută companiile mari din Republica Moldova sesizându-le asupra greșelilor literare din publicitate

24.11.2011

Reprezentanţa Hilfswerk Austria şi Asociaţia Obştească “Picături de Suflet” au organizat prima ediţie a “Festivalului de talente”