RSS

Sorin Ovidiu Vîntu atacă Banca Naţională a Moldovei prin metoda FNI

13.11.2011 Actual
344
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: hotnews.ro

Dacă justiţia va da dreptate unei grupări de "investitori strategici" controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, bugetul Republicii Moldova va suporta pierderi totale de 589,9 milioane lei moldoveneşti şi 50 de milioane de euro, scrie România Liberă.

Cele peste 589 milioane de lei reprezintă despăgubirile plătite deponenţilor băncii Investprivatbank, iar 50 de milioane de euro sunt despăgubiri solicitate de Sorin Ovidiu Vîntu.

Banca de Economii a Republicii Moldova, unde acţionar majoritar este statul, are de recuperat circa 589,9 de milioane de lei moldoveneşti de la BC InvestprivatBank, controlată de tandemul Sorin Ovidiu Vîntu-Liviu Luca prin SC PetromService şi alte cinci firme de tip offshore. Prejudiciul ar fost creat prin aplicarea schemei " FNI", exersată în România, scrie presa moldovenească.

Bancă dusă la faliment de gruparea Vîntu

Prin firmele offshore Tabor Projescts,ltd, Brendelco ltd, Karaka Holdings Ltd, Karo Holdings LTD, Kauri Holdings Ltd, precum şi prin firma românească PetromService SA (acum PSV Company), Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, prin Octavian Ţurcan, ar fi achiziţionat circa 55% din acţiunile Băncii Comerciale Investprivatbank, iar din 2008-2009 ar fi dictat modul de administrare al băncii.

În urma "managementului defectuos" (împrumuturi fără garanţii reale , trasferuri nejustificate etc) , în iunie 2009 Banca Naţională a Moldovei a retras licenţa de funcţionare a Investprivatbank , motivul principal fiind lipsa lichidităţilor.

Despăgubirea investitorilor, cu banii depunătorilor rurali

Deponenţii au intrat în panică şi au vrut să-şi retragă economiile. Pentru a evita demonstraţiile de stradă, Guvernul Moldovei a decis ca Investprivatbank să fie preluată de Banca de Economii a Republicii Moldova pentru ca deponenţii să-şi poată recupera economiile din lichidităţile acestei bănci.

Cu alte cuvinte, s-a întâmplat exact ca în România în anul 2000, când FNI a fost devalizat de Nicolae Popa şi Ioan Maria Vlas în folosul lui Sorin Ovidiu Vîntu în principal, iar CEC-ul a fost obligat să-i despăgubească pe investitori. În România, pagubele de circa 400 de milioane de euro au fost preluate la datoria publică.

InvestprivatBank=FNI-ul din Moldova

Scenariul "FNI" s-a repetat începând cu 2008-2009 şi în Republica Moldova prin Investprivatbank, iar prejudiciul de 589,9 de milioane de lei moldoveneşti a fost preluat în 2009 ("cumpărat", potrivit actelor oficiale) de stat, prin Banca de Economii. După acest efort financiar , Banca de Economii a Republicii Moldova a avut la rândul ei nevoie de ajutor.

Pentru a apăra economiile deponenţilor acestei bănci ( majoritatea din mediul rural), Banca Naţională a Moldovei a direcţionat către Banca de Economii suma de 589,9 milioane lei, după cum rezultă dintr-o notă informativă a Curţii de Conturi din Republica Moldova deţinută de România Liberă.

Culmea cinismului: Vîntu vrea despăgubiri


Ca şi cum n-ar fi fost îndeajuns paguba creată în ultimă instanţă rezervei financiare statale de Investprivatbank, grupul de firme controlat de tandemul Vîntu-Luca a dat în judecată Banca Naţională a Moldovei , acuzând ridicarea ilegală a licenţei de funcţionare.

Despăgubirile cerute depăşesc 50 de milioane de euro, procesul fiind şi astăzi pe rol. Pe chestiuni de procedură, Curtea Supremă a Moldovei a dat deja câştig de cauză grupării Vîntu, confirmând practic esenţa litigiului: ridicarea abuzivă a licenţei de funcţionare.Vîntu coordona mai multe afaceri în Moldova, unde a creat şi trustul de presă "Publika" prin Realitatea Media.

Articolul complet îl găsiți AICI.

Autor: România Liberă
Sursa: romanialibera.ro
0

Comentarii (0)



    16.11.2011

    Comunitatea internaţională trebuie să ia acţiune în privinţa reprimărilor din Azerbaidjan

    16.11.2011

    Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, s-a întîlnit cu Ambasadorul SUA în RM, E.S. William H. Moser, și directorul din RM al USAID, Kent Larson

    15.11.2011

    Alexandru Baltag: Procedura de alegere a Preşedintelui – punct de pornire pentru o nouă reconfigurare a situaţiei politice din ţară

    15.11.2011

    Anunț privind lansarea celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Operațional Comun România–Ucraina–Republica Moldova 2007-2013

    14.11.2011

    Ediţia a XI-a a expoziţiei naţionale „Fabricat în Moldova”, 31 ianuarie – 5 februarie 2012, Chișinău